Культура

До Міжнародного дня театру в Палаці культури "Корабельний" показали «Історію з метранпажем» та згадали Миколу Троянова

Напередодні дійсно чудової та незабутньої дати — Міжнародного дня театру, що відзначається 27.03, на сцені міського палацу культури «Корабельний» відбувся захід в рамках відзначення цієї події.

«Вся жизнь – игра, а люди в ней — актёры!», — так стверджував відомий класик літератури, драматург Уільям Шекспір. І справді, кожен із нас у житті виконує певну роль, яка написана для нього долею.

Український народ має свою багатовікову історію театральної культури, визначне місце в якій посіла діяльність Театру Корифеїв, який започаткував своє існування 27 жовтня 1882 року.

Створений Марком Кропивницьким у Кременчуці, Театр Корифеїв не раз змінював склад театральної трупи, а шляхи діячів цього театру протягом багатьох років пролягали через Миколаївщину.

Найвизначнішу роль у розбудові українського театру періоду середини-кінця ХІХ століття зіграли Марко Кропивницький, Іван Карпенко-Карий, Михайло Старицький, Микола Садовський, Марія Заньковецька, Марія Садовська-Баріло тті та ін.

Діяльність Театру Корифеїв на Миколаївщині – яскрава сторінка в утвердженні національної культури на півдні України.

Хоча історія театру Корифеїв сягає своїм корінням глибокої давнини, та розвиток цього жанру на Миколаївщині не припиняється й досі. Ми з вами часто відвідуємо театри, які діють у місті, знайомимося із творчістю світових та вітчизняних класиків, переживаємо разом із акторами, захоплюємося яскравими постановками у виконанні миколаївських режисерів.

День 25 березня водночас особливий і наповнений смутком для акторів театру М. Троянова і всіх миколаївців тому, що виповнюється річниця з дня смерті Миколи Олексійовича  Троянова – українського театрального режисера й актора, драматурга, публіциста, громадського діяча, заслуженого артиста Грузинської РСР, Почесного громадянина Миколаєва, Почесного члену Миколаївського Пушкінського клубу (1921 – 2016).

Ми не можемо не згадати відомого миколаївця, який усе своє життя присвятив служінню Мельпомені.

Автобіографічна довідка:

Троянов Микола Олексійович народився 16 грудня 1921 року, в с. Косицьке, Новгородської області РФ. Після закінчення середньої школи навчався в полковій школі в м. Шепетівка. Учасник Другої світової війни. Воював під Києвом, Ленінградом, в Польщі. Нагороджений багатьма орденами і медалями.

Після війни з відзнакою закінчив Театральне училище ім. М. С. Щепкіна при Малому театрі в Москві (1946-1950 р.р.). У 1950-1960 р.р. – актор Тбіліського російського театру ім. О. С. Грибоєдова.

1960 року сім’я Троянових приїхала до Миколаєва. Микола Олексійович – актор Російського драмтеатру ім. В. П. Чкалова в Миколаєві. 1963 року М. О. Троянов створив у Миколаєві театральну студію, якій пізніше було присвоєно статус Народного драматичного театру, де було поставлено більше 100 п’єс.

1964 року М. О. Троянов заснував драматичну студію при Будинку культури будівників, якій 1969 року було присвоєно статус Народного драматичного театру. 1974 року Микола Олексійович покинув професійну сцену театру, щоб повністю себе присвятити своєму дітищу – Народному театру, де поставив більше ста спектаклів (одноактні і багатоактні, переважно письменників-кла сиків).

За 50 років театром Троянова поставлено драми і комедії Софокла, В. Шекспіра, А. Франса, О. Островського, А. Чехова і ін. Більше півсотні аматорських акторів з його трупи стали професіоналами, серед них є заслужені артисти України і Росії. Сьогодні учні М. О. Троянова працюють в театрах Миколаєва, Харкова, Києва, Санкт-Петербургу , Москви, Німеччини, Чехії і навіть Аргентини. М. О. Трояновим написано два десятки п’єс, видано шість книг, в яких опубліковані його драматичні твори, мемуари, вірші, балади.

25 березня 2016 року Микола Олексійович Троянов пішов з життя та пам’ять про легенду Миколаєва залишиться в наших душах і серцях навічно.

Так, нас покидають добрі творчі люди, та справа їх життя не зникає, а продовжується у новому поколінні. І саме тому театр ім. М. О. Троянова, очолює який актриса, режисер-постановник Тетяна Артурівна Герман, в знак глибокої шани та вдячності до корифея театру разом зі своїми артистами вирішила відродити виставу «Історія з метранпажем» (за мотивами п’єси О. Вампілова).

Хоч це вже не перший театральний витвір мистецтва, який вона ставить на сцені міського палацу культури «Корабельний», та переживання і хвилювання мали місце.

Відома класика ожила у виконанні молодого, енергійного та веселого складу акторів: Сергія Попова, Поліни Кулік, Поліни Юдкіної, Сергія Бутенка та інших.

Дія вистави перенесла глядачів у 70-ті роки ХХ століття. Події картини відбуваються у провінційному готелі. Його адміністратор (ніхто інший як Калошин) виганяє з жіночого номера молоду людину, при цьому ображаючи і принижуючи гостя.

У свою чергу, не менше обурена поведінкою хама-адміністратора і господиня номера, симпатична молода дівчина. Пристрасті розпалюються після того, як хлопець повідомляє своєму кривдникові, що він працює у столичній газеті.

З переляканим до смерті кривдником починають відбуватися страшні речі… Вихід кожного актора викликав емоції у глядачів, захоплення майстерною грою.

Із розвитком дії відкривалась загадка таємничого метранпажа. І в результаті стало відомо, що той таки метранпаж ніхто інакший, як складач із типографії, який просто вирішив переночувати у готелі «Тайга».

Експресивна гра акторів не залишила байдужим жодного присутнього глядача, свідченням чого були щирі оплески в залі та вигуки «Браво!»

Дирекція ММПК «Корабельний» вітає усіх театралів з Міжнародним днем театру. Бажаємо творчих успіхів, вдалих постановок та вдячного глядача!

Максим КОРОВАЙ, заступник директора
з культурно-масово ї діяльності ММПК «Корабельний»

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button