Общество

«Канюк – птах 2017 року» - в ДЦ позашкільної роботи Корабельного району пройшло незвичайне свято

В Україні існує хороша традиція – регулярно обирати птаха року і займатися вивченням птахів, яким загрожує зникнення.

За 22 попередні роки героями Всеукраїнської акції «Птах року» були: синьошийка, вивільга, дятел-жовна чорна, синиця-ремез, горобець польовий, одуд строкатий, бджолоїдка, серпокрилець, пелікан рожевий, повзик звичайний.

Птахом 2017 року Товариство охорони птахів України обрало канюка звичайного.

25 квітня в Дитячому Центрі позашкільної роботи Корабельного району в рамках екологічного місячника пройшло незвичайне свято, присвячене канюку звичайному, — «Канюк – птах 2017 року».

Присутнім на святі демонстрували відео: «Природа України», «Птахи Червоної книги України», «Цікаві факти про птахів», потім повідомили про весняне свято Зустрічі птахів, яке святкується 1 квітня.

Покрищенко Антоніна Іванівна, неодноразовий переможець міського та обласного етапів Всеукраїнського конкурсу «Птах року», розповіла дітям про біологічні особливості та поведінку канюка, де він зустрічається і гніздується, як полює на гризунів, чим корисний і чому потребує захисту в Миколаївській області, так як раніше був повністю винищений мисливцями, а в даний час в штучних лісонасадженнях нараховують близько 400 особин. Під час презентації напрацьованих матеріалів, в ході Всеукраїнської акції «Птах року», Антоніна Іванівна, розповіла дітям про те, що в природі існують тисячі видів різноманітних птахів. Кожного з нас захоплює їх політ і неповторні пісні. Діти дізналися, чому птахи співають і чекають весни, де живуть, які мають крила, лапи і дзьоби, як літають і будують свої гнізда, чим харчуються.

Потім ведуча свята, культорганізатор Паніна Ольга Андріївна, надала слово вихованцям гуртків, які активно вивчали Птаха року — канюка, але своє бачення на цього птаха, вони висловили творчо: казками, віршами та рефератами.

Олександра Єгорова, вихованка гуртка «Школа журналістики» (кер. Полупанова М.Б.) презентувала стінну газету«Канюк звичайний», яку підготували гуртківці, познайомила присутніх зі змістом, авторами відповідних рубрик, які ще в березні зібрали необхідні знання про канюка і визначилися з принципами написання просвітницьких казок з журналістською відповідальністю за кожне написане слово, наголосила, що всі представлені матеріали підготовлені з повагою до людей та птахів.

Візуальне уявлення про канюка нам дають доречні ілюстрації в газеті, а птаха року популяризують різні цікавинки через прислів’я, байку, казку та рідкісні факти. Журналістські твори Діани Бушмич, Анни Плаз, Ангеліни Горєлової, Олі Камінської, Віки Купальцевої, Віки Черемнової, Віти Антоненко, Олександри Білої та Насті Яковлевої висвітлюють найцікавіші факти з життя гордих канюків.

Талановиті та творчі вихованці літературного гуртка «Альтанка» (кер. Паламарчук Н.М.) теж допомогли присутнім поринути у світ казки про канюка. Це були найменші представники гуртка: Ксенія Шията, Вероніка та Єлизавета Мамот, Аристарх Яремчук та Софія Граті. Твори дітей закликали до збереження рідкісних птахів.

В цікавій ігровій формі діти пригадали прислів’я і приказки про птахів, прийняли участь в пісенному аукціоні, під час якого співали пісні, де згадуються птахи; стали учасниками вікторини, відгадуючи героїв-птахів з відомих казок і мультфільмів.

Вивчення рідного краю та його природи, беззаперечно важливе для кожного, адже збереження природи – це збереження свого майбутнього дому, дому для прийдешніх поколінь.

 Зав. відділом ДЦ
Покрищенко А.І.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button