Общество

Ще понад 3 мільйони пенсіонерів отримають підвищення пенсії у листопаді (ФОРМУЛА розрахунку доплати)

У жовтні Уряд забезпечив виплату перерахованих пенсій відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», — повідомляє прес-служба Кабміну.

В результаті перерахунку пенсії було підвищено для 10,2 млн пенсіонерів. Доплату до 200 грн отримало 4 794,8 тисяч осіб, доплату в розмірі 200,01 – 500 грн – 2 069,8 тисяч осіб, від 500,01 грн до 1000 грн – 1 291,6 тисяч, і ще  2 082,6 тисяч осіб отримали доплату понад 1 тис. грн.

Кому-то вообще не подняли, а кому-то —
в 2 раза! — «страсти» по повышенным
пенсиям в Корабельном районе

У жовтні підвищення пенсії отримали понад 6,9 млн пенсіонерів, розмір підвищення яких перевищував 140 грн. Ті ж, у кого розмір підвищення менше, отримають доплату за жовтень разом із підвищеним розміром у листопаді.

Перерахунок пенсій відбувся зокрема шляхом осучаснення пенсій. Аби, перш за все, ліквідувати розриви у  розмірах пенсій залежно від року призначення.  Останній перерахунок пенсій проводився в 2012-му році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197,91 грн). За цей час середня зарплата по Україні, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла до 3764,4 грн, або більше ніж в 3 рази. Перерахунок пенсій ліквідує цей дисбаланс. Чим раніше людина вийшла на пенсію, тим вищою є доплата при осучаснені пенсії.

Крім того, в зв’язку із застосуванням збільшеного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросли прив’язані до цього показника виплати. Мінімальна пенсія за віком зросла з 1312 гpн до 1452 грн. Майже на 11% зросли мінімальні пенсії: для учасників бойових дій, особам, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильський АЕС, родинам загиблих військових, шахтарів, інвалідів.

Всі пенсії перераховувались для кожного пенсіонера індивідуально, але за єдиною формулою.

Розмір доплати = Сз × Ікз × Кс — Розмір пенсії до осучаснення

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії. Для перерахунку раніше призначених пенсій використовувався показник середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються в 2017 році  (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки).

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески. Цю інформацію кожен може отримати у будь якому відділенні Пенсійного фонду);

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Перерахунок раніше призначених пенсій проводився з коефіцієнтом 1.

В результаті ті, хто працювали більше років  і довше сплачували страхові внески, отримали більші підвищення (у них коефіцієнт Кс більший). Але розмір доплати залежав не тільки від трудового  стажу, а і від розміру зарплати (коефіцієнт І кз). Тому найвищі доплати отримали  ті, хто працював на важких і шкідливих виробництвах, де зарплати буди традиційно високі. Це – шахтарі, працівники гірничозбагачувальних нафто- та газопереробних та хімічних виробництв, металурги та ін.

Слід наголосити на ще одному дуже важливому моменті. Якщо дотепер пенсіонери могли чекати наступного підвищення роками, то тепер осучаснення буде проводитись автоматично.

Пенсії переглядатимуться в залежності від зростання заробітної плати і інфляції. Таким чином буде поставлено запобіжник від знецінення з часом пенсійних виплат, як це відбувалось досі. 

 

[do_widget id=text-16]

 

Детальніше дізнатися про умови і порядок перерахунку пенсії можна в контакт-центрі Пенсійного фонду України або в контакт-центрі регіонального відділення Пенсійного фонду за місцем отримання пенсії.

Телефони «гарячих ліній» Пенсійного фонду України:

Контакт-центр Пенсійного фонду України: 0-800-503-753;  (044) 281-08-70;  (044) 281-08-71;

Миколаївська область: (0512) 44 14 37

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button