Общество

Про відповідальність за вчинення домашнього насильства - поліція Корабельного району

До уваги мешканців Корабельного району!

Протягом травня поточного року передбачено проведення широкої інформаційної кампанії серед населення щодо проблематики домашнього насильства, його наслідків та доведення норм Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Домашнє насильство  дуже поширене – але ніколи не буває виправданим. Ніхто не заслуговує на те, щоб бути побитим, і ніхто не повинен жити у страху.

Домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, псилогічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю але не перебувають у родиних відносинах чи у щлюбі між собою, незалежно від того, чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Жертвою домашнього насильства може стати будь-хто. Розрізнюють чотири форми домашнього  насильства .

Фізичне насильство – це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім`ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного, психічного здоров`я або навіть до смерті постраждалого, до приниження його честі та гідності.

Сексуальне насильство  – це примушення до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім`ї.

Психологічне насильство  – дії пов’язані з тиском одного члена сім`ї на психіку іншого члена через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять до стану емоційної невпевненості, втрати здатності  захистити  себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров`ю.

Економічне насильство  – це навмисні дії одного члена сім`ї щодо іншого спрямовані на позбавлення жертви житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ   ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Протиправні дії кривника можуть бути кваліфіковані за однією із статей кримінального кодексу України або за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стягнення, передбачені ст. 173-2 КУпАП 

Штраф (170-680 грв.)
Громадські роботи (30-60 год.)
Адмінарешт до 15 діб.

Терміновий заборонний припис

У разі безпосередньої загрози життю чи здоров`ю постраждалої особи співробітником уповноваженого підрозділу поліції може бути винесений терміновий заборонний  припис (строком до 10 діб ), який може містити такі заходи:

  1. Зобов`язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи
  2. Заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи
  3. Заборона в будь який спосіб контактувати з постраждалою особою.

 

Куди звертатись по допомогу
у випадку домашнього насильства:

Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради: вул. М. Морська, 19, тел. 67-63-91, 37-68-08.

Відділ у справах сім`ї, дітей та молоді: м. Миколаїв, Корабельний район, пр. Богоявленський, 314, тел. 60-02-93.

Територіальний орган поліції. Корабельний ВП ГУНП в Миколаївській області, вул. Янтарна, 64, тел. 40-20-01 або «102».

Дільнична служба Корабельного ВП
ГУНП в Миколаївській області

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button