Общество

Лептоспіроз – загроза життю та здоров’ю, - попереджають миколаївців медики

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання, що вражає людей і тварин. Викликається мікроорганізмами — лептоспірами, які потрапляють у водойми із сечею хворих тварин, де вони можуть зберігатися до 300 днів.

На Миколаївщині за період з 1 січня по 28 серпня поточного року з таким діагнозом до обласної інфекційної лікарні поступило 6 осіб (3–Інгульский р-н, 2 – Кривоозерський р-н, 1 – Первомайський р-н).

Наразі один з них зараз находиться в лікарні, стан пацієнта лікарі оцінюють як стабільний, що має позитивну динаміку. Приводу для паніки немає, ситуація штатна, показники захворюваності не перевищують середньостатистичні по Україні.

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. Лікарі нагадують, що хворіють на лептоспіроз сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, кози, вівці), хутрові звірі, водяні та сірі пацюки, мишоподібні.

Из-за холеры в водоемах Николаева запретили купаться и ловить рыбу,
продавать рыбную продукцию на стихийных рынках

Людина заражається лептоспірозом при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах і під час рибної ловлі, при вживанні забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами та обробленні туш, якщо не дотримуються правил особистої гігієни. Необхідно пам’ятати, що лептоспіри проникають в людський організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Інкубаційний період складає у середньому від 6-8 до 14 днів, (від моменту попадання збудників в організм людини до початку захворювання).

Симптоми захворювання:

— хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості;
— температура підвищується до 39-40°;
— з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі;
— характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах.

При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз! Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням!!!

Що робити, щоб не захворіти?

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях.
Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях.
Не вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.
На польових роботах, риболовлі, полюванні, при догляді за хворою худобою обов’язково — надягати гумові або кирзові чоботи, рукавички.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту чи, навіть, смерті.

Про це повідомляє Управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації.

[do_widget id=text-16]

 

Нагадуємо, ми раніше писали: У Миколаєві зафіксовано випадки кору. Тож не нехтуйте вакцінацією!

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. А у нас в Корабельном девушка молодая умерла?!
    Почему замалчиваете?!
    Симптомы очень похожи:
    - рвота,
    - высокая температура
    - общая слабость
    - кома ...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button