Экономика

Презентовано новий законопроект “Про концесії”

8 вересня, було презентовано новий проект Закону України “Про концесії”, над розробкою якого працювали Мінекономрозвитку разом з ЄБРР та міжнародними консультантами, — об этом сообщили на официальном сайте ГП «СК «Ольвия».

Як зазначив під час презентації Перший віце-прем’єр міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів: “У країнах ЄС у 2016 році укладено 69 угод про державно-приватне партнерство на суму близько €12 млрд. Водночас у Туреччині держава та бізнес разом будують новий аеропорт у Стамбулі. Як бачимо, досвід країн з різним рівнем економічного розвитку свідчить, що бізнес готовий інвестувати в інфраструктуру та ефективно взаємодіяти з державою. Розроблений нами законопроект цьому неабияк сприятиме. Він систематизує чотири чинні закони України, що регулюють здійснення концесійної діяльності, і дозволить запровадити найкращий міжнародний досвід в Україні”.

Найбільш перспективною з точки зору застосування концесійних договорів в Україні, на думку старшого банкіру Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Марка Магалецького, є портова галузь, яка зараз динамічно розвивається, а також щодо цього існує значний інтерес з боку приватного сектора.

«Паралельно з роботою над правовою базою, ЄБРР спільно з Міністерством інфраструктури почав роботу над підготовкою пілотних проектів, які передбачається реалізувати вже на новій законодавчій основі. Таким чином, було вибрано три пілотні проекти – порт Ольвія, Херсонський морський торговельний порт, поромна переправа в порту «Чорноморськ», — сказав Марк Магалецький.

Також він зазначив, що порт Ольвія має всю необхідну інфраструктурну базу, та досить велику територію для розвитку.

«Ми підготували попереднє ТЕО проекту, проаналізовано дев’ять можливих сценаріїв розвитку порту, проведені консультації з провідними компаніями — як українськими, так і міжнародними, які зацікавлені в участі в таких проектах. Запропоновано три конкретних проекти, два з яких представляють собою нове будівництво спеціалізованих зернових комплексів , один фактично є концесією існуючих стивідорних потужностей», — повідомив старший банкір ЄБРР.

Оновлене концесійне законодавство відкриє нові можливості для залучення інвестицій та сприятиме втіленню масштабних проектів в усіх регіонах України, включаючи суттєве покращення її інфраструктури.

Напомним, ранее мы писали: Лучше три «китайца», чем один «американец». Директор ГП «СМП «Октябрьск» о подготовке к концессии и оптимизации деятельности порта

«Настроены оптимистично». Международные партнеры — о пилотном проекте по передаче в концессию спецморпорта «Октябрьск»

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. А анонсы мероприятий к Дню города будут? Или как всегда по окончанию праздника?

    1. Уже сегодня в 18-00 у ДК "Корабельный" начнется концерт художественных коллективов в честь Дня города и Дня открытых дыверей ДК, приглашаются все желающие.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button