ИсторияОбщество

100 років боротьби. 29 січня 1918 р. Герої Крут віддали свої молоді життя у бою за незалежність України (ВІДЕО)

Ця подія вважається українським аналогом міфу про 300 спартанців…

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина відбувся легендарний Бій під Крутами.

Цей бій тривав 5 годин між загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, та 4-тисячним підрозділом Червоної гвардії.

Захисники української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський договір, який врятував молоду українську державність.

«Сота річниця Крут, в яку ми зібралися, — знаменний день для кожного українця-патріота, а особливо для людей, які пов’язали своє життя зі Збройними Силами України. Бій під Крутами – одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України. Але Крути в просторі та часі буття українського народу посідають надзвичайно важливе місце. Ця назва, як писав Улас Самчук, «врізбилася у наше народне єство, у наш дух і нашу плоть…» — сказав сьогодні Петро Порошенко у своїй промові з нагоди вшанування пам’яті Героїв Крут.

Дивіться у кінотеатрах з 6 грудня 2018 року український фільм «КРУТИ 1918»:

https://www.facebook.com/kruty1918film/videos/561189937564296/

 

Шановні миколаївці! 29 січня 2018 року патріотична громада Миколаєва урочистим ходом вшанує чин героїв-крутянців, що у 1918 році віддали свої молоді життя у бою за незалежність України із московськими загарбниками.

Початок заходу сьогодні, о 18:30 на Соборній площі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

9 комментариев

  1. 400 против 4000 .. и они победили ??? курсанты против " гвардии"...
    не , ну то что Украина - родина слонов , в это я уже верю теперь ...
    и что Иисус из Назаретовки под Полтавой - в это то - же я могу поверить ...
    так мы , оказывается, сверх нация !!! мы прородители богов !!
    арийцы нам в подметки не годятся !!!
    жаль пацанов , которых там ( под Крутами ) положили зря ...
    а вот таких историков - в печ Бухенвальда ...
    Господи ( я атеист , но все же) спаси Украину!!!!!

  2. Главное "свобода" под шумок провела свое факелное шоу и подмазалась под героев крут. И подмешала национализма там где это не нужно. А по новостям пронеслась аналогия с фашистскими шествиями. Кому помогают своими факелами?

  3. Пацаны герои бесспорно и было их несколько сотен (прям как побратимы в АТО), но кто вынудил их идти на смерть, какие ультиматумы им выставляла дирекция учебных заведений, где армия УНР, где патриотически настроенное большинство жителей страны, где находились командиры во время боя, чем руководствовалось руководство республики и какой бардак творился среди них в то время? Трусы и предатели были во все времена! Спасибо хоть о студентах вспомнили и возвеличили. Независимость защищать было больше некому...

    1. Какая независимость? Петлюра сдал тогда пол Украины вместе с Киевам. Правда столицей Был Харьков.А все отсальное в Википедии бой под Крутами.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button