КультураОбщество

«Буг б’є на сполох». Стартував фотоконкурс, щоб врятувати одне з 7 чудес природи України на Південному Бузі

Україні Богом даровано куточок унікальної природи, де Південний Буг, третя по величені річка України, у крутих кам’янистих берегах утворює справжнє природне чудо — гірський ланшафт серед Українського степу.

Куточок природи, який протягом 60 мільйонів років не поринав у морські глибини, завдяки чому на цій території знайшли собі притулок значна кількість реліктів та ендеміків живої природи, з яких 86 представників фауни та флори занесені до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

На цій же території виявлено 98 археологічних пам’яток різних епох, від палеоліту до трипільської культури, та свідоцтва поселень біля Південного Бугу кемерійців, скіфів, ольвіополітів, давніх слов’ян.

Враховуючи таку унікальність, на даній території в 2009 році за Указом Президента України створено Національний Природний Парк «Бузький Гард». В результаті проведеного Всеукраїнського конкурсу «Бузький Гард» увійшов до 7 чудес природи України.

Центром парку, його історичною родзинкою, є ландшафт центру Буго-Гардійовської паланки Війська Запорозького, який є зареєстрованою па’мяткою культури національного значення. Крім того, територія парку має надзвичайно високий рекреаційний потенціал – дивовижні краєвиди, родонові джерела, одну з найкращих в Європі природних трас для водного слалому.

НАЕК «Енергоатом» несанкціоновано, неодноразово на протязі останнього десятиріччя, в порушення основ міжнародного та національного законодавства (Водного кодексу України, законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України», «Про екологічну мережу України», «Про охорону культурної спадщини», Бернську, Бонську та Оргуську конвенції), піднімав рівень Олександрівського водосховища до 10 метрів, 14.7 метрів, і останній раз в 2010 році — до 16 метрів, що вже привело до негативних наслідків в екосистемі Південного Бугу.

Тому наміри НАЕК «Енергоатом» підняти рівень Олександрівського водосховища до відмітки 20.7 метрів оцінюються екологами як такі, що приведуть до незворотніх екологічних наслідків, остаточне перетворення Південного Бугу в технічний ставок-охолоджувач для ЮАЕС, загибелі цілого ряду червонокнижних представників флори та фауни, затоплення останньої в Україні ландшафтної історичної па’мятки національного значення «Історичний ланшафт Буго-Гардієвської паланки Війська Запорозького».

Це не могло не визвати в суспільстві негативної реакції. Активісти, екологи, історики, археологи, громадські організації, небайдужі пересічні громадяни об’єдналися під гаслом «Збережемо Бузький Гард – врятуємо Південний Буг». Громадський рух «Південний Буг – SOS» як один із заходів ініціює проведення всеукраїнського фотоконкурсу «Буг б’є на сполох», з метою привернення уваги ЗМІ, органів місцевої та центральної влади до проблем річки Південний Буг.

Як повідомили організатори, фотоконкурс проводиться з 20.06. 2017 р по 30.10. 2017 року. До участі в конкурсі запрошуються професійні фотографи та фотоаматори.

Номінації:

  • Пейзаж
  • Репортажне фото
  • Флора і фауна Південного Бугу
  • Арт (художня, жанрова зйомка, комп’ютерна графіка)

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button