Общество

"Нехай для всіх мотивів основою буде любов". День Святої Трійці в храмі Св. Петра і Павла у Корабельному районі (Відео)

Сьогодні, 27 травня, християни відзначають День Святої Трійці. Вважають, що саме це свято поклало початок розповсюдженню християнства світом. Роками свято Трійці поєднує і щиру радість, і веселощі, і глибокий молитовний настрiй. Трійця – дуже красиве свято, адже оселі та храми прикрашають гіллям, травами, квітами. Зелень, зокрема, символізує життя. Таким чином люди висловлюють подяку Богу за те, що він відродив їх через хрещення у нове життя. На Трійцю збирали трави, адже вірили, що вони мають цілющу силу. Принесена додому після освячення зелень захищає оселі від пожежі, недугів та злиднів. А от косити траву – заборонено. Втім, як і займатися хатніми справами.

Не винятком для відзначення цього світлого християнського свята став і Корабельний район міста Миколаєва. Кореспондент «Корабелів.Інфо» побувала на святковій Літургії, яка розпочалася вранці в храмі Святих Апостолів Петра і Павла, розташованому на вул. Тернопільській, 6 (мікрорайон Балабанівка). Після Літургії розпочалося служiння Чин П’ятидесятниці (вечірня з коліноприклонними молитвами), опісля відбулось освячення зілля.

Привітав з великим святом усіх присутніх Настоятель Храму, Протоієрей Іван Дідух:

«Як час швидко біжить! Тільки, здається, ми співали «Христос Воскрес». Нині ми вшановуємо Духа Святого, святкуємо зелені свята, пришестя Святого Духа чи Чин П’ятидесятниці, але одне і друге свято дуже пов’язані, якщо ми дійсно хочемо осягнути Христа Бога внутрішнього, якщо ми хочемо дійсно піти до домівкам і там оселитися, і щоб ми не просто оселилися, як чужинці, а мати право як сини, як спадкоємці отого Божого царства. І коли у воскресінні раділи тому, що Господь відкрив нам двері назад до отчого дому, коли через свою смерть він скасував владу гріха над нами, коли через свої страждання він викупив нас від влади диявола, якщо через своє воскресіння він повернув нас до отчого дому.

Сьогодні відбувається другий етап того усвідомлення, якщо можна сказати: якщо хто не народиться від води і духа, той не може увійти в наше царство; якраз у святому хрещенні ми народжуємося від води і Святого Духа, але після хрещення ми ще одержуємо дар Духа у миропомазанні, ми одержуємо дар, і ми уже стаємо домівкою Бога, домівкою Духа Святого. Як каже Апостол Павло: «Чи не знаєте, що Ви стаєте домом Духа Святого»… У кожному із нас він є, і в кожному із нас він діє, тільки часто ми цього Духа своїми діями пригнічуємо, тому що нам воно не вигідно, часто ми живемо тільки своїми прорахуваннями, не тими, які нам заповідав Господь, не тими, які він пройшов…

Ми сьогодні святкуємо зішестя Духа Святого, Дух Святий у кожному з нас перебуває, і кожен з нас може зростити оці плоди, і не тільки зростити, а й поділитися ними, бо після зішестя Апостоли пішли по всьому світу, сповіщаючи добру новину. «Євангеліє» — блага новина, що так Бог полюбив світ, що смерть не володіє нами, що нам відкрилися райські двері, що ми знов вернулися до отчого дому. І Господь Бог, як той батько, чекає на воротах, коли ми повернемось, чекає з розпростертими обіймами… Чекає, щоб ми стали справді дітьми Божими і скористалися усім, що маємо у домі своєму Господнім.

Я вас вітаю  зі святом! Нехай Дух Святий зростить оці плоди, що я казав: і любов, і радість, і мир, і терпеливість, і добротливість, милосердя, і віру, і поміркованість. Нехай для всіх мотивів основою буде любов, Амінь! Слава Ісусу Христу!»

  

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button