Общество

Флешмоби, співи, занурення у часи героїзму... У школах в Корабельному районі пройшов тиждень української мови

Мова – це душа народу! Скарбниця його історії, багатовікова мудрість! Змалечку саме зі слів рідної мови людина відкриває для себе великий, сповнений дивовижних пригод, світ життя. З маминої ніжної колискової, з батькових напутніх слів, дитині передається стежка у майбутнє.

«Поки живе мова – житиме й народ, як національність…

От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань», — роповідає на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Олена Бахмутова (практичний психолог школи № 29).

Як мудрість поколінь, українська мова несе повагу і любов до свого великого народу, народу трудівників та творців.

З 19 по 23 лютого 2018 року в Миколаївській школі № 29 відбувався Тиждень української мови та літератури. Мета його — розширити й поглибити знання учнів про життя і творчість видатних українських письменників і творців, рідну мову, виховувати шанобливе ставлення до рідного слова та надбань української літератури. Наші учні з ентузіазмом взяли участь у його організації. Разом з вчителями української мови та літератури С.В. Распітін і О.В. Бахмутовою вони натхненно готували заходи, які допомогли ще яскравіше проявити красу і багатогранність рідної мови. Проведені заходи сприяли розвитку пізнавального інтересу учнів, логічного мислення, пам’яті, уваги, кмітливості, подарували багато радості, дружніх посмішок і емпатійного спілкування.

«Тиждень української мови і літератури розпочався урочистою лінійкою «Здрастуй, слово, українська мово!», під час якої присутні пригадали найвизначніші сторінки історії становлення державної мови. На лінійці було оголошено заходи, заплановані вчителями протягом Тижня.

У вівторок, 20 лютого, вчителі С.В. Распітін та Є.О. Мороз разом з учнями 8 класу, А. Бєлкіною, А. Марченко, П. Шевчуком, П. Шевченко, провели загальношкільну лінійку «Герої для нас як приклад», до Дня Героїв Небесної Сотні».

Учні 1-11 класів підготували виставку малюнків та власних поетичних та прозових творів для мистецької вітальні «Ми працю любимо, що в творчість перейшла», за творами українських письменників. Найактивнішими серед початкових класів були учні 3 – А класу (класовод Н.С. Маркелова) та учні 4-А (класовод Н.А. Данішевська), серед середніх класів активну участь взяли учні 5 та 6 класів, 9 та 11 класи створювали стінні газети та колажі до улюблених українських творів», — розповідає Олена Бахмутова.

«Ліричним і барвистим став третій день Тижня, присвячений українському слову. На перервах лунали українські пісні, всі бажаючі мали змогу долучитися до веселого танку під улюблені мелодії. В холі для школярів працювало караоке «Пісні моєї душі» — на перервах учні мали змогу проявити свої вокальні здібності, співаючи пісні українською мовою. Усі разом, великою шкільною родиною, захопливо проводили час, веселились та дарували гарний настрій. Також, діти підтримали флешмоб «Спілкуймося українською», в рамках якого створили жовто-блакитне полотно, сповнене прекрасних слів про рідну мову. Після завершення уроків двоє учнів від нашої школи Максим Гайченко (8 клас) і Ірма Манойленко (5 клас) представили школу на районному конкурсі читців-декламаторів “Поетична пристань”, і показали високий мистецький рівень виступу.

У четвер учні 5, 6, 7 класів продемонстрували свої знання з української мови і літератури, зігравши у цікаву інтелектуальну гру «Розумники і розумниці». Школярі виконували цікаві завдання, розгадували кросворди, загадки, створювали малюнки, розв’язували тестові завдання, співали улюблені українські пісні. Команда хлопців грала проти команди дівчат, протягом усієї гри представниці прекрасної половини людства йшли на кілька балів попереду хлопців, але у останньому конкурсі рахунок вдалося зрівняти — і перемогла дружба».

«У п`ятницю відбувся захист творчого проекту «Савур-могила — курган українських хоробрих сердець», під час якого учні 8 класу Максим Гайченко та Руслан Гайдай продемонстрували гарні знання з історії українського народу, ознайомивши присутніх з результатами свого дослідження. Разом з вчителем української мови Світланою Володимирівною Распітін і вчителем історії Євгеном Олександровичем Морозом, хлопцям вдалося занурити учнів 8, 9 і 11 класів у часи героїзму і боротьби козаків з поневоленням, розповісти про долю Савур — могили під час Другої світової війни та привернути увагу до теперішніх подій на сході країни. Люди, які захищали курган в різні часи, стали для старшокласників справжнім взірцем героїзму та патріотизму. Нам, українцям, є ким пишатись та з кого брати приклад сьогодні.

В останній день Тижня української мови і літератури школа майоріла різнокольоровими віночками і чарівними вишиванками, адже учні школи взяли участь у флешмобі «Діти України — серце Батьківщини!», прийшовши до школи вдягнутими в українські національні костюми. Молодші школярі у цей день створили «живе» серце, а старші знайомили молодших учнів і батьків з долею віночка, розкривали символіку значення квітів і стрічок, які вплітали до нього, говорили про зміст вишитих на сорочках і сукнях орнаментів.

За підсумками Тижня вчителі української мови і літератури оголосили переможців та нагородили грамотами та подяками активних учасників.

Під час Тижня української мови і літератури в школі було по-дитячому весело, по-справжньому цікаво, по-українськи щиро! Учні нашої школи показали, що вони справжні патріоти, люблять рідну мову, із задоволенням її вивчають та прагнуть спілкуватися українською», — йдеться у повідомленні.

Тиждень української мови також відбувся і в інших школах Корабельного району.

[do_widget id=text-16]

 

Нагадаємо, ми писали: Незвичайний урок у школі Корабельного району: юні дослідники на шляху до геніального відкриття

Читайте новини першими

Связанные статьи

14 комментариев

  1. Рідна мова-російська......Ніколи не думав, що буде ГОРДІСТЬ за українську мову...Я не відношусь до Западної України,але коли Раша- агрессор і прокляті сепари почали війну на Донбасі, УКРАЇНА стала для мене як рідна МАТИ

  2. Интересно, а почему Григорий Сковорода, великий украинский философ, творил свои произведения на русском языке? Он тоже сепаром был?

    1. А "Повѣсть врємѧнныхъ лѣтъ" почему летописец Нестор писал в Киеве на древнерусском языке, а не древнеукраинском?

        1. агрессивное невежество не красит украинского патриота

        2. И потом, у тебя же "ГОРДІСТЬ за українську мову". Что же ты на русский язык переходишь?

      1. €-пеец :
        " А “Повѣсть врємѧнныхъ лѣтъ” почему летописец Нестор писал в Киеве на древнерусском языке, а не древнеукраинском?"

        А ты никогда не думал , почему рукописи на древнеруСЬком языке были изъяты и сожжены со всех подконтрольных Московии монастырей Украины ? И почему в древнеруСЬком произношении буква " ѣ " произноситься как "и" а не " е " как у московитов ? Дословно читаем " Повисть временных лит " , как - то не по-русски звучит , правда ?

        1. Ты можешь чем-нибудь или кем-нибудь подтвердить свои утверждения по поводу сожжённых рукописей? Я не спрашиваю про произношение, потому что никто не знает как произносились древнерусские буквы.

        2. €-пеец : /Ты можешь чем-нибудь или кем-нибудь подтвердить свои утверждения по поводу сожжённых рукописей? Я не спрашиваю про произношение, потому что никто не знает как произносились древнерусские буквы./

          Почему все знают а ты нет ? Русские попы палили такие книги даже в 1994 году . Кстати в западных обл Украины ( куда не доставала рука российского шовинизма) такой древней литературы осталось много . Силой забрать у людей древние книги уже нельзя было , поэтому ФСБ пошло на хитрость . Так вот попы Почаевской Лавры в 1994 г через местные СМИ обратились к населению с просьбой отдать старинные книги в Лаврский музей , для якобы сохранения для потомков . После того как доверчивые люди снесли большое количество книг - все те книги были облиты бензином и сожжены на хоздворе монастыря .

  3. тут творится?! так в свое и появился гитлерюгенгд. на фоне развала страны и упадка экономики взращивается юное пополнение народных дружин, с14 и прочих маргинальных нацыков

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button