Общество

Безробітні, навіть кому більше 45 років, можуть отримати ваучер на навчання новій професії

Ваучер — документ встановленого зразка, що дає особі відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» (№5067-VI від 05.07.2012р.) право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця (Додаток 4).

4 квітня 2013 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» від 20 березня 2013 р. № 207. Цією постановою затверджено Порядок видачі ваучерів для підвищення конкурентоспроможності осіб на ринку праці.

За статтею 30 Закону України «Про зайнятість населення» право на отримання ваучера на навчання новій професії/спеціальності мають:

  • особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення пенсійного віку;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку зі скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я, за наявності вислуги не менше 10 років;
  • звільнені з військової служби після участі в АТО, з числа інвалідів до отримання права на пенсію;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи.

Перелік професій, спеціальностей, напрямів підготовки та підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер був визначений наказом Міністерства соціальної політики України від 25 червня 2015 р. №661.

Перелік навчальних закладів, які мають право здійснювати діяльність у сфері вищої освіти за переліком спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці, знаходиться на офіційному сайті Міністерства освіти і науки http://mon.gov.ua/ за наступним посиланням: «Головна – Діяльність – Адміністративні послуги – Ліцензування та акредитація – Перелік навчальних закладів, які мають  право здійснювати діяльність у сфері вищої освіти за переліком спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці (http://mon.gov.ua/activity/poslugi/liczenzuvannya-ta-akreditacziya/perelik-navchalnix-zakladiv,-yaki-mayut-pravo-zdijsnyuvati-diyalnist-u-sferi-vishhoyi-osviti-ta-profesijno-texnichnoyi-osviti.html).

Навчальний заклад, професія, форма навчання визначається особою самостійно.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.05.2017 р. – 1684 грн.). У разі, коли вартість навчання вища, особа або роботодавець можуть здійснити оплату різниці вартості навчання. Оплата ваучерів здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, виходячи з його фінансових можливостей.

Для отримання ваучера особа подає до Центру зайнятості:

  • заяву;
  • паспорт;
  • трудову книжку (дублікат трудової книжки);
  • документ про професійно-технічну або вищу освіту (дублікат такого документа);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від його прийняття), з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом.

Рішення про видачу ваучера приймається Центром зайнятості не пізніше, ніж на восьмий день з дня подання документів.

У разі, коли трудова книжка зберігається у роботодавця, особа подає її копію, засвідчену роботодавцем.

Особа має право безоплатно отримати від Центру зайнятості повну та достовірну інформацію про порядок і умови видачі ваучера.

Більш детальну інформацію про порядок і умови видачі ваучера можна безоплатно отримати у Корабельному районному центрі зайнятості за адресою:

м. Миколаїв, вул. Торгова 61, або за тел. (0512) 64-48-55, 64-48-56

та будь-якому іншому центрі зайнятості Державної служби зайнятості України.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button