Общество

Більше жодних "здайте на штори"? Створення батьківських комітетів в українських школах врегулюють по-новому

Міністр освіти Лілія Гриневич підписала наказ №1649, який скасовує положення про батьківські комітети у школах.

Наказ був підписаний 21 грудня 2017 року, це підтверджує відповідь МОН на запит громадського активіста Віталія Фурманюка.

Згідно із підписаним міністром наказом, розпорядження від 2 червня 2004 року №440 «Про затвердження примірного положення про батьківські комітети (ради)» втрачає свою чинність.

Скасованим положенням про батьківський комітет визначалося раніше, що він підкоряється й підзвітний загальношкільним батьківським зборам. До складу комітету мав входитити заступник керівника загальноосвітньої установи з виховної роботи, а рішення організації мали рекомендаційний характер.
Комітет мав допомагати школі удосконалювати умови освітнього процесу, організовувати та проводити загальношкільні заходи.

У Міністерстві освіти і науки України пояснюють, що в межах компетенції, визначеної законодавством, «МОН не мало і не має стосунку до створення чи не створення в закладах загальної середньої освіти органів батьківського самоврядування (батьківських комітетів)«.

[do_widget id=text-16]

 

Закон «Про освіту», який був прийнятий у минулому році, однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом.

Зокрема, у новому законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та його засновником.

«Накази, що втратили чинність (№ 440 та 205), були складовою «старого» законодавства та за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов’язкових правових норм. До того ж, повноважень у міністерства на урегулювання питань діяльності (прав чи обов’язків) батьківського чи учнівського самоврядування немає», – уточнили у відомстві.

Джерело: «Українська правда»

Нагадаємо: ще у вересні 2017 року у Львові батьківським комітетам та освітянам заборонили збирати кошти з батьків школярів і дошкільнят.

Крім того, Гриневич зобов’язувала школи оприлюднити інформацію про надходження та використання коштів до 1 грудня 2017 року.

Читайте також: “Мы имеем возможность профинансировать все школы”, – вице-мэр Николаева не понимает, почему с родителей требуют деньги

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button