Общество

Покласти кінець туберкульозу прагнуть, як і у всьому світі, лікарі у Корабельному районі Миколаєва

ТУБЕРКУЛЬОЗ:
ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ І ЗАПОБІГАННЯ

Вже декілька років туберкульоз  залишається актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. Туберкульоз – це найпоширеніша в світі інфекційна хвороба. За даними ВсесвітньоЇ організації охорони здоров’я з туберкульозом виявляється щороку в світі 9,6 млн. людей (тобто кожні 7 секунд виявляється новий випадок захворювання на туберкульоз), помирає 1,5 млн. людей від туберкульозу (тобто кожні 15 секунд одна смерть від туберкульозу). 80% хворих на туберкульоз у світі приходиться на 22 країни світу, в тому числі в Україні.

Туберкульоз займає п’яте місце серед причин смерті в світі (після ішемічної хвороби серця, інсульту, інфекцій нижніх дихальних шляхів та обструктивних захворювань легень) та перше місце в світі причин смерті від інфекційних захворювань. В 2016 році в Україні захворіло на туберкульоз 29 тис. чоловік. Епідеміологічна ситуація в Україні дещо покращується, але залишається тяжкою по відношенню до країн Європи.

Причиною захворювання є мікобактерія туберкульозу, або паличка Коха. Основну небезпеку в поширенні туберкульозу становлять хворі легеневою формою туберкульозу, в мокротинні яких виявляють мікобактерії ТБ – вони є основним джерелом інфекції. При кашлі утворюються дрібні крапельки (інфекційні частки, у яких перебувають збудники ТБ). Під час одного кашльового поштовху може утворюватись до 3 тис. таких крапель. Краплі можуть поширюватися в повітрі зі слиною при розмові, чханні, співі і, в середньому, протягом 8 годин залишатись в повітрі. Тому зараження частіше відбувається в приміщеннях, особливо в погано провітрюваних з великою  зкупченістю людей.

Збудник туберкульозу попадає в організм людини переважно (більше 95%) при диханні з повітрям (повітряно-краплинним), рідко – аліментарним (при вживанні не пастеризованого молока хворих корів)  шляхом. Здебільшого, туберкульоз  атакує легені, але може уражати інші органи, крім волосся та нігтів.

Туберкульоз не передається через їжу (окрім молока) й воду, статевим шляхом, через кров при переливанні або через укуси комарів. При потраплянні в дихальні шляхи МБТ зустрічаються з захисними бар’єрами: миготливий епітелій бронхів, бронхіальний слиз, що містить поверхнево-активні речовини (лізоцим тощо). При невеликій кількості збудника та нормальній роботі імунітету МБТ можуть бути виведені з дихальних шляхів людини остаточно. Найбільш високий ризик інфікування виникає при тривалому контакті в приміщенні з людиною, яка виділяє МБТ (в сім’ї, на роботі, в навчальному або виправному закладі тощо). Ризик інфікування від хворого ТБ легенів, який не виділяє МБТ, є низьким, а від хворого з позалегеневим ТБ – ще нижче.

[do_widget id=text-16]

 

Розвиток захворювання починається в випадку, коли велика кількість заразних МБТ потрапляє у дихальні шляхи. З легенів з кровообігом МБТ поширюються по всіх органах. Звичайно, імунна система протягом 2-6 тижнів зупиняє розмноження і подальше поширення МБТ. Людина стає інфікованою, проте не хворіє на туберкульоз: не пред’являє скарг, на рентгенограмі в неї немає змін в легенях. Така особа не становить небезпеки для оточуючих.

Не кожна інфікована людина захворіє на туберкульоз! Ймовірність переходу інфікування у захворювання для осіб, які не мають факторів ризику, складає 10% впродовж усього життя! Розвиток будь-якої клінічної форми ТБ залежить від співвідношення між властивостями МБТ (вірулентність, масивність інфікування) та реактивністю організму. Тому, якщо ви маєте супутні захворювання, що знижують особливі властивості організму, то вирогідність захворіти на туберкульоз збільшується від 5 до 10 раз.

За даними ВООЗ, куріння підвищує ризик захворюваності на туберкульоз більш ніж у 2,5 рази. Крім того, більш ніж 20% глобальної захворюваності на туберкульоз може бути викликана курінням.

В 2016 році розпочалася нова стратегія подолання туберкульозу в світі  «End TB» («Покласти кінець туберкульозу»). Мета цієї стратегії — зниження до 2030 року захворюваності на туберкульоз в світі на 80%, смертності – на 90%.   Впровадження в схеми лікування нових протитуберкульозних препаратів. На сьогодні, лікування, чутливого до медичних препаратів туберкульозу, триває 6 місяців, а резистентного – до 20 місяців лікування.

Існує хибна думка, що туберкульоз – це хвороба «маргиналів», тобто соціально благонадійна людина захворіти на туберкульоз не може. Але згідно статистики, виявляється, що з туберкульозом — 50% серед безробітних, 10% дійсно злісно зловживають алкоголем, 3% вживають наркотики та 1% із групи колишніх в’язнів. На туберкульоз захворіти може кожен. Тому дуже часто хворий звертається до лікаря запізно.

Туберкульоз – це недуга в масці, її симптоми характерні для багатьох хвороб. 25% хворих не знають, що вже хворіють на туберкульоз.

Проте є ознаки, які мають вас насторожити — це довготривалий кашель, швидка втомлюваність, виражена загальна слабкість,  зниження працездатності, зменшення апетиту, повільна втрата маси тіла, пітливість та трохи підвищена температура тіла. У таких випадках не гайте часу, а звертайтесь до лікаря. Це ж саме потрібно зробити, коли на туберкульоз захворів  хтось із ваших близьких, колег по роботі, сусідів, з якими ви часто спілкувались.

Відмовтесь від куріння, займайтеся спортом, виконуйте регулярно фізичні вправи, докладіть зусиль щодо повноцінного збалансованого харчування, здійснюйте регулярні прогулянки на свіжому  повітрі, регулярно провітрюйте приміщення.

Виховуйте в собі відповідальне ставлення до здоров’я!

Регулярно відвідуйте лікаря, проходьте щорічне флюорографічне обстеження. Також, при зверненні до сімейного лікаря з будь-якого приводу, ви можете пройти тестування для визначення необхідності обстеження на туберкульоз.

Уникайте випадкових статевих стосунків, користуйтеся презервативами.

Піклуйтесь про своє здоров’я та будьте завжди здорові!

Завідувач протитуберкульозного кабінету
Вітовської ЦРЛ  Л.О. Пихтерева

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. "Туберкульоз не передається через їжу (окрім молока) й воду, статевим шляхом"
    "Уникайте випадкових статевих стосунків, користуйтеся презервативами"
    Это как связано?)

    1. не кашляй в лицо партнёру,если ты больной тубиком )))
      пункт правил 1.2.1(с) Партёр перед сексом должен предупредить своего парнёта о том что у него открытая форма туберкулёза,и секс может быть не безопасным..

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button