Общество

Навіть ляпаси, штовхання та словесні образи можуть бути покарані! Нововведення Закону "Про запобігання домашньому насильству"

Терміновий заборонний припис та штраф – важливі нововведення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики в цій сфері, спрямовані на захист прав та інтересів потерпілих від домашнього насильства.

Закон передбачає цілий ряд нововведень, направлених на комплексну боротьбу з даною проблемою, у тому числі створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, функціонування програм для постраждалих і їхніх кривдників.

Норми Закону, у порівнянні з діючим до цього Законом України «Про попередження насильства в сім’ї», суттєво розширюють коло осіб, насильство щодо яких вважається домашнім насильством. Зокрема, дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється тепер на колишнє подружжя.

Загалом під домашнім насильство розуміються діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

До переліку органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, Законом віднесено уповноважені підрозділи органів Національної поліції України, до повноважень яких належить виявлення фактів домашнього насильства та своєчасне реагування на них, винесення термінових заборонних приписів стосовно кривдників, взяття останніх на профілактичний облік та проведення з ними профілактичної роботи, здійснення контролю за виконанням кривдниками спеціальних заходів протидії домашньому насильству протягом строку їх дії тощо.

Можливість винесення кривднику термінового заборонного припису стала важливим нововведенням, адже його метою є негайне припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Терміновий заборонний припис може містити такі заходи, як зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи, а також заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

[do_widget id=text-16]

 

Також Законом внесені зміни до ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, до санкції якої включено такий вид стягнення, як штраф. Крім того, тепер вказаною статтею передбачено відповідальність як за вчинення домашнього насильства, так і насильства за ознакою статі, — повідомляє Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області.

Якщо Ви стали жертвою або свідком домашнього насильства, не вагаючись звертайтесь до Національної поліції України за номером 102 з метою вжиття негайних заходів реагування.

Якщо Ви стали жертвою або свідком домашнього насильства, звертайтесь до Національної поліції України за номером 102, або до відділу з гуманітарних питань адміністрації Корабельного району міста Миколаєва за номерами: 60-02-93, 60-02-23.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button