КультураОбщество

У бібліотеці для дітей №8 відзначили День матері

Вчора, 14 травня, Україна відсвяткувала День Матері. Безумовно, це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ — образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що. В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

У бібліотеці для дітей №8 святкування цього дня відбулося у відділі книгообміну та сімейного читання.

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками, письменниками, поетами. Про свято Матері читачам бібліотеки – учням 3-Б класу МЗОШ №48 (вчитель Деренюга Євгенія Іванівна) розповідала провідний бібліотекар Лілія Полковниченко, познайомивши учнів із історією святкування свята та про книги, в яких оспівують найдорожчу жінку для кожного з нас в світі письменники та поети, про книги, в яких розповідається про державне свято Матері, про традиції та звичаї українського народу, які вшановують український рід та родину, сімейні звичаї та обряди (Пономарьов А.П., Артюх Л.Ф., Косміна Т.В. «Українська минувшина», Скуратівський В. «Вінець», Гордієнко С. «Свято цілий рік», «Свята моєї Батьківщини», «У нас сьогодні свято» та інші).

Історія свят — це, мабуть, найцікавіша сторінка світової культури.

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні — цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. І в цьому році ми святкуємо свято Матері — 14 травня.

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це — свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама — найголовніша людина для своїх дітей.

Кожна дитина дуже любить свою матусю… Подарувати на це свято, щось несподіване, зроблене своїми руками — для дитини велика радість. На майстер-класі у бібліотеці виготовляли святкову листівку у вигляді українського віночка для своїх матусь учні 3-Б класу. Робота була складна, але чого тільки не зробиш для найдорожчої людини в світі… Всі діти впорались, всі працювали із задоволенням, листівки вийшли чудові!

Подарунок для мами найчарівніший, родзинкою якого стане побажання рідній матусі на свято Матері, яке кожна дитина напише на зворотній сторінці святкової листівки, як наприклад, це зробила одна із читачів бібліотеки:

«Мамочко, мила, рідна, кохана! Хочу привітати тебе з Днем матері! Ти найкраща мама в світі! Я тебе дуже сильно люблю, пишаюся тобою, і нескінченно вдячна за все, що ти зробила для мого щасливого життя. Я хочу побажати тобі, щоб ти ніколи не хворіла, щоб успіх був твоїм постійним попутником, щоб ти не переживала по дрібницях, а твоє добре серце завжди залишалося таким же чуйним. З шаленою любов’ю і вдячністю, твоя донечка».

Спасибі за ласку, за ніжну турботу,
За чуйність, гостинність,
Невтомну роботу,
Господь хай дарує здоров
`я і силу,
Спасибі, рідненька, що ти нас зростила!

Лілія Полковниченко
Провідний бібліотекар бібліотеки для дітей №8

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button