ОбществоПроисшествия

Купу грошей віддали аферистам довірливі миколаївці, серед яких і мешканка Корабельного району

Незважаючи на постійні застереженням поліцейських про застосування аферистами різноманітних форм обману, громадяни продовжують потерпати від їхніх дій. Лише за добу телефонні шахраї заробили 68 000 гривень та 1 500 євро.

24 травня мешканка Корабельного району повідомила поліцейським, що стала жертвою шахрайства.

Заявниці зателефонував невідомий, назвався праціником банку та повідомив, що нібито стався технічний збій у програмі, в результаті чого жінка може втратити свої заощадження, що знаходяться на банківському рахунку.

Телефонний співрозмовник запевнив, що виниклу проблему можна вирішити просто зараз, але для цього потерпілій було потрібно повідомити певну інформацію. Жінка назвала незнайомцю секретні дані своєї банківської картки, а вже через декілька хвилин отримала СМС-повідомлення про зняття з її рахунку 21 400 гривень.

Аналогічним чином втратив 14 тисяч гривень мешканець м. Первомайськ та 13 тисяч гривень – жителька Баштанського району.

Того ж дня до Центрального відділу поліції ГУНП в Миколаївській області звернулась пенсіонерка із заявою про скоєння відносно неї шахрайських дій. До заявниці зателефонував невідомий, який, представившись співробітником поліції, повідомив, що її син нібито затриманий за скоєння дорожньо-транспортної пригоди, у якій постраждав громадянин, та на лікування потрібно терміново сплатити певну суму коштів. Не здогадавшись перевірити отриману інформацію, потерпіла передала 1 500 євро та 20 000 гривень незнайомцю, який чекав на неї біля будинку, а вже потім зателефонувала синові та дізналась, що він знаходиться вдома і з ним все гаразд.

Слідчі розпочали кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 КК України «Шахрайство». Поліцейські вживають заходів щодо встановлення та затримання осіб, причетних до скоєння вказаних злочинів.

Поліція Миколаївщини звертається до усіх громадян! Якщо вам телефонують невідомі особи з невідомих номерів, представляючись вашими рідними чи працівниками поліції та просять чи вимагають перерахувати кошти, в жодному разі не робіть цього. Одразу ж зателефонуйте до рідних, переконайтеся, що з ними все гаразд. А якщо вони на зв’язок не виходять – телефонуйте на «102».

Щоб не стати жертвою аферистів з банківськими картками, запам’ятайте наступні правила:

— якщо вам дзвонять нібито з банку і просять назвати особисті відомості – це привід насторожитися. Якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній працівник – запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном;

— банки ніколи не проводять ідентифікацію власника картки при вихідному дзвінку оператора, тільки якщо ви самі дзвоните до фінансового закладу;

— ніколи не називайте третім особам (в тому числі проацівникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди;

— якщо працівник банку (або особа, яка представилася ним) пропонує вам по телефону допомогти в проведенні будь-яких дій з картою (наприклад, активувати в банкоматі) – наполягайте на проведенні їх у відділенні банку;

— не розміщуйте в соціальних мережах номер мобільного, прив’язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Якщо ви підозрюєте, що відомості вашої банківської карти потрапили до шахраїв, або вже виявили зникнення коштів, то в першу чергу потрібно заблокувати картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення до фінансової установи, необхідно звернутись до поліції.

Не потрапляйте на гачок шахраїв!

Відділ комунікації поліції Миколаївської області

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. ...И вообще - разлюбите раз и навсегда ХАЛЯВУ: это движущая сила любого мошенничества.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button