Общество

Хто йде до неї через кров і сльози, а хто взагалі не знає, що це. Опитування до Дня Соборності серед мешканців Корабельного

До Дня Соборності України (22 січня) кореспонденти «Корабелів.Інфо» провели опитування серед значної кількості мешканців Корабельного району міста Миколаєва, питаючи людей: «Що для Вас означає цей день? Чи треба його відзначати?» 

На жаль, більшість опитуваних відповідала на питання своїм запитанням: «А що це?», або казали, що нічого про це не знають.

Багато хто обґрунтовував своє замішання тим, що на даний момент зберігається досить складна ситуація в країні, і однозначної відповіді вони надати не можуть.

Антоніна (35 років):

«Не знаю одразу, що сказати. Досить складно відповісти, така ситуація в країні… Ми зараз тільки на шляху до Соборності».

Частіше відповідали, що взагалі не знають про відзначання цієї події в календарі нашої держави, громадяни похилого віку і деякі — середнього.

Володимир (близько 70 років):

«А что это за событие? Не знал, что мы что-то отмечаем в этот день. Попридумывают праздников каких-то, что люди и не знают о них».

Тетяна (39 років):

«Я не знала про этот праздник. Узнала, благодаря Вам. Да, я поддерживаю идею единства нашей страны! Отношусь хорошо».

Наталія (26 років):

«Не знаю, а що це за дата, що це за свято?.. Не знаю, що сказати, треба добре подумати стосовно, що воно означає».

Серед молоді більшість опитаних знає, що є таке поняття як «Соборність», однак не усі обізнані, що цей день святкують на державному рівні.

Деякі з респондентів тільки після спілкування з журналістами стали замислюватися над такими питаннями та зробили висновки, що досить погано знають історію рідної країни.

Лише від невеликої кількості опитаних (окрім простих жителів, серед них були і представники громадських організацій, волонтери, діячі культури та освіти) вдалося почути осмислені відповіді. Публікуємо деякі з них:

Сергій Параскун (38 років):

«Для мене на даний момент поки що це не є таким святом, тому що насправді нема тої Соборності, яка б дійсно могла об’єднати людей. Нас завжди політики ділили на Схід – Захід, Південь – Північ, і у нас, у людей ще це в головах сидить. Соборність — це більш сакральне поняття для нас як козаків, і ми зараз намагаємось через виховання дітей, через те, що зараз наші хлопці вмилися кров’ю, вмилися сльозами, через війну на сході ми зараз тільки до цього поняття починаєм підходити.

Треба не відзначати, а треба до цієї події більше підходити через виховання… Чому маленький поляк, заходячи в перший клас, говорить: «Я єстем поляк»? Чому біля кожного будинку американця вісить американський прапор? Для них ця соборність уже є, а нам ще до цього потрібно рости та рости…»

Юлія Н. (близько 30 років):

«Я вважаю, що потрібно відзначати це свято тому, що ми цим в собі виховуємо, по-перше, те, що Україна є самостійною, а по-друге, якщо ми хочемо свою державу, свої традиції, то потрібно створювати такі свята. Ми повинні показувати молодшому поколінню підтримку сходу країни (волонтерська підтримка) і показувати, що ми єдині. Ми ж хочемо у Європу, люди там як ідуть за свої держави… А ми хочемо бути як? — Не гірше, хочемо розвиватись, хочемо новітні технології, при цьому нічого не робимо для себе, для молодого покоління».

Віктор (близько 60 років):

«Да, я знаю, что это за событие… Просто если вспомнить те события и сопоставить с современными событиями, я думаю, мы еще не соборные».

Ольга (61 рік):

«Так, нам потрібно відзначати цей день. Потрібно для того, щоб показати, що ми єдині, що ми незалежні!»

Андрій (35 років):

«Відзначати потрібно обов’язково. Перше травня відмінити, а день Соборності зробити святковим вихідним днем».

Оксана (45 років):

«Так, потрібно, ми єдині! Україна дружня, незважаючи ні на що».

Як відомо, 30 грудня 2011 року Віктор Янукович скасував указ Кучми про офіційне святкування Дня Соборності України, а також скасував указ Президента Ющенка про День Свободи в Україні — Янукович об’єднав два свята в один: День Соборності і Свободи. Але 13 листопада 2014 року діючий Президент Порошенко скасував указ Януковича, завдяки чому тепер ми святкуємо День Свободи 21 листопада, а День Соборності — 22 січня.

І хоч День Соборності і Свободи України (саме з такою назвою) відзначався лише три роки (2011 — 2014), ми, скориставшись нагодою поспілкуватись з місцевими мешканцями стосовно сьогоднішнього свята, додатково питали їх: «Чи потрібна взагалі, на Вашу думку, свобода Україні?»

Усі опитані, незважаючи на вік, статеву приналежність чи соціальний статус, відповідали на це питання однаково: «Так, потрібна».

[do_widget id=text-16]

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button