Общество

Виплата військовослужбовцям грошової компенсації за неотримане житло: яким чином та якою установою вона проводиться

Після надходження коштів до КЕВ (КЕЧ) районів, житлові комісії військових частин, військових комісаріатів та КЕВ (КЕЧ) районів інформують листом із повідомленням військовослужбовців (осіб, звільнених з військової служби, та членів сімей військовослужбовців), у яких підійшла черга на отримання житлових приміщень употочному році, про їхнє право на отримання компенсації та про її орієнтовний розмір.

Черговість надання компенсації визначається за часом взяття військовослужбовця (особи, звільненої з військової служби, та членів сім’ї військовослужбовця) на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та/або включення до списків осіб, які мають право на першочергове чи позачергове одержання житлових приміщень.

Також військовослужбовці (особи, звільнені з військової служби, та члени сімей військовослужбовців) за бажанням можуть звернутися особисто з рапортом (заявою) на її отримання до житлової комісії за місцем перебування на квартирному обліку.

На засіданні житлової комісії розглядаються відповіді на отримані військовослужбовцями листи або надані особисто рапорти (заяви) про згоду на отримання грошової компенсації.

[do_widget id=text-16]

 

Пропозиції житлових комісій військових частин щодо розподілу коштів між військовослужбовцями гарнізону перевіряються гарнізонною житловою комісією, квартирно-експлуатаційним органом, ГКЕУ ЗС України та подаються в установленому порядку на затвердження Міністру оборони України.

Затверджені Міністром оборони України списки громадян, які мають право й дали згоду на отримання грошової компенсації за належне їм помешкання, та розрахунки є підставою для оформлення документів на перерахування коштів військовослужбовцю (особі, звільненій з військової служби, та членам сім’ї військовослужбовця) на його поточний рахунок у банку.

На який розмір компенсації можуть розраховувати родини військовослужбовців, і чи вистачить цього для придбання житла?

Це залежить від кількості членів сім’ї, вартості квадратного метра житла у вашому регіоні та деяких інших факторів. Загалом сума компенсації вираховується за формулою:

К = (13,65 х N + 17 + Дпл) х Во,

Де 13,65 — визначена законодавством норма житлової площі на одну особу, кв. м;

N — кількість осіб, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

17 — загальна нежитлова площа помешкання на сім’ю з урахуванням вимог державних будівельних норм, кв. м;

Дпл — додаткова житлова площа, яка надається окремим категоріям військовослужбовців та членам їхніх сімей, що визначена законодавством у розмірі 10 кв. м, наприклад, кандидатам наук;

Во — гранична вартість 1 кв. м загальної площі житла для населених пунктів.

Гранична вартість 1 кв. м загальної площі житла у Миколаївській області з урахуванням коефіцієнта дорівнює 7401 грн/кв. м. Для інших населених пунктів регіону 4290 грн/кв. м.(Гранична вартість 1 кв. м загальної площі житла розрахована на підставі Постанов КМУ від 29.02.2012р. №193 та від 02.09.2015р. №728).

Зрештою, отримувати грошову компенсацію чи чекати на бажані квадратні метри — вирішувати тим, кому така компенсація пропонується. Утім, в умовах багаторічного очікування на власний дах над головою грошова компенсація є непоганою альтернативою.

Для отримання більш детальної інформації звертайтеся до Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Миколаїв, вул. Образцова 4А/2, тел. ф. (0512) 47-20-90, 47-20-91, 073-404-68-82, 099-607-07-87, 067-482-71-83

Skype – проводиться кожного другого та четвертого четверга місяця з 14:00 год. до 17:00 год.
Skype-адреса: pershiy.bvpd

Розташування та контакти центрів правової допомоги можна дізнатися на сайті: www.legaleid.gov.ua або в операторів гарячої лінії 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button