История

Богоявленськ у часи Кримської війни: місцеві рибалки перевозили своїми фелюгами війська до Криму

Помилкою було би вважати, що події Кримської війни відбувалися лише в Криму. Отже, перше ніж розповісти про події в часи Кримської війни у поселенні Богоявленськ (нині це територія Корабельного району міста Миколаєва), слід зробити невеличкий відступ і коротко розказати, з чого почалася Кримська війна.

Кримська війна (1853 – 1856 рр), або Східна війна — війна між Російською Імперією і союзницькими військами Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства за панування на Близькому Сході і Балканах.
Військові дії Східної війни відбувалися, головно, у Криму, але охопили також райони Подунав’я, Одесу, Балтійське та Біле моря, російсько-турецький кордон на Кавказі…

Тож, до уваги наших читачів — матеріал, який підготував (з посиланням на історичні видання) мешканець Корабельного району міста Миколаєва Віктор Мних:

«У лютому 1853 р. російський імператор Микола І відрядив до Стамбула морського міністра князя Олександра Меншикова. Той зажадав від султана Абд аль-Маджида згоди на протекторат Росії над 12 млн православних жителів його імперії та право доступу православних до Святої Землі. Насправді метою Росії було захоплення Дунайських князівств (Валахії та Західної Молдови). Султан задовольнив лише одну вимогу, видавши закон, яким гарантував непорушність прав православних на святі землі. Велика Британія підтримала Туреччину і пообіцяла допомогу османам у разі російської агресії, і Британський флот увійшов у протоку Дарданелли. 21 травня обурений Меншиков залишив Стамбул.

1 червня Петербург розірвав дипвідносини з Османською імперією. За наказом Миколи І, 82-тисячний російський корпус захопив західну Молдову та Валахію (тепер територія Румунії).

Росіяни розбили османів на Кавказі. Чорноморський флот потопив османську ескадру в Синопській бухті (османи втратили майже всі кораблі та 3/4 особового складу). Але 4 січня 1854 р. Британія ввела свої ескадри в Чорне море й зажадали від Миколи І негайно вивести війська з Молдови та Валахії.

Микола І відповів відмовою. Відтак Британія офіційно оголосила Росії війну.

З початком Кримської війни у Богоявленську в 1853 — 1855 рр з’явилися російські війська та військове спорядження, котре перевозилося до Криму. Числені військові склади, котрі залишилися від попередніх воєн, були поповнені, їх охороняли солдати Подільського єгерського полку. У Богоявленську розташувалися військові, які чекали на переправу до Криму.

У 1854 р. уряд наказав будувати укріплення навколо Миколаєва, бо боявся захоплення міста. Населення Богоявленська було залучене до будівництва батарей на обох берегах Південного Бугу. Була насипана кам’яна гребля від малої Коренихи через Лиман на острів, на якому збудували батареї. Біля Богоявленська відбувалися навчання обслуги біля гармат та навчальні стрільби.

Боявленські рибалки перевозили своїми фелюгами війська до Криму, а звідти — хворих та поранених солдатів. Наші рибалки перевезли 20 тисяч пудів сухарів у Перекоп, надали барки до річки Бельбек за плату, а звідти до Сімферополя — безоплатно. По закінченні війни багатьох богоявленців було нагороджено бронзовими медалями.

Однак Росія у цій війні зазнала ганебної поразки.

Британцями була оголошена настанова на знищення російської військово-морської бази в Севастополі.

22 травня союзники взяли стратегічно важливі Федюхині й Балаклавські висоти біля Севастополя, а 27 серпня заволоділи ключовим пунктом оборони міста — Малаховим курганом. Подальший спротив не мав сенсу. Росіяни затопили кораблі Чорноморського флоту в бухті й залишили Севастополь. Росіяни капітулювали.

Атака Британської бригади легкої кавалерії під Балаклавою 25 жовтня 1854 року
у Кримській війні. Вільям Сімпсон, 1 березня 1855 року

…Російська імперія публічно відмовилася від претензій на Молдавію, Валахію та південну Бессарабію. За умовами капітуляції, Росії заборонили будувати військові судна та змусили вивести війська з Миколаєва у глиб країни.

Також війська були виведені з Богоявленська, і двоповерхові військові казарми були передані морським відомством Богоявленській громаді, яка у свою чергу продала їх на будматеріали. Фортеця на Кінбурнській косі також була зруйнована. Чавунну надгробну плиту з могили кошового отамана Сидора Білого, котрий загинув в бою і був похований на Кінбурнській косі у 1788 р. (неподалік фортеці), забрали Британці. План розширення впливу Росії на південь провалився.

З трофейних російських гармат Британський монетний двір викарбував медалі для британських солдатів, які відзначилися мужністю у Кримській війні».

Джерела:

1. Касьяновський В.О. » Богоявленськ та його околиці » стор 118 — 119. Видавництво » Таврида» — Сімферополь, 2012 р.

2. С. В. Кульчицький. КРИМСЬКА ВІЙНА 1853—1856, Східна війна 1853—1856 // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наук. думка, 2009. — Т. 5 : Кон — Кю. — С. 351. — ISBN 978-966-00-0855-4.

[do_widget id=text-16]

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

6 комментариев

  1. Видно что нет лесов голая степь а раньше леса были даже кустов не видно голая земля 1855 год
    Задумайтесь почему всем лесам даже на севере менее 200 лет то есть их садили уже позже
    А наши поселения в устье двух рек были тысячи лет и леса были кудаж они делись

    1. Весь лес сплавила за границу тогдашняя "Ольвия", сегодняшний ее прототип занимается тем же, помогает грабить страну.

    2. Действительно , почти все устье реки и лимана было в лесах . О этом пишет в своем " Интересном описании украины польской"(французкий военный инжинер на службе польских королей ) Гиём де Боплан , описывая побереже лимана 1634 г . Боплан точно описал Сэмэнив риг ( сейчас Лупорево) , Виноградную Крыницу ( Витовку) , Коницэ полэ ( Корениху) и др .

  2. Введите в поисковике на земле лесов нет смотрите читайте и просвещайтесь
    Огромные секвои были лишь в Америке в начале века и фотки есть

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button