Общество

Миколаївська школа № 29 стала учасницею литовсько-українського проекту «Інтегральне лідерство в освіті»

Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29 вже не один рік є активною учасницею багатьох Всеукраїнських і міжнародних проектів, які направлені на розвиток демократичного, толерантного, емпатійного покоління молоді. Для нашого педагогічного колективу це дуже важливо, оскільки ми знаємо, що зміни у державі повинні починатись з освіти. Саме вчителі навчають і виховують тих, хто через невеликий проміжок часу буде займати керівні посади і розвивати Україну.

Концепція Нової української школи кардинально змінює погляди на учня і компетентності, якими він (вона) повинні володіти. Підбираючи ефективні інструменти розвитку цих компетентностей ми дізнались про відбір в литовсько-український проект «Інтегральне лідерство в освіті» і зрозуміли, що саме він допоможе нам створити ґрунтовну базу методик для розвитку і розширить наші знання про виховання успішного випускника.

Метою проекту є підвищення рівня якості освітнього простору і навчального процесу в Україні через виховання та розвиток інтегральних лідерів і агентів змін серед учасників/учасниць освітнього середовища (освітян та дітей), сприяння розвитку емоційного інтелекту та емпатії, діалогу та взаєморозуміння серед молоді та поширення ідей емпатійного та усвідомленого навчання, вчителювання і педагогіки партнерства серед учасників/учасниць системи освіти в Україні.

Для участі у відбірковому етапі Проекту директор школи Лариса Анатоліївна Грицюк і вчителі закладу заповнили анкети у яких детально описали, якою вони бачать Нову українську школу і її випускника, і який внесок кожен з них може зробити задля змін в українській освіті.

Для реалізації Проекту було вибрано шість шкіл із чотирьох регіонів України, а також освітяни, активні представники освітнього простору країни (вчителі, працівники управління освіти, керівники освітній громадських організацій).

Відбір дітей-учасників Проекту був здійснений за мотиваційними відео.

14 червня, у Харкові, команда нашої школи розпочала роботу в рамках Проекту з участі у тренінгах, до яких були залучені найкращі тренери з різних країн світу.

Організатор Проекту Катерина Ясько, привітала всіх учасників з початком плідної співпраці і наголосила, що основними принципами роботи є партнерство, чесність та відповідальність.

ЕваРамбала, сертифікований тренер з ненасильницького спілкування з Угорщини, ПранджалаДас, директор міжнародної школи в Дубаї, Сергій Чумаченко, досвідчений тренер та коуч, Катерина Ясько, освітолог і психолог, та Марина Вострова, арт-коуч та психолог Проекту, подарували нам за п’ять навчальних днів не тільки велику кількість знань, а й повністю змінили наш погляд на освіту і власне життя.

ПранджалаДас є директором приватної школи в Арабських Еміратах (Дубаї), яка збудувала школу щастя. Розповіла про управлінські виклики в освіті 21-го століття, як не дозволяти зовнішнім чинникам впливати на наш самоконтроль та врівноваженість, а також продемонструвала якою має бути освіта в ХХІ столітті, щоб наші діти виросли щасливими, впевненими в собі, креативними, толерантними, комунікабельними, успішними людьми з умінням критично мислити.

Відчути занурення в практику методу ненасильницького спілкування (ННС) допомогла ЕваРамбала. Вона навчила нас бачити у кожній конфліктній ситуації потенціал і можливість для особистісного зростання і покращення стосунків з близькими. Розповіла про мистецтво, якому можна навчитись, говорячи мовою серця, мовою ненасильницького спілкування. Також, ми мали змогу опрацювати через особисті ситуації 4 компоненти ННС:без оціночне спостереження, визнання почуттів, визначення потреб, висловлювання прохань.

Сергій Чумаченко, використовуючи цікаві і креативні вправи, кожного вечора і зранку допомагав нам відрефлексувати все, що ми дізналися за день. А Марина Вострова стала для учасників справжньою чарівною паличкою, оскільки її психологічні вправи допомогли поєднати всі отримані знання у єдине ціле.
Сьогодні весь колектив школи № 29 безмежно вдячний організаторам за те, що з нами у Проекті працюють найкращі тренери з різних країн світу, які допомогли нам усвідомити, що емпатія — це основа педагогіки партнерства, розвиток емоційного інтелекту і практика ненасильницького спілкування те єдине, що зможе змінити сьогоднішню ситуацію у нашій країні на краще, трансформаційне лідерство — це вимога сьогодення, а інтегральна психологія та Спіральна Динаміка — ключі до розуміння викликів, які готує нам майбутнє, практика самоусвідомлення та уважності краще за будь-які методи допомагає зосередитись на найважливішому, а арт-терапія робить внутрішній світ людини більш зрозумілим для сприйняття, ну і головне, що стратегічне планування в освітньому просторі можливе і вкрай необхідне Новій українській школі.

Обіцяємо і надалі докладати усіх зусиль для плідної співпраці. З радістю чекаємо нової зустрічі з Вами!

Команда учасників Проекту Миколаївської ЗОШ №29: Грицюк Лариса Анатоліївна, директор школи, Скорохід Олена Валентинівна, практичний психолог школи, Рідкоборода Любов Вікторівна, вчитель початкових класів

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button