Общество

На злісних неплатників аліментів чекають обмеження у праві займати високі посади, штрафи та кримінальна відповідальність

Сьогодні, 29 серпня 2018 року, розпочинають діяти норми другого пакету Закону #ЧужихДітейНеБуває, яким посилено відповідальність неплатників аліментів, збільшено мінімальний рівень фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях та запроваджено пільги і стимули для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

Про це повідомив начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк. За його словами, прийняті законопроекти запроваджують систему мотивації батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають кошти у розвиток власних дітей.

«Для таких батьків, зокрема, передбачені податкові пільги та інші преференції. В свою чергу відповідальність тих осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів підвищується. Відтак, якщо боржник не платить впродовж року – сума більшає на 20%, більше 2 років – доведеться заплатити на 30% більше, а ті, хто не платив 3 роки і більше, повинні будуть віддати вдвоє більшу суму. Ці штрафи будуть спрямовані безпосередньо дітям і є своєрідною компенсацією за несвоєчасне отримання ними коштів», — відзначив очільник Миколаївської юстиції.

Також, вводиться кримінальна відповідальність із позбавленням волі до 2-х років, якщо боржник з аліментів ухиляється від суспільно-корисних робіт. Запроваджується автоматичний арешт усіх коштів і майна неплатників від моменту виникнення боргу.

Зміни торкнуться й державної служби. Відсьогодні українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців, а ті чиновники, які мають заборгованість більше 12 місяців, будуть звільнені.

Також серед новацій:

— збільшення мінімального рекомендованого розміру аліментів, він прирівнюватиметься до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Наразі це буде – 1559 грн для дитини до 6 років, і 1944 грн – для дітей старшого віку. Раніше мінімальна сума аліментів складала близько 900 грн;

— обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів;

— застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжкохворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці;

— звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе»-батька або матері у випадку несплати ними аліментів понад 3 роки.

Нагадаємо, що завдяки впровадженню першого пакету Закону #ЧужихДітейНеБуває працівникам державної виконавчої служби Миколаївщини за 7 місяців вдалося стягнути понад 65 мільйонів грн аліментів, що в півтори рази більше ніж за весь попередній рік.

Прес-служба Головного територіального
управління юстиції у Миколаївській області

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Осталось объявить их сепарами и натравить на них СБУ, Псов, секелевцев и С14.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button