Общество

Першу медичну та першу психологічну допомогу воїнам АТО вчили надавати у Корабельному районі

Необхідність розв’язання проблем реабілітації учасників АТО нині є одним з найбільш значущих питань, якому приділяється значна увага в засобах масової інформації та яке виноситься на порядок денний засідань урядових комітетів і громадських організацій. Багатогранність завдань медичної реабілітації постраждалих в АТО потребує ефективного функціонування цієї системи як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини.

Як інформують ЗМІ, у МОЗ України створено окремий відділ медичної реабілітації та паліативної медицини, який буде курирувати роботу цього напряму.

Сьогодні, як ніколи, питання соціальної реабілітації та психологічної допомоги військовослужбовцям посідає третє місце після виконання бойового завдання та першої медичної допомоги.

За інформацією різних джерел, на сьогодні в збройному конфлікті на Сході України беруть участь близько 50 тис. українських солдатів, серед яких чимало військовослужбовців з Миколаївського гарнізону, причому за останній час значно побільшало тих, хто повертається додому інвалідами не тільки у фізичному, а й у психологічному плані. Психологи зазначають, що реабілітація має важливе значення не тільки для самих вояків, а й для всього суспільства. Як свідчить статистика, майже 98% вояків «можуть потребувати висококваліфікованої психологічної допомоги», про що говорить міжнародний досвід і результати ряду досліджень.

Враховуючи актуальність даного питання, з метою створення належних умов адаптації та реабілітації військовослужбовців після участі в бойових діях, 4 квітня на базі міського палацу культури «Корабельний» (директор Олексій Чебан) за ініціативи Сергія Параскуна, керівника клубу за інтересами «Сучасна військова підготовка» закладу культури, при співпраці з дирекцією було проведено комплексний семінар на тему «Надання першої медичної допомоги «ПМД» та першої психологічної допомоги (ППД)».

На семінарському занятті були присутні волонтери, військовослужбовці, представники Корабельного районного військового комісаріату, адміністрації Корабельного району, Роман Крайнік, начальник відділу освіти, молоді та спорту Вітовської райдержадміністрації, а також працівники ПК «Корабельний».

Експерти закликають владу активізувати роботу з реабілітації інвалідів. Тим часом значний  внесок у цю справу роблять волонтери, які допомагають державі втілювати в життя реабілітаційні програми, а також працюють безпосередньо з вояками.

Тому до проведення нашого заняття були залучені спеціалісти-волонтери: військовий медпрацівник Костянтин Янішевський та психолог кризової служби Оксана Склярук.

Під час семінару тренери акцентували увагу на психологічній адаптації, якої потребують майже всі учасники АТО й переселенці із зони військового конфлікту. Вони також вважають, що у випадку недостатнього лікування з часом поствоєнні симптоми не просто повертаються, а й посилюються. Солдатів, які пережили страхіття війни, часто мучать безсоння, відсутність емоцій, дратівливість. Для того, щоб люди могли нормально адаптуватися до мирного життя, вони повинні пройти лікування.

Психолог Оксана Склярук зауважила, що учасники тих страшних подій важко йдуть на контакт, адже думають, що час усе вилікує, і зазвичай тримають усе в собі.

Війна, за словами медика Костянтина Янішевського, підриває психологічне здоров’я, і потреба в лікуванні з кожним днем зростає.

Тому спеціалісти провели лекцію відповідної тематики і низку практичних завдань: продемонстрували, як правильно надавати долікарську допомогу потерпілому, як правильно накладати джгут на місце ураження та поранення, надали практичні поради щодо правильного поводження із військовослужбовцями, які щойно повернулись із зони проведення бойових дій, а ще поділилися власним досвідом із консультації психотерапевтичних напрямів, як надавати практичну психологічну допомогу, підтримувати і супроводжувати військовослужбовців, їхні сім’ї.

Психолог поділилася, як завдяки спеціальним лікувально-профілактичним, реабілітаційним, організаційним заходам можна створити теплу, комфортну атмосферу для учасників АТО, завдяки якій потім вдається досягти значних результатів у відновленні соціальної адаптації та повноцінного функціонування особистості військовослужбовців.

Ще пані Оксана зазначила:

«Зараз в усьому світі, в тому числі і Україні, психологічно-соціальне відновлення проводиться за п’ятьома напрямами: тілесно-орієнтована терапія, арт-терапія, когнітивно-поведінкова терапія, психодинамічна терапія, консультування родин воїнів АТО щодо необхідності психологічної підтримки та особливостей стану посттравматичного стресового розладу. Усі ці напрямки поступово активно впроваджуються в життя, і вже є певні позитивні результати».

По завершенню комплексного семінару усі присутні мали можливість випробувати свої вміння у медичній справі та наданні ППД, а також високо оцінили рівень проведення даного заходу, зазначивши, що розв’язати всі проблеми лікування та реабілітації постраждалих під час воєнних дій буде нелегко, але це стане можливим при повній мобілізації зусиль державних органів, медиків,  волонтерів та за підтримки небайдужих патріотів.

Дирекція ММПК «Корабельний»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button