Общество

"Ми повинні змінитися, і світ навколо нас також почне мінятися", - у Корабельному районі відзначили Яблучний Спас (ВІДЕО)

19 серпня християни відзначають Яблучний Спас або Другий Спас. За християнським календарем свято носить назву Преображення Господнє. Другий Спас святкують на честь дня, коли Ісус разом із трьома учнями Яковом, Петром та Іоанном зійшов на священну гору, щоб помолитися. В цей час апостоли задрімали і не бачили Преображення Господнього. Коли він спустився з небес, то почав вести бесіди зі своїми пророками. Після цього люди почули голос із неба, який назвав Ісуса сином Господа.

Відзначали сьогодні свято, звісно ж, і в Корабельному районі м. Миколаєва. Кореспондент «Корабелів.Інфо»
побувала на службі в мікрорайоні Балабанівка, в храмі Святих Апостолів Петра і Павла, розташованому на вул. Тернопільській, 6.

Привітав усіх присутніх зі святом та пояснив суть Преображення Господнього Настоятель Храму, Протоієрей Іван Дідух:

«…Кожен з нас є світло, але якщо ми дійсно хочемо, щоб це світло було в нас, щоб ми світили, ми повинні змінитися, змінити свій стиль життя, ми повинні змінити думання своє, змінити своє відношення до навколишнього світу, ми повинні змінитись у цьому світі, щоб світ навколо нас також почав мінятися. Ми повинні старатися більше приділяти увагу тим речам, яким учив Господь. Чому так — бо інакше ми не зможемо преобразитися…

Слухайте, що каже Євангеліє. Якщо не знаєте, як поступити, слухайте Євангеліє… Там всі відповіді, які нам потрібні… Але як часто ми Євангеліє згадуємо? Тільки тоді, коли нас застукає якась біда, тоді ми згадуємо про Бога, про церкву, біжимо. Але коли у нас все добре – забуваємо, але коли нам це не вигідно – забуваємо.

Каже Господь: Возлюби ближнього, як самого себе… Благословляйте тих, що ненавидять вас. Як важко нам це зрозуміти, але Господь показує, що може це бути, і ось він преображається, і зовсім скоро, через деякий час, його будуть розпинать, і він ані крихти не змінився, бо перейшовши з темряви до світла, нас уже темрява не може керувати, і темрява у нас уже нічого не може мати, і тоді ми можемо сказати такі слова, які говорив Христос на хресті: «Господи, прости їх, бо не знають, що роблять».

Але щоб преобразитися і послухати отого слова Божого, повинні над собою прикласти трошки зусиль… «Бо взяв апостолів і пішов на високу гору». Хто був у горах, той знає, як важко вийти на гору… Але з другої сторони — на горі, де не має нікого, можна трошки відпочити від того світу, від тої суєти, трошки створити собі невеличку пустиню.

Треба зоставити себе до молитви, треба зоставити себе піти до церкви, треба зоставити себе не розізлитися, треба зоставити себе, розізлившись, зупинитися, а це ще важче, чим не почати судитися. Треба навчити себе перемагати свою відразу і проганяти її, треба навчитись помагати… Треба, в кінці-кінців, побачити в кожній людині, незалежно від її стану, людину як творіння Боже.

Для чого Господь преобразився? Показує нам, що кожен з нас має отак преобразитися, щоби дійсно увійти у Царство Боже, царство, яке приготовлене нам до кінця віку, але щоб туди увійти, ми тут повинні наблизитися до оцієї святості.

Ми повинні піднестися над усім світом, над ненавистю, над злобою, навчитися любити там, де це неможливо, навчитися прощати там, де здається нам, що в принципі простити не можна. Навчитися слухати слово Господнє. Я вас всіх вітаю з цим світлим святом, нехай Господь в ваших серцях буде, і кожного із вас преобразить, і  темряву у світло, щоби ваші світла світили іншим, щоби інші, бачивши, увірували, що Господь Ісус є Бог, є спаситель наш, тому і спас нас від гріха, і спас нас від влади диявола, і спас нас, і дав нам, показав нам дорогу до вічності, до Царства Божого. Амінь. Слава Ісусу Христу, слава навіки Богу нашому».

До речі, сьогоднішнє свято також відоме, як день дарів земних — традиційне свято врожаю і день, з якого, згідно з повір’ями, природа розгорталася від літа до осені і зими. У цей день прийнято святити в церкві не тільки яблука, але і інші фрукти і овочі. Згідно з традиціями, необхідно святити груші, виноград, сливи, персики, а також помідори і моркву. Можна також освятити в церкві мед і пучок колосків жита і пшениці — таким чином, людина прославляє різноманітне багатство природи.

На Яблучний Спас спочатку прийнято пригощати освяченими плодами нужденних і дітей. У це свято не можна бути в поганому настрої і псувати його іншим людям, працювати по дому, голосно розмовляти, сваритися, бажати кому-небудь зла. В цей день прийнято запікати яблука, пекти пироги і млинці з яблуками. З яблук також можна приготувати компот і варення.

Існує велика кількість прикмет на Яблучний спас. Ось декілька з них:

Прийшов Спас — бери рукавиці про запас.
Якщо на Спаса сухо — осінь буде така ж.
Пройшов Спас — пішло літо від нас.
Який другий Спас, такий і січень.

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

7 комментариев

    1. Обрати внимание на Гундяева, выродка из КГБ-ФСБ, он стал патриархом и живет не по Божеским законам, а по понятиям шпаны типа Путлера. Чего в корне нет в Украинском патриархате.

      1. Разве попы киевского патриархата не врут о том, что планете Земля - 4-ре тысячи лет? Разве попы киевского патриархата не врут о том, что планета Земля была заселена всеми живым за несколько дней? Врут точно так же, как и московские. Что там брехуны, что тут.
        И кстати, советчик, никакого украинского патриархата не существует, как и не существует российского.

  1. Самый лучший отец Иван. Очень нравится слушать как он ведет службу. И это единственная, мне знакомая, церковь в которой нет опредененной "таксы" на услуги такие как крещение ребенка, венчание и тем более что касается отпеть умершего, в отличии от других церквей в нашем районе. Здесь благотворительность кто сколько может и за каждую копейку благодарят искренне что вдвойне приятно. Здоровья, Вам Отец Иван!

  2. У нас самый добрый, искренней и лучший батюшка. Который всего себя отдает на служения людям. Никогда не отвернется, всегда даст мудрый совет, поддержит в трудную минуту и каждому нуждающемуся уделить внимание. Он действительно стремиться научить людей любить друг друга, уважать и помогать друг другу. Когда идешь к нему на службу, то действительно ощущаешь праздник в душе!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button