«Хліба та видовищ!» Ковзанка на Соборній, як «Будкоград» по знищенню зеленої зони. Антиєвропейськість

Миколаїв, наші дні. Предноворічча. Прямо на зеленій зоні (газони, клумби, кущі…) пл. Соборної, на виду мерії та ОДА (звісно ПіаР є ПіаР), розвернулося грандіозне будівництво. Купа робітників інтенсивно сновигає туди-сюди, діловито затоптуючи у мокрий грунт газон та викорчовуючи частину декоративних кущів самшиту (два відтинки десь по 6 м. та завширшки десь 0,7 м.) заради чуда – відкритої, штучної ковзанки. Зараз топчуть працівники, а будуть продовжувати відвідувачи. Ковзанку розмірами приблизно 30 м. на 15 м. споруджено прямо на зеленій зоні. ЇЇ пронизують кілометри трубочок з якимось хімічним хладогеном. Поруч повно забезпечуючих механізмів, компресорів, генераторів, з своїми мастильними матеріалами, охолоджуючими речовинами. Неймовірна кількість стиків через які можуть прорватися органічні та неорганічні хімічні сполуки, особливо ті, що знаходяться під тиском. Масштабно.

Звісно для створення льоду, на відкритому просторі та ще й в наші теплі зими, треба надзвичайно багато енергії. Тому міськрада не поскупилась та за бюджетний (наш з вами) рахунок, 1.5 міліонна гривень, зробила підведення потужної електромережі. Встановила прямо на газонах електрощити, в місцях де це треба саме ковзанці. Виходить збираються встановлювати її на постійній основі? Звісно земляні роботи понищили рослинність.

Прокладання електромережи

 


Затоптаний газон


Залишки «фігури» з кущів самшиту 1

Залишки «фігури» з кущів самшиту 2
Обладнання на газоні


Робітники затоптують газон 1

Робітники затоптують газон 2
Трубки з охолоджувальною речовиною
Ще МАФи встановлені на газон

Цікаво, що льодова платформа приватна, відповідно її власник буде класти гроші з відвідувачів собі у кишеню.

Из бюджета Николаева потратят 1,5 миллиона гривен для проведения электричества на каток и аттракционы

Взагалі щодо охорони зелених зон є доволі жорсткі вимоги державних нормативів. Повинна існувати інвентаризація. На встановлення малих архітектурних форм (МАФів), навіть тимчасово, повинен складатися проект, який затверджується в управлінні архітектури. В проекті повинно вказуватись знесення – знищення зелених насаджень. Рішення щодо цього приймає відповідна комісія та надає дозвільні документи. У даному випадку необхідно проводити екологічну експертизу, бо прямо на землю встановлено обладнання з тонами хімічних сполук, які можуть протекти. За знесені — знищені зелені насадження повинно бути сплачено до бюджету відновлювану вартість….. Активісти – правозахисники направили до мерії відповідного листа.

Запит на ім’я Казакової

Для інформації. На цей час, по комерційним цінам, посадка (відновлення) відтинку кущів самшиту, на кшталт знищених, коштує більше 1000 грн. за метр, а відновлення газону 120-140 грн. за квадратний метр.

Щодо закидів критиків, що у Європі теж встановлюють пересувні ковзанки та легкі споруди на центральних площах міст і, що люди там ходять по газонам. Так от. В Європі такі об’єкти обов’язково ставлять на майдани з твердим покриттям (наприклад колишні міські торговища з бруківки). А по газонам люди бігають коли їх практично не можливо затоптати, перетворити на багнюку, переважно у теплу пору року.

От і виходить, що за бюджетні кошти нищиться комунальна зелена зона, де приватний дядя «скосить» з містян грошенята, а «дерибан – команда» міськради, під відеокамери, скаже: «Миколаївці, ми все ночей не спимо, все про вас думаємо». І схоже планується це на роки вперед.

Весь цей гучний та помпезний ПіаР проект з ковзанкою на Соборній нагадує інший коштовний ПіаР під назвою «Сердце міста». Гроші невідомо де, газону, клумб, кущів там ніколи не буде, бо полив неможливий конструктивно. Знов треба «неміряно» грошей для ґрунтовної переробки. Причому, якраз зараз, у міськраду «повертається» команда з «партіярегіонівців», що брала безпосередню участь в його реалізації.

Член всеукраїнської правозахисної організації «Наше право» Дерев’янко Ігор

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button