Общество

Навчаєте своїх дітей за власні кошти - згадайте про податкову знижку!

Розпочався новий навчальний рік, і багатьом батькам у зв’язку з браком бюджетних місць доведеться навчати своїх дітей за власні кошти. Не всі знають, але державою передбачено відповідну компенсацію у вигляді податкової знижки.

Згідно з положеннями ст. 166 розділу IV Податкового кодексу платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслід­ками звітного податкового року.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу такого платника, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу, а саме на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму ПСП (пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 Кодексу). Отже, максимальна сума податкової знижки, на яку платник податків має право, — це загальна річна сума ПДФО, утримана із заробітної плати такого платника. Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої декларації (п. 179.8 ст. 179 Податкового кодексу).

Для того, щоб скористатися правом на податкову знижку, платник податків повинен подати податкову декларацію до 31 грудня року, що настає за звітним, та разом з податковою декларацією має право надати копії первинних документів, що підтверджують право на податкову знижку (копіями: договору (контракту) з вищим або професійно-технічним навчальним закладом, документів, що підтверджують сплату за навчання (платіжні доручення, прибуткові касові ордери, квитанції тощо), паспорта та ідентифікаційного коду платника податків, паспорта та ідентифікаційного коду члена сім’ї першого ступеня споріднення платника податків (у разі якщо право на знижку заявляс така особа), свідоцтва про народження або свідоцтва про шлюб платника податків (у разі якщо право на знижку заявляє член сім’ї першого ступеня споріднення платника податків).

[do_widget id=text-16]

 

Звертаємо увагу, що у разі, якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

ДПІ в Інгульському районі м. Миколаєва 
ГУ ДФС у Миколаївській області

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button