Общество

Згадати весну 1944-го та вшанувати подвиг визволителів Миколаєва запрошують до пам'ятного знаку в Корабельному районі

Шановні жителі та гості Корабельного району міста Миколаєва!

Наближається величний день, який наприкінці березня 1944 р. став визвольним для миколаївців – День визволення Миколаєва від німецько-фашистських загарбників!

Адміністрація Корабельного району спільно з міським палацом культури «Корабельний» запрошує усіх вас на урочистий захід, що відбудеться 27 березня
(початок — о 09:40 біля пам’ятного знаку висадки десанту К. Ф. Ольшанського (вул. Андрєєва, берег річки на Бузькому лимані).

Історична довідка:

Звістка про віроломний напад Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року була зустрінута мешканцями Миколаєва з обуренням. Вже в перші дні війни у військкомати міста та області було подано 3377 заяв від добровольців, організовано 33 винищувальних батальйони. Тисячі жителів міста записувалися в ополчення.

16 серпня 1941 після запеклих боїв вороги увірвалися до Миколаєва. Місто охопила хвиля кривавого терору і репресій. Але це не зломило жителів міста, які дали гідну відсіч окупантам. Кожен день люди, яких ми сьогодні називаємо Героями, наближали Миколаїв до звільнення.

Довгих три роки точився кривавий терор, від якого страждали містяни та гинули безневинні люди. Аж поки у березні 1944 року, коли війська 3-го Українського фронту вели бої на підступах до Миколаєва, за наказом командування фронту в тилу окупантів висадився загін морської піхоти на чолі зі старшим лейтенантом Костянтином Федоровичем Ольшанським.

Десант мав завдати удару по гітлерівській обороні з тилу, відтягнути на себе частину ворожих сил і тим самим допомогти нашим військам прискорити звільнення міста.

У десантний загін увійшли 55 добровольців, 10 саперів і 2 зв’язківця. У ніч на 26 березня 1944 р. загін десантників у складі 68 чоловік на семи рибальських човнах висадився в порту і зайняв оборону поблизу елеватора.

Кровопролитний бій тривав дві доби, в результаті яких десантники відбили 18 ворожих атак, вбили і поранили більше 700 солдатів і офіцерів. Незважаючи на величезні втрати, воїни з честю виконали бойове завдання.

Коли 28 березня 1944 р. війська 3-го Українського фронту увійшли до Миколаєва – на місці бою десанту було знайдено 12 поранених обгорілих бійців, інші воїни загинули, серед них був і командир загону старший лейтенант Костянтин Федорович Ольшанський.

Загиблі десантники були поховані 3 квітня 1944 в центрі міста, в сквері на східній стороні пл. Леніна. За героїзм і відвагу всім 68 десантникам присвоєно звання Героя Радянського Союзу, більшій частині – посмертно.

Як свідчать історики й дослідники, усього за період окупації в Миколаєві та області від рук німецько-фашистських загарбників загинули 74662 людини мирних громадян, 30699 військовополонених, 25 тисяч осіб були вивезені на каторжні роботи до Німеччини.

Але місто вистояло, продовжує сьогодні жити, розвиватися, удосконалюватися, свято оберігаючи пам’ять про своїх героїв для майбутніх поколінь.

ПАМ’ЯТАЙМО РАТНИЙ ПОДВИГ НАШИХ ВИЗВОЛИТЕЛІВ!

Адміністрація ПК «Корабельний»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button