Общество

Дільничні Корабельного району - проти будь-яких проявів насильства

До уваги мешканців Корабельного району!

У період з 25 листопада по 10 грудня на території України проводиться щорічна міжнародна акція «16 днів проти насильства», одним із основних завдань якої є проведення широкої інформаційної кампанії з метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми; підвищення обізнаності населення із вказаних питань та формування нетерпимого ставлення до будь-яких проявів насильства.

Про це повідомили у службі дільничних інспекторів поліції Корабельного відділу ГУНП в Миколаївській області.

Насильство в сім’ї дуже поширене – але ніколи не буває виправданим. Ніхто не заслуговує на те, щоб бути побитим, і ніхто не повинен жити у страху.

Жертвою насильства в сім’ї може стати будь-хто. Розрізнюють чотири види насильства в сім’ї:

Фізичне насильство в сім’ї – це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім’ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного, психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, до приниження його честі та гідності.

Сексуальне насильство в сім’ї – це примушення до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сім’ї – дії пов’язані з тиском одного члена сім`ї на психіку іншого члена через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять до стану емоційної невпевненості, втрати здатності  захистити  себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сім’ї – це навмисні дії одного члена сім`ї щодо іншого спрямовані на позбавлення жертви житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право.

     ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ  НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї

Згідно статті 15 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» особи, які вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

Адміністративне законодавство України містить спеціальну норму, що закріплює адміністративну відповідальність за вчинення насильства в сім’ї. Такі дії кваліфікуються за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) санкцією якої передбачено відповідальність за умисне вчинення відносно членів сім’ї будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого.

Вчинення зазначених вище дій тягне за собою громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою статті 173-2 КУпАП, тягнуть за собою громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Кримінальне законодавство України, на відміну від адміністративного, не містить окремої статті, якою б передбачалась відповідальність за вчинення саме сімейного насильства. Разом з цим, чимало статей Кримінального кодексу України (ККУ) передбачають відповідальність за кримінальні правопорушення, які можуть бути пов’язаними з насильством в сім’ї та часто вчиняються відносно членів родини. Це, зокрема, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості (статті 121, 122, 123, 125 ККУ), погроза вбивством (ст. 129 ККУ), зґвалтування (стаття 152 ККУ), насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом (ст. 153 ККУ) та інші. Найбільш тяжкими злочинами даної категорії є умисні вбивства (стаття 115 ККУ).

Поряд з притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності до особи, яка вчинила насильство в сім’ї, можливе застосування також заходів цивільно-правової відповідальності, які полягають в необхідності відшкодування потерпілому завданої моральної та матеріальної шкоди.

Куди звертатись по допомогу у випадку насильства в сім’ї:

Служба у справах дітей адміністрації Корабельного району:
пр. Богоявленський, 314, каб. 215 (тел. 60-02-84), каб. 224 (тел. 60-07-45, 60-02-95).

Територіальний орган поліції: Корабельний ВП ГУНП в Миколаївській області:
вул. Янтарна, 64, тел. 40-20-01 або „102”

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button