Общество

Вирок Жовтневого райсуду учаснику терористичних організацій у складі «ЛНР» Апеляційним судом залишено без зміни

22 травня 2017 р. апеляційний суд Миколаївської області у складі головуючого судді — Войтовського С.А., суддів — Ржепецького О.П., Фаріонової О.М. розглянув матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника в інтересах обвинуваченого Лебедєва В.О. на вирок Жовтневого районного суду Миколаївської області від 18 січня 2017 року.

Протягом березня — квітня 2014 року на території м. Луганська та Луганської області, м. Донецька та Донецької області створено стійкі ієрархічні об’єднання — так звані «Луганська народна республіка» та «Донецька народна республіка» з метою здійснення терористичної діяльності: насильницька зміна та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади в Україні, а також зміна меж території і державного кордону України шляхом створення незаконного державного утворення.

У складі «ЛНР» для реалізації вказаних цілей, створено незаконне збройне формування — терористична група під назвою «Управление гуманитарных операций» (далі УГО), діяльність якого  полягає у забезпеченні та сприянні діяльності незаконних збройних формувань, так званої «ЛНР», а також розвідувально-інформаційної діяльності, пропаганди ідей створення псевдодержавних утворень на території України та їх висвітлення у ЗМІ та Інтернет ресурсах, спрямованому на дискредитацію Збройних Сил України та інших підрозділів сил АТО. До складу «УГО» входить 40 осіб з чітким розподілом функціональних обов’язків відповідно до займаних посад у вказаній терористичні групі. Зокрема, у штаті «УГО» знаходиться 28 осіб, які обіймають посади «стрільців» та «кулеметників» і беруть безпосередню участь у бойових діях на стороні терористів.

Вироком суду першої інстанції встановлено, що з жовтня 2014 року Лебедєв В.О. був зарахований до УГО, де отримав позивний «Хоттабыч». У період з жовтня 2014 року по жовтень 2015 року, Лебедєв В.О., перебуваючи на території Луганської та Донецької областей безпосередньо сприяв діяльності терористичної організації «ЛНР» — провадив фото- та відеозйомку діяльності терористичних організацій, виконуючи функції оператора військового корреспондента, і пропагував ідеологію тероризму для  формування хибної думки серед населення України та світового суспільства про дійсні події в Україні.

Крім того, Лебедєв В.О. незаконно придбав та зберігав за місцем проживання  вибуховий пристрій.

Дії Лебедєва В.О. судом кваліфіковані  за ст.258-3 ч.1 КК України, як участь у терористичних організаціях (терористичних групах), а так само інше сприянні діяльності терористичної організації та  за ст.263 ч.1 КК України, як придбання,  носіння та зберігання вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу і судом призначено покарання — 8,5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

[do_widget id=text-16]

 

В апеляційній скарзі захисник обвинуваченого просив скасувати вирок суду та закрити кримінальне провадження у зв’язку з недостатністю доказів для доведення вини Лебедєва В.О.

Однак, колегія суддів апеляційного суду Миколаївської області, проаналізувавши вироку суду визнала безпідставність доводів захисника і процесуальних порушень, які б вказували на необхідність скасування вироку, не встановила.

Відповідно до вимог ч.5 ст.72 КК України обвинуваченому строк попереднього ув’язнення зараховано у строк покарання  — 1 день попереднього ув’язнення за 2 дні позбавлення волі.

Ухвала проголошена, набрала законної сили  та може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду України.

Прес-секретар апеляційного суду

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button