ОбществоПроисшествия

У Миколаєві зафіксовано третій факт «кеш-треппінгу» - пристрою для збору готівки з банкомату

Про виявлення невідомого пристрою, прикріпленого до банкомату, у Інгульський відділ поліції ГУНП в Миколаївській області повідомив керуючий одного з банків Миколаєва.

Заявник повідомив, що до пристрою видачі грошей була прикріплена металева планка із липкою стрічкою, яка не відрізнялась по кольору та перешкоджала виходу банкнот із щілини банкомату. Ймовірно, що клієнти, не зумівши забрати гроші, відходили від банкомату, після чого підходив зловмисник знімав пристрій і забирав гроші.

За останні декілька місяців це третє повідомлення від банків міста. Наразі ніхто з громадян з цього приводу не зверталися ні до фінансової установи, ні до підрозділів поліції, повідомив відділ комунікації поліції Миколаївської області.

Слідчими триває розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за ч.1 ст.200 КК України «Незаконні дії із документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення», що карається штрафом від трьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Кеш-треппінг» (Cash Trapping) — у дослівному перекладі означає «захоплення готівки». Шахраї використовують звичайні алюмінієві планки кустарного виробництва, в більшості випадків виготовлені з деталей меблевої фурнітури. Металева планка зовні схожа на шторку банкомату, з тильного боку злочинцями приклеєна двостороння клейка стрічка і закріплена на отворі видачі готівки.

Неуважні люди знімають готівку в банкоматі, не звернувши уваги на його зовнішній вигляд. Після цього думають, що банкомат зламався і йдуть у відділення банку або до іншого банкомату. В цей час шахраї, які чекали неподалік, знімають встановлену панель і забирають приклеєні до її внутрішній стороні гроші своєї жертви.

Щоб не стати жертвою примітивного, але успішного виду карткового шахрайства з банкоматами, необхідно:

— при знятті коштів у банкоматі звертати увагу на його зовнішній вигляд, наявність сторонніх предметів (накладки);

— якщо банкомат видає інформацію, що операція пройшла успішно, але гроші не видає, не відходьте від банкомату, щоб злочинці не забрали ваші гроші;

— ретельно перевірте, чи не встановлена металева накладка, і в разі відсутності — телефонуйте в call-center банку і розповідайте про дану проблему і свої підозри;

— якщо ви знайшли металеву накладку, негайно телефонуйте в поліцію «102».

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button