Общество

"Вона змінила кожного". Миколаївська школа № 29 стала випускницею Всеукраїнської Програми «Демократична школа»

«Для когось літо — пора відпусток і відпочинку, а для нас — можливість вдосконалювати свої знання і розвиватись. Педагоги нашої школи завжди робили вибір на користь змін і професійного розвитку, адже зупинившись сьогодні, завтра можна бути не цікавим світу, який змінюється щохвилини», — повідомила до редакції «Корабелів.Інфо» О.В.Скорохід, практичний психолог Миколаївської школи № 29, розташованої в Корабельному районі міста.

«Наш заклад бере участь у багатьох Всеукраїнських і міжнародних проектах, і особливою перлиною серед них виявилась Всеукраїнська Програма для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа». Яка реалізується Європейським Центром імені Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія на підтримку системних реформ у сфері загально їсередньої освіти в Україні. Програмна діяльність ґрунтується на принципах Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та прав людини і відповідає пріоритетам Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки.

Участь у Програмі не просто змінила наш заклад і дала значні позитивні результати, вона змінила кожного вчителя, учня, батьків і навіть багатьох представників громади нашого Корабельного району, створивши тісну співпрацю і атмосферу взаємодопомоги.

Місяці напруженої і продуктивної роботи з тренерами Програми Наталею Маркус і Віталієм Півтораком допомогли докорінно змінити стиль управління школою у бік демократії і значно покращили рівень співпраці з громадою, учні відчули, що можуть впливати на події, які відбуваються навколо, і зрозуміли, що їхні вчинки формують майбутнє держави, в якій вони живуть.

Толерантність, патріотизм і демократія сьогодні для нас не просто важливі поняття — це основа виховної системи нашого навчального закладу.

[do_widget id=text-16]

 

29 і 30 червня в Києві відбулася заключна конференція за результатами першого циклу Програми «Демократична школа», учасниками якої заклад був останні півтора року. 32 школи із різних областей України змогли обговорити і поділитись досягненнями роботи у Програмі, запланувати подальші кроки змін і співпраці за допомогою інструменту розвитку, який надала «Демократична школа».

В заключній конференції окрім учасників і організаторів Програми взяла участь велика кількість почесних гостей, — це заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей, заступник Міністра молоді і спорту України Олександр Ярема, головні спеціалісти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Раїса Євтушенко і Оксана Коваленко, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, керівник Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи Проект «Підтримка освіти прав людини та демократичного громадянства у країнах Східного партнерства» Оксана Овчарук, посол Королівства Норвегія в Україні Уле Т. Горпестад, координатор проектів посольства Королівства Норвегія в Україні, виконавчий директор Європейського центру імені Вергеланда Ана Перона-Ф’єльдстад, заступник виконавчого директора Європейського центру імені Вергеланда Ларс Гудмундсон, серед них були і керівник Програми «Демократична школа» Ірина Сабор, старший тренер Програми «Демократична школа» Мажена Рафальска, національні координатори Програми «Демократична школа» Христина Чушак і Андрій Донець.

Кожен з цих людей є справжнім професіоналом у своїй царині і доклав максимум зусиль, щоб заключна конференція допомогла побачити той шлях змін, яким сьогодні йдуть вчителі, будуючи Нову українську школу.

 

В ході конференції заступники Міністра освіти і науки і молоді та спорту Павло Хобзей і Олександр Ярема докладно розповіли всім присутнім про демократичні реформи у шкільній освіті, які чекають навчальні заклади. Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Т. Горпестад окреслив шляхи співпраці між Україною і Норвегією для сталих реформ у державі. Виконавчий директор Європейського центру імені Вергеланда Ана Перона-Ф’єльдстад у своєму виступі наголосила, що місія школи у 21 столітті — навчитися жити разом у демократичному суспільстві.

Особливою родзинкою конференції став ярмарок успішних практик «Як змінити школу?», під час нього кожен навчальний заклад у творчій формі зміг представити зміни, які відбулись в ньому за півтора роки роботи у Програмі. Активним учасником ярмарку став Павло Хобзей, заступник Міністра освіти і науки відзначив прекрасні здобутки і новаторства нашого закладу на шляху демократизації та побудови Нової української школи.

Під час роботи у малих групах були обговорені важливі питання, які постають у роботі навчального закладу: навчання демократії у шкільній програмі та виховній роботі, результативність шкільного самоврядування, демократичний процес прийняття рішень у школі, партнерство з громадою і батьками. Також були проведені дискусії у групах на тему: «Навчаємось жити в демократичному суспільстві: створення безпечного та демократичного навчального середовища у школі», які дали можливість виробити план взаємодії колективу школи і громади задля реформування освітнього простору.

Учасники першого циклу Програми отримали унікальну можливість апробувати на собі вправи зі збірника «Громадянська відповідальність», який незабаром буде надрукований на допомогу українським вчителям, і отримати практику інтеграції освіти для демократичного громадянства і прав людини у оновлені навчальні програми для 5 — 9 класів.

На завершення конференції було здійснене планування діяльності мережі шкіл Програми, що дало чітке розуміння подальшої місії школи для демократичних перетворень в українській освіті і суспільстві загалом.

Миколаївська загальноосвітня школа № 29 отримала сертифікат учасниці першого циклу і стала випускницею Програми «Демократична школа», але найголовніші здобутки — це ті демократичні зміни, які відбулися у закладі, і команда освітян-однодумців, створена зі шкіл-учасниць Програми, яка щиро вірить у гасло: «Один за всіх — і всі за одного» і готова працювати на благо української освіти виховуючи достойних громадян прекрасної європейської держави — України», — сказано у повідомленні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button