Общество

"Ви можете зменшити ймовірність захворювання на рак!" - онколог лікарні в Корабельному районі

Що потрібно знати про
онкологічні захворювання

Злоякісні новоутворення — це група захворювань, яких налічується понад 1000. Хвороба розпочинається на клітинному рівні: щодня в організмі під впливом чинників навколишнього середовища або внаслідок порушення обміну речовин виникає близько 10 млн ракових злоякісних клітин, які знищує імунна система. Але інколи вона не розпізнає аномальні клітини, які розмножуються, формуючи пухлину, що згодом проростає в навколишні органи, тканини та судини. З током крові або лімфи клітини пухлини розносяться по організму, формуючи метастази в інших органах.

Розвиток онкологічного захворювання проходить декілька етапів. Виділяють 4 стадії хвороби залежно від розмірів пухлини, ступеня ураження лімфатичних вузлів та наяв­ності віддалених метастазів. На початковій стадії пухлина, як правило, має невеликі розміри та не виходить за межі тієї тканини, з якої виникла. В подальшому вона збільшується, проростає в навколишні тканини та лімфатичні вузли, і на IV стадії визначаються метастази в інших органах. Для більшості пухлин ефективність терапії залежить від стадії — чим раніше виявлено захворювання, тим більше можливостей лікування та тим кращий прогноз.
Встановити діагноз онкологічного захворювання в ранній стадії можна за умови проведення профілактичних оглядів та своєчасного звернення до лікаря у разі появи клінічних симптомів. Дуже важливо бути уважним до себе.

Такі злоякісні пухлини, як рак шкіри, молочної залози, ротової порожнини, яєчка, передміхурової залози, прямої кишки, або так звані «візуальні форми раку» можна виявити завдяки самоконтролю до того, як захворювання перейде в запущену стадію.

Необхідно звернутись до лікаря у випадку:

— тривалого кашлю;
— осиплості голосу;
— появи крові у випорожненнях;
— тривалих закрепів;
— безпричинного зменшення маси тіла;
— зміни форми, розмірів або кольору родимок та інших новоутворень на шкірі;
— безпричинного збільшення лімфатичних вузлів тощо.

Для деяких видів раку існують програми скринінгу, тобто виявлення захворювання або передпухлинної патології у здорових людей, які не мають скарг. Такі програми ство­рено для діагностики раку шийки матки, раку молочної залози та раку товстого кишечника, у деяких країнах — також для раку передміхурової залози. У країнах, де діють програми скринінгу онкологічної патології (країни ЄС, США, Канада, Австралія), досягнуто зниження смертності від онкологічної патології. На жаль, в Україні такої програми поки що не існує, але кожна людина може пройти необхідні обстеження, звернувшись до лікаря.

Найбільш поширені види онкологічної патології
і програми скринінгу

В Україні вагомий внесок у смертність дорослого населення від онкологічних захворювань вносять рак легені, шлунка, товстого кишечника, у жінок — рак молочної залози, шийки матки, у чоловіків — рак передміхурової залози.

Програм скринінгу, спрямованих на виявлення ранніх стадій раку легені та раку шлунка, не існує. Але ці два види раку пов’язані зі шкідливим впливом чинників довкілля, в першу чергу палінням, нераціональним харчуванням та зловживанням алкоголем, тому відмова від цих шкідливих звичок є основною запорукою зниження захворюваності на ці види раку та смертності від них.

Для раку молочної залози, раку шийки матки і раку товстого кишечника створено методи та алгоритми обстеження, які довели свою ефективність у зниженні смертності від онкологічної патології.

Для жінок важливо проводити обстеження, що дозволяють виявити початкові стадії раку молочної залози та шийки матки. Єдиним методом, що дозволяє вчасно діагностувати рак молочної залози, є мамографія, тобто рентгенологічне дослідження тканини молочної залози. Мамографію потрібно робити щороку всім жінкам, які досягли 50-річного віку. Якщо у Вашій сім’ї були випадки раку молочної залози, Вам потрібно порадитись з лікарем щодо необхідності проходження обстеження у більш ранньому віці.

Регулярний гінекологічний огляд з проведенням цитологічного дослідження (цитологічного скринінгу) — єдиний спосіб знизити ризик виникнення раку шийки матки, тому що це дозволяє виявити зміни, що передують розвитку захворювання. Цей огляд необхідно проходити всім жінкам починаючи з 21 року або після початку статевого життя один раз на рік, за необхідності — частіше. Слід обов’язково звертатись до гінеколога у разі появи незвичних симптомів — болю, виділень з піхви, кровотеч тощо.Вакцинація проти раку шийки матки, яка широко пропагується ЗМІ, не замінить регулярного медичного огляду.

Це саме стосується і онкомаркерів: окрім простатспецифічного антигену (ПСА), не існує онкомаркерів, які мають достатню чутливість для виявлення ранніх стадій раку. Всі відомі на сьогодні онкомаркери використовують переважно для контролю ефективності лікування онкологічного захворювання.

Усім особам, які досягли 50-річного віку, потрібно зробити фіброколоноскопію. Цей метод дозволяє виявити як рак, так і поліпи товстого кишечника. Загальновизнано, що близько 80% ракових пухлин товстого кишечника розвиваються з поліпів, і їх своєчасне видалення може запобігти розвитку раку цієї локалізації. Якщо під час фіброколоно­скопії не виявлено змін товстого кишечника, обстеження слід повторити через 10 років. Якщо у Ваших кровних родичів були випадки раку товстого кишечника, особливо якщо вони виникли до досягнення ними 50-річного віку, потрібно обговорити з лікарем доцільність проведення фіброколоноскопії у більш ранньому віці — у 45 або навіть у 40 років.

Для своєчасного виявлення раку передміхурової залози всім чоловікам, які досягли 40-річного віку, потрібно регулярно — один раз на рік — проходити профілактичне урологічне обстеження. Окрім огляду, лікар може призначити додаткові обстеження: ультразвукове дослідження (УЗД) органів малого таза, яке дозволяє оцінити розміри та структуру передміхурової залози, та визначення рівня ПСА у крові.

Що призводить до розвитку онкологічної патології

Основним чинником, що зумовлює розвиток онкологічної патології, є старіння. Воно призводить до збільшення імовірності виникнення ракових клітин та послаб­лення функції імунної системи. Більшість онкологічних захворювань розвиваються в осіб старших 50 років, тому для цієї вікової категорії особливо важливо звертати увагу на появу незвичних симптомів та регулярно проходити обстеження.

Значну роль у розвитку онкологічного захворювання відіграє спадковість — за наявності онкологічної патології у батьків, братів та сестер ризик виникнення такого самого захворювання підвищується у 1,5–2 рази. Але аналіз захворюваності та смертності від раку, проведений ВООЗ, свідчить про те, що понад 45% смертей пов’язані з впливом чинників довкілля, палінням і зловживанням алкоголем, а також з контактом з такими речовинами, як азбест, бензол, анілінові барвники, гербіциди та пестициди, і дією соняч­ного або іонізувального опромінення.

У розвитку онкологічної патології має значення харчування, що містить велику кількість тваринних жирів, натрію хлориду, простих вуглеводів, консервантів або хімічних барвників, вживання технологічно обробленої, копченої, консервованої, смаженої їжі. Деякі пухлини спричинені хронічними вірусними, бактеріальними або паразитарними захворюваннями. Окремі види раку залежать від впливу гормонів — так, імовірність раку молочної залози зменшується за умови тривалого годування дитини груддю.

Корекція стилю життя та зменшення впливу чинників ризику дозволить знизити імовірність захворіти на рак приблизно на 40%.

Основні положення європейських рекомендацій
щодо боротьби зі злоякісними захворюваннями:

Якщо Ви палите, намагайтесь позбавитись цієї звички, а також уникати пасивного паління. Паління — єдиний із чинників ризику, роль якого у виникненні онкологічних захворювань є доведеним фактом.

Вживайте більше фруктів та овочів, намагайтесь включити їх у свій раціон. Обмежте вживання продуктів, які містять жири тваринного походження.

Регулярно виконуйте фізичні вправи. Це також допоможе Вам підтримувати оптимальну масу тіла та уникати ожиріння.

Намагайтеся уникати надмірного сонячного впливу, особ­ливо з 11.00 до 16.00, коли сонячні промені найсильніші. Дуже важливо захищати від сонця дітей та підлітків.

Не зловживайте спиртними напоями.

У разі виникнення незрозумілих змін у стані Вашого здоров’я зверніться до лікаря.

Регулярно проходьте планові обстеження: жінки з 21 року — щорічний огляд гінеколога, старше 50 років — щорічна мамографія; чоловіки старше 40 років — щорічний огляд уролога. Чоловікам та жінкам, які досягли 50-річного віку, потрібно зробити фіброколоноскопію.

Чітко дотримуйтесь правил щодо охорони здоров’я та безпеки життєдіяльності як вдома, так і на роботі, при використанні, зберіганні та утилізації небезпечних матеріалів.

За виникнення онкологічного захворювання лікування потрібно проводити лише в спеціалізованій медичній установі, у лікаря-онколога, хірурга, хіміотерапевта. Лікування поза медичними установами з використанням неперевірених методів і засобів призводить до прогресування хвороби та робить неможливим подальше радикальне лікування.

Ви можете зменшити ймовірність захворювання на рак шляхом повсякденного вибору
на користь здоров’я!
 

Відповідальний лікар з онкології міської лікарні №5 
Котова В.І.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button