Общество

"Щасливо жити на планеті Земля": вчителі Миколаївської ЗОШ з Корабельного району навчалися в Литві в Інтегральній Школі

Літо — чудова пора року. Розквітає природа, життя буяє, змінюється і перетворює все навколо себе на краще.

Вчителі Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29 теж змінюються, наповнюючи себе знаннями і безцінним досвідом тренерів, коучів і психологів літньої школи «Інтегральне лідерство в освіті».

З 11 по 21 липня директор школи Лариса Грицюк, вчитель початкових класів Любов Рідкоборода і практичний психолог Олена Скорохід навчались, змінювали свій світогляд і погляди на систему освіти.

Метою навчання було палке і нестримне бажання оновлювати сьогоднішній освітній простір і впевнено будувати Нову українську школу.

У день приїзду, 11 липня, організатор Інтегральної Школи Катерина Ясько представила програму десятиденного навчання, тренерів Проекту і розповіла про позитивну освіту.

Разом із бізнес-тренером Сергієм Чумачєнко учасники Програми провели рефлексію за підсумками першого етапу проекту — «Емпатія як основа педагогіки партнерства. Навички ХХІ століття. Емоційний інтелект, усвідомлене викладання та інновації в освіті».

Цілком включитись у навчальну діяльність допоміг тренер з практики самоусвідомлення (Mindfulness) Олександр Росс-Джонсон, який презентував чудову вправу для розвитку уважності «Стопи» і поглибив наші знання з основ нейропсихології.

Прекрасним завершенням першого дня стало феєричне дійство з арт-терапевтом і психологом Мариною Востровою — створення командою Проекту мандали.

Кожен наступний день Інтегральної Школи був сповнений важливих знань, інструментів зміни і розвитку школи та емоцій.

Ранок починався з очищення свідомості і підготовки тіла до активного сприйняття інформації з допомогою йоги. Наш тренер з йоги Ігор Ковальов дуже професійно допомагав знайти баланс душі і тіла, який сприяв бадьорості під час всього навчання.

Декілька днів ми мали чудову можливість спілкуватися з Евою Рамбала, відшліфовуючи практику ненасильницького спілкування.

Тренер і коуч Анатолій Баляєв у доступній формі розповів про Інтегральну теорію, спіральну динаміку і модель еволюції людських систем. Його меседжі були важливими, прогресивними і наштовхували на думку, що зріла особистість, сформована на цінностях, завжди прагне зробити кроки для розвитку інших.

«Творіть смисли, людина тлінна, а смисли — ні!» —  наголошував Анатолій.

Ліна Стригіна розповіла про цінності, бачення і стратегії школи в умовах автономії. Тренер допомогла командам створити проекти змін у школах, над якими вони будуть працювати впроваджуючи знання отримані у Інтегральній Школі.

Ідейним натхненником і душею всього навчання стала чарівна жінка — Ірена Пранскевичютє. Тренер розповіла про місію, візію, стратегію проектів розвитку школи, а головне — дала велику кількість інструментарію, технік та ідей, які зможе впроваджувати педагогічний колектив для утвердження емпатійного спілкування.

[do_widget id=text-16]

 

Вітаутас Бучюнас зміг надихнути учасників літньої школи на педагогічні звершення розповіддю власної історії про трансформацію себе, еволюцію свого мислення і шлях до найвищих рівнів спіралі за теорією спіральної динаміки. Та головне, що Вітаутас зміг зародити віру в себе і свої сили. Всі побоювання вмить розвіялися після слів:

«Потрібно братися за те, до чого не готовий, якщо людина береться за те, до чого готова,- то вона запізнилася!»

Важливим етапом навчання стало створення і деталізація особистих проектів змін у школах разом з Ростиславом Борщем. Йому вдалося допомогти учасникам чітко вибудувати всі кроки, які потрібні для сталих системних змін у освітніх закладах.

Арт-терапія з Мариною Востровою і танцювальна терапія з Альоною Гавриленко допомогли нам розкрити нові грані себе і знайти таку необхідну внутрішню силу для змін у освітній системі. Цю силу кожен із нас привіз додому разом з частиною мандали, закладеної у перший день і розібраної учасниками по завершенню навчання.

Вчителі Миколаївської загальноосвітньої школи № 29 щиро вдячні організаторам Проекту, чудовій країні, яка підтримує Україну — Литві і особисто Катерині Ясько за грандіозну кількість знань, досвіду і нестандартний підхід до навчання педагогів. Ви робите велику справу — змінюєте освіту України у бік інтеграції, гармонії, емпатійності. Зміна освіти сьогодні — це можливість будувати майбутнє, про яке ми всі мріємо.

Ми віримо у те, що сьогодні, як ніколи, потрібно вміти об’єднувати людей навколо найголовніших цінностей. Лише єднання, взаємодопомога, співпереживання і цінності можуть бути гарантом того, що людство не зникне, як доісторичні племена, а буде щасливо жити на планеті з назвою Земля.

Лариса Грицюк, директор Миколаївської ЗОШ №29

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Пенсионеры проводят рефлексию по введению в эмпатию.... с коучами. Звиздец полный))

  2. А на выходе мы имеем выпускничков Украшкол наученных тому, что Отечественную войну выиграли Американцы под управлением Канадской диаспоры, а Украинцы это садисты расстреливавшие свой народ от ненависти к СССР.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button