Общество

З ким жити дитині після розлучення її батьків? Пояснює служба у справах дітей Корабельного району

Оксана Кабацюра, головний спеціаліст сектору захисту прав, свобод та законних інтересів дітей служби у справах дітей Корабельного району, на апаратній нараді, що відбулася в районній адміністрації, розповіла про процедуру вирішення спору між батьками щодо місця проживання дитини після розірвання шлюбу батьками:

«При досягненні дитиною14-ти років, їй надається право самій обирати, з ким із батьків вона бажає проживати. При досягненні дитиною 10-ти років її думку теж враховують. З урахуванням того, що дитина може усвідомлювати свою прив’язаність до одного з батьків та може самостійно визначитись зі своїм бажанням.

Як зазначено у статті №161 Сімейного Кодексу України, якщо мати і батько проживають окремо і не знайшли згоди щодо того, з ким дитина буде проживати, спір між ними може вирішовуватись огранами опіки та піклувуння, або судом.

Відповідно до пункту 72 Постанови Кабинетів Міністрів України № 866 від 24.09.2008 року, роз’яснено, що для розв’язання спору між батьками щодо визначення місця проживання дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання: заяву, копію паспорта, копії свідоцтв про народження дитини, про розірвання шлюбу, довідку про навчання дитини та місто її виховання, довідку про сплату аліментів (в разі її наявності)…

Служба захисту дітей під час розв’язання спорів щодо визначення місця проживання захищає інтереси дітей. Проводить бесіди з батьками і відвідує дітей за місцем проживання.

Не може бути визначено місце проживання дитини з тими батьками, які не мають самостійного доходу, місця проживання, вживають алкоголь та наркотичні засоби, своєю поведінкою можуть зашкодити здоров’ю, або розвитку дитини, не можуть створити належних умов, — тоді служба по справам дитини (за місцем проживання дитини) вирішує питання про позбавлення батьківських прав, або відібрання дитини без позбавлення батьківськіх прав.

Важливо, що до розгляду таких справ у судовому порядку в якості третьої особи долучаються органи опіки та піклування за місцем проживання дитини чи її реєстрації. Участь органів опіки в даних справах обумовлена інтересами дитини, а також необхідністю проведення актів обстеження умов проживання як батька, так і матері, аби дати висновки та рекомендації  щодо доцільності визначення місця проживання з одним із батьків». 

[do_widget id=text-16]

 

Нагадаємо: у Корабельному районі в двох неблагополучних сім’ях готуються позбавити батьків прав на виховання дітей.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button