История

"Через хутір пролягав так званий Косий шлях"... У селі на Вітовщині залишилась одна з трьох степових криниць

Про степові криниці Вітовщини розповідає мешкацень Корабельного району міста Миколаєва Віктор Мних, що опублікував у соцмережі facebook світлини, на яких зображена криниця у селі Водокачка, котре належить до меж Грейгівської сільради.

«Село Водокачка виросло з хутора Білі Криниці. Як бачимо з назви, це поселення пов’язане з Водою.

Згідно списку землевласників Херсонського повіту за 1856 рік, хутір Білі Криниці належав штабс-капітану Ященку. Також на карті Херсонської губернії за 1903 — 1910 рр хутір позначений на відстані 2,5 км від залізничної станції Щербина.

На нашу думку, поселення існувало принаймні з середини 18 століття. Через хутір пролягав так званий Косий шлях, який поєднував два паралельні торгові шляхи.

На чумацьких шляхах копали переважно три криниці, бо одної для напування кількох десятків волів (чумацької валки) було замало. Хутір був розташований на правому схилі балки Щербина.

Криниця стоїть у самій балці (координати Google maps 47.125458, 32.276014). Окрім криниць, біля хутора був ставок. Вода тут залягала не дуже глибоко, приблизно 12 — 15 метрів. На даний час залишилася лише одна криниця з трьох, котру бачите на фото». — написав історик.

Нагадаємо, ми писали:

Родники Богоявленска в конце 19-го века давали более 100 000 ведер воды в сутки;

Хитрі одесити видавали свій товар за воду з Богоявленського джерела… Водогони давньої Вітовки

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button