Общество

СНІД "наступає": на обліку лікарні в Корабельному районі Миколаєва - близько 1000 пацієнтів з ВІЛ-інфекцією

Протягом останніх трьох років Вітовський район відноситься до районів Миколаївської області з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції, особливо серед груп ризику. Слід відмітити, що з 2012 року спостерігається активізація статевого шляху передачі ВІЛ внаслідок незахищених статевих контактів.

Щороку спостерігається збільшення кількості ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ) та хворих на СНІД у Вітовському районі.

Станом на 01.12.2017 року під медичним наглядом кабінеті «Довіра» Вітовської ЦРЛ, який обслуговує мешканців Корабельного та Вітовського районів, перебуває 980 пацієнтів, з них 137 у стадії СНІДу.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу в світі в цілому сповільнилися. За останні три роки кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він складає 1,1%.

Джерелом ВІЛ-інфекції є інфікована людина, яка знаходиться в будь-якій стадії хвороби, в тому числі, і в період інкубації. Вірус імунодефіциту людини може знаходитися у всіх біологічних рідинах (кров, сперма, вагінальний секрет, грудне молоко, слина, сльози, піт та інші), долає трансплацентарний бар’єр. Однак вміст вірусних часток в біологічних рідинах неоднаковий, що і визначає їх відмінне епідеміологічне значення.

Шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

  • статевий – при гомосексуальних чи гетеросексуальних статевих контактах (під час анального, вагінального та орального сексу);
  • парентеральний (ін’єкційно, через кров та інші біологічні рідини) — після переливання інфікованої цільної крові або її компонентів; нестатеве зараження через пошкоджені шкіру і слизисті оболонки людей, що контактують з кров’ю або деякими секретами (слизом з піхви, грудним молоком, спермою, виділенням з ран, спинномозковою рідиною та ін.) хворих на ВІЛ — інфекцію; при використанні забруднених шприців, інструментарію; при пересадці інфікованих органів, кісткового мозку;
  • перинатальний шлях від матері до дитини – вертикальний шлях (внутрішньоутробно через плаценту від ВІЛ — інфікованої матері; під час пологів – при контакті плоду з інфікованою кров’ю або секретами матері, або при заковтуванні плодом материнської крові або інших рідин) та горизонтальний (інфікування дитини при вигодовуванні грудьми або грудним молоком ВІЛ — інфікованої матері).

ВІЛ не передається при звичайних побутових контактах з людьми. Цей факт доведено науковими дослідженнями, медичною практикою та багаторічним досвідом мільйонів людей. Неушкоджена шкіра є нездоланним бар’єром для вірусу, тому ВІЛ не передається через рукостискання та обійми. Вміст вірусу у слині є незначним, тому ВІЛ не передається через поцілунок. Інколи кажуть, що ризиком є наявність ранок у роті, але в такому випадку для передачі вірусу необхідна наявність у кожного з партнерів відкритої рани, що кровоточить, у ротовій порожнині.

Недостатньо вірусу для його передачі ані в сльозовій рідині, ані в поті, ані в сечі, ані в калі. Більше того, речовина, яка міститься у цих субстанціях, лізоцим, здатна зруйнувати зовнішню оболонку вірусу і зробити його неактивним, тому ВІЛ не передається при спільному користуванні ванною та туалетом.

В травному тракті вірус гине, і якщо рідина, що містить вірус, потрапляє в шлунок людини, зараження, як правило, не відбувається, тому ВІЛ не передається при спільному використанні столових приборів та посуду.

Основою медичного ведення ВІЛ-інфікованих, що дає змогу продовжити і поліпшити життя хворих, є АРВ терапія (антиретровірусна терапія). Ця терапія не знищує ВІЛ і не видаляє його з організму, а тільки перешкоджає його реплікації, тому ВІЛ-інфіковані повинні приймати АРВ-препарати протягом усього життя. На сьогодні АРВ терапію у Корабельному та Вітовському районах отримують 530 пацієнтів. Призначаючи антиретровірусну терапію, лікарі намагаються досягнути наступної мети:

  • максимально можливо пригнітити реплікації вірусу для того, щоб зупинити або уповільнити прогресування захворювання і запобігти або відстрочити резистентність ВІЛ до ліків;
  • відновити або зберегти імунітет – досягається у результаті зниження вірусного навантаження;
  • зберегти та подовжити життя людини, зменшити рівень захворюваності, обумовленої порушенням імунітету, тобто опортуністичними інфекціями та СНІД-індикаторними захворюваннями, поліпшити якість життя;
  • знизити частоту передачі ВІЛ при будь-яких контактах, зменшення соціальної напруги і подолання епідемії, тобто АРВ терапія є невід’ємною складовою частиною ефективних стратегій профілактики ВІЛ-інфекції.

Для того, щоб отримати АРВ терапію, необхідно пройти певне обстеження:

  • загальний аналіз крові (розгорнутий) та загальний аналіз сечі;
  • біохімічне дослідження крові (печінкові та ниркові проби, глюкозу крові, рівень холестерину);
  • дослідження крові на TORCH (опортуністичні інфекції);
  • визначити рівень СД4 клітин та вірусного навантаження;
  • рентгенографію органів грудної порожнини;
  • пройти онкоогляд;
  • консультація фтизіатра (за призначенням).

Після того, як буде призначено АРВ терапію, пацієнт повинен регулярно (лікар повідомить графік відвідування) з’являтися до лікаря для проведення моніторингу ефективності терапії та для виявлення можливих побічних явищ. Слід зауважити, що рішення про початок терапії приймає не лише лікар, а й пацієнт, оскільки це рішення повинно бути зваженим та усвідомленим. Препарати потрібно приймати суворо за призначенням, у визначені години з дотриманням режиму харчування та відпочинку (за потреби).

На даний час кабінет «Довіра» Вітовської ЦРЛ повністю забезпечений усіма необхідними препаратами для лікування ВІЛ-інфекції.

Пройти безкоштовне тестування на ВІЛ Ви можете у кабінеті «Довіра» за адресою: вул. Самойловича, буд. 25-а з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 13:00 та отримати у медичних і соціальних працівників всю необхідну інформацію.

Відповідальний лікар кабінету «Довіра» Т.Ю. Агнянікова

[do_widget id=text-16]

 

Нагадаємо, ми писали:

В Корабельном районе на учете стоят 2183 человека с онкологией. На «первое место» в 2016 году вышел рак кожи;

Городская больница № 5: Николаев принял в свою собственность ЦРБ, расположенную в Корабельном районе

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Офіційно у Корабельному районі налічується близько  76 тис мешканців , відкинемо  10 тис заробітчан . Виходить майже по одному ВІЛ інфікованому на 60 осіб . Надзвичайно багато , на жаль небезпека чатує на нас всюди .

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button