Общество

Як захиститися від грипу - розповів інфекціоніст міської лікарні, розташованої в Корабельному районі

Все частіше з початком осені реєструються випадки захворювання на грип та простудні захворювання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні в 2018-2019 роках циркулюватимуть наступні штами вірусу грипу: А/ Н1N1 — Мічиган; А/ H3N2 — Гонконг; грип В — Брісбен. Найбільш агресивними цього року прогнозують вірус грипу А/ Н1N1 — Мічиган.

Грип – інфекційне захворювання, для якого характерним є швидкий розвиток, масове поширення та велика  частота розвитку ускладнень.

Збудник потрапляє в організм людини повітряно — крапельним шляхом, після чого через 10-12 годин від контакту з хворим на грип можуть з’являтись перші прояви. Основними симптомами є: підвищення температури тіла (вище 38°С), появи першіння в горлі, головний біль більше в лобній ділянці, біль у м’язах, кашель.

Як захистити себе від грипу?

Найефективніший засіб в профілактиці грипу – вакцинація. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип в кілька разів, пом’якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, запобігає ускладненням. Щеплення від грипу найкраще робити в жовтні-листопаді, коли епідемія ще не почалася. Імунітет виробляється приблизно 2 тижні.

Міністерство охорони здоров`я України, окрім вакцинації, рекомендує  для профілактики грипу та ГРВІ наступні методи профілактики – уникати близького контакту з людьми, які хворіють простудним захворюванням, мають нежить або кашель; якщо ви  захворіли, залишайтесь вдома, якщо  це можливо, візьміть вихідний на роботі або навчанні. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

Дотримуйтесь правил кашльового етикету; прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції. Провітрюйте, дезінфікуйте приміщення, а також  поверхні, до яких часто торкаєтесь вдома, на роботі або в навчальних закладах. Частіше провітрюйте приміщення, здійснюйте  вологе прибирання — це також є важливими заходами профілактики грипу.

Будьте здоровими! Не хворійте!

Лікар-інфекціоніст міської лікарні №5 Х.Б. Кривенчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button