Общество

"Ефективних ліків поки що не існує", - зав. терапевтичним відділенням лікарні у Корабельному - про небезпечність амброзії

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини та довкілля карантинний бур’ян

Наприкінці літа додається певна кількість людей, які страждають на алергію. І причиною цього є амброзія.

Розмножується цей  бур’ян насінням, яке визріває у серпні – вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят.

Амброзія не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і  здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

Цвіте бур’ян  з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок,  потрапивши в дихальні шляхи людини, викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір, з’являється першiння в горлi, кашель, задуха, головний біль, слабкість). Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Всі ці симптоми можуть проявлятися всi одразу, а можуть лише деякі з них.

Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої, поки вона квітує. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду. Для прогулянок краще вибирати похмурі та дощові дні. Натягнути на вікна марлеві сітки, постійно їх змочувати та міняти кілька разів на день. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ, промивати ніс та очі. В оселi буде доцільним користуватися зволожувачем та очищувачем повітря. Важливо щодня проводити вологе прибирання в квартирі.

Однак навіть неухильне дотримання всіх наведених вище рекомендацій не гарантує того, що  все-таки вдасться уникнути загострення сезонної алергії. У цьому випадку на допомогу можуть прийти антигістамінні препарати, які  застосовують для полегшення симптомів алергії.

У зв’язку із цим, протягом вегетаційного періоду амброзії необхідно вживати необхідних заходів для забезпечення фітосанітарного благополуччя на території міста, контролювати стан та не допускати поширення карантинного бур’яну на прибудинкових, прилеглих, наданих у власність, користування або в оренду земельних ділянках.

Завідувач терапевтичним відділенням міської лікарні №5
М.В. Лебідь 

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. На стадионе "Сельмаш" который сейчас принадлежит "Ника тере" просто заповедник амброзии. Раньше они несколько раз за лето все выкашивали там. А в этом году только 1 раз в начале лета. А ветром оттуда несёт пыльцу по всему району (((

  2. Возле церкви на торговой, в районе Рыльского, колосятся заросли высотой в 1,5 м. Рядом школа, ц.занятости -никому не надо.
    В Белоруссии амброзию принимают как у нас вторсырье-главное, чтобы куст был с корнем. И проблема решена. Местные ребята очистили все- даже пустыри! Главное желание решить проблему. Но, учитывая масштабы скупаемых в сезон цветения противоаллергических препаратов в размере миллионов долларов, ясно, кому не выгодно решать вопрос по уничтожению амброзии.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button