Общество

Мешканці Корабельного району Миколаєва залюбки відзначили Медовий Спас (ВИДЕО)

Сьогодні, 14 серпня, у всіх церквах країни святкували Медовий Спас або Маковія — це перший спас з трьох, що відзначають християни у серпні. Також ще його називають Спасом на воді або Мокрим, тому що цього дня цілющі властивості приписують не лише меду і травам, а й воді.

В народі здавна вважається, що після свята Маковія бджоли вже не виробляють мед, а в селах починається збір врожаю та підготовка до зими, тобто наші предки визначали цей день як останнім днем літа. А за церковним календарем з 14 серпня починається Успенський піст.

На Медовий Спас віряни згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які пожертвували життям заради віри.

Відзначили перший Спас і в Корабельному районі міста Миколаєва. Кореспондент «Корабелів.Інфо» побувала на святкуванні Маковія у Храмі Святого Духа (що знаходиться на вулиці Торговій).

Опісля святкової служби в церкві отець Василь з прихожанами на площі біля храму провів обряд освячення води, а надалі, згідно традицій, відбувалось освячення меду та букетів квітів – маковійчиків, які принесли з собою до храму місцеві мешканці.

 

Люди вірять, що викидати маковійчики не можна. Навпаки, їх потрібно зберігати в оселі, бажано біля ікон, як оберіг. Крім того, вважається, що мед після сьогоднішнього освячення набуває більш цілющих властивостей…

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Дай, Боже, здоров'я та натхнення о.Василю!!! Велика подяка йому від усіх людей нашого району!!! Многая та благая літа Вам, отче!!!

  2. Шо там со стройкой нового храма . Крест поставили еще несколько лет назад "а воз и ныне там" . Вопрос к отцу Васылю, - дэ гроши?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button