Общество

Літературна кав'ярня у Дитячому центрі Корабельного району: «Вивчати мову ніколи не пізно!»

Пам‘ятати про рідну мову потрібно не лише у спеціально призначений єдиний у році день, але цілий рік. Керівники Дитячого Центру позашкільної роботи Корабельного району, директор якого – Тетяна Григорівна Турчак, беруть це гасло за взірець.

На початку  грудня 2017 року у малому залі Дитячого Центру відкрила своє затишне віконце вже традиційна Літературна кав‘ярня.

На вогник зібрались вихованці гуртків літературної творчості «Альтанка» (кер. Н.М. Паламарчук) та «Школи журналістики»  (кер. М.Б. Полупанова) разом із батьками та друзями, щоб послухати вірші українських поетів, відчути розмаїття рідної мови з різних куточків країни, і просто добре провести час.

Засідання Літературної кав’ярні розпочалось з мовної гри. Присутнім було запропоновано вгадати значення слів із діалектів заходу та сходу країни.  Виявилось, що діалекти сходу не менш колоритні та виразні. Адже лайба та тремпель – велосипед та плечики для одягу відповідно – не всім знайомі  слова.

Найвірніші адепти мови – це люди мистецтва: поети, письменники. Їх вустами мова говорить до поколінь. Чи будуть пам‘ятати наступні покоління про митців, якими захоплюємось ми сьогодні? Глядачі та учасники на уявній машині часу відправились у 2117 рік і відвідали Футурологічний конгрес, де науковці зв‘язувались з поетами ХХ і ХХІ століття. Лунали вірші Юрія Тарнавського та Патріціі Килини, Остапа Сливинського та Сергія Жадана, Богдана-Ігора Антонича та Василя Стуса і багатьох наших сучасників-поетів у виконанні вихованців «Альтанки». Особливу атмосферу створив музичний супровід та театралізована складова дійства.

Гуртківці «Альтанки» відтворили цілий поетичний всесвіт. Найменші – третьокласники Аристарх і Єлизавета – отримали роль ведучих заходу, і успішно з нею впорались. Перед глядачами в образах поетів постали хлопці і дівчата: Софія Циганко, Віка Ждовану, Марія Салакова, Юля Пастух, Олександр Рулик, Олександр Білокур, Ольга Макулова. В ролі експертів з університетів та лабораторій майбутнього виступили Віталій Кучеренко, Оксана Шапіренко, Вероніка Мамот та Ксюша Шията.

Читали і власні твори; виявився доречним і вірш Аліни Чепурної «Про мову». Силою конкурсної роботи, присвяченої життю Олега Ольжича, вразила Такуї Нікогосян.

На завершення заходу пролунали слова «Молитви до мови» української письменниці Катерини Мотрич.

Кажуть, щоб добре вивчити іноземну мову, потрібно не менше трьох років.   А щоб вивчити рідну мову, потрібно ціле життя. То ж не гаймо ані хвилини!

Керівник літературного гуртка «Альтанка» Ніна Паламарчук.

Нагадаємо, ми писали: Серед переможців Миколаївського конкурсу української патріотичної сучасної поезії – школярі з Корабельного району

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button