Общество

Українці мало знають про гарантування банківських вкладів, але воно існує

Днями  в Одесі відбулася презентація та обговорення результатів опитування «Обізнаність споживачів фінансових послуг України про систему гарантування вкладів – 2017», проведеного  за підтримки проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». Одеса стала другим обласним центром, у якому було публічно презентовано результати опитування, у рамках проведення Фондом гарантування регіональних прес-клубів.

Про передумови та методологію дослідження, основні результати та сучасний стан системи гарантування і можливості підвищення граничної суми відшкодування вкладникам розповіли провідні фахівці відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Людмила Шапран і Олеся Шніцер, а також заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Комплексне загальнонаціональне опитування «Обізнаність споживачів фінансових послуг України про систему гарантуванняв кладів – 2017» було проведене методом «обличчя-до-обличчя» у грудні 2017 року. Загалом було опитано 2 006 українців віком від 18 років і старше у всіх регіонах України, окрім АР Крим, території Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні Уряду Україн. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

Проведене дослідження мало на меті визначити рівень проінформованості українців про вітчизняну систему гарантування вкладів, а також їхню потребу в одержанні інформації про систему гарантування, діяльність Фонду та канали отримання цієї інформації, яким респонденти віддають перевагу.

Основні результати опитування свідчать, що українці:

  • Достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодування (49% обрали правильній варіант відповіді під час опитування).

Граничний розмір гарантованої суми становить 200 тис. грн. на одного вкладника в кожному банку-учаснику, включаючи нараховані відсотки.

  • Знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом (лише 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку)
  • Вважають, що в Україні гарантуються абсолютно всі вклади, які фізичні особи розміщують у будь-яких фінансових установах або у будь-якому банку (69% українців обрали не правильну відповідь), однак це не передбачено чинним законодавством України.

Учасниками системи є виключно банки, окрім Державного ощадного банку, вклади в якому гарантуються державою без жодних обмежень у сумі. Решта депозитних установ (кредитні спілки та фінансово-інвестиційні компанії) не є учасниками Фонду та вклади в них не гарантуються.

Покриваються лише поточні, карткові, депозитні та інші рахунки в національній та іноземній валютах. Гарантії не поширюються на вклади у банківських металах, депозитні сертифікати на пред’явника та вклади, розміщені на індивідуальних неринкових умовах.

  • За останні два роки не мали негативного досвіду за вкладами в банках, однак попри це намагаються не тримати кошти в банках (55% опитаних не мають в банках жодних коштів, а 31% — тримають лише незначну частину своїх статків).

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про ФГВФО, однак практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів та її функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% — знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори: наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%).

«Результати опитування засвідчили зростання рівня обізнаності громадян про Фонд. Однак, ми також побачили, що є над чим працювати для роз’яснення особливостей функціонування системи гарантування. Ми зацікавлені у якомога ширшому розповсюдженні просвітніх матеріалів з неупередженою та достовірною інформацією про умови гарантування банківських вкладів, а також про фінансові послуги та пов’язані із ними ризики загалом», — зазначив Андрій Оленчик.

Анастасія Дамаскіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Гарантування одно ,не кладите деньги в банки с красивыми названиями.Только государственные банки могут что-то гарантировать .Все остальное от лукавого.

  2. да.да.нагарантировали.у моей тещи 70 тысячь советских рублей.нагарантировали. такие же банки и сейчас.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button