Общество

«Рокам ніколи пам’яті не стерти». На березі річки у Корабельному районі вшанували подвиг героїв-ольшанців

На березі річки Південний Буг у Корабельному районі 24 березня, з нагоди 73-ї річниці визволення міста Миколаєва від фашистських загарбників у часи Другої Світової війни, відбувся урочистий захід-реквієм «Рокам ніколи пам’яті не стерти».

Пройшло уже багато років, та всі ми знову й знову  невтомно будемо повертатися  до тих подій – подій кінця березня 1944 року.

Біллю та горем, смертю та скаліченими долями відізвалася у душах миколаївців та війна. Захищаючи свою землю, полягло багато патріотів, справжніх синів своєї Батьківщини, героїзм і сміливість яких ми вічно будемо берегти у своїй пам’яті.

У кожного міста – своя духовна атмосфера. Вона складається з історичних фактів, традицій, звичаїв, легенд… Духовна атмосфера Миколаєва пройнята вічно живою легендою про героїчний подвиг 68-ми моряків та солдатів десантного загону під командуванням старшого лейтенанта Костянтина Ольшанського.

Десант відбив 18 запеклих атак і відстояв зайняті позиції. Із 68 десантників живими залишилися лише 12 бійців. Це єдина операція в роки війни, коли високого звання Героя Радянського Союзу удостоєні всі її учасники.

Саме біля пам’ятного знака на честь ольшанців, щоб віддати данину пам’яті загиблим героям, зібралася місцева громада. Дорослі та школярі прийшли, аби згадати, як 22 березня 1944 року був звільнений Корабельний район, а через 5 днів, 28 березня 1944 року, було звільнено і наше місто.

У ці дні ми торкаємось обпаленого безмежжя, скропленого животворною росою… Ми пам’ятаємо минуле в ім’я прийдешнього. Ми пам’ятаємо, що завдяки сильному духу та вірі в свої сили, наш народ довів усім: ми — незламні та непереможні!

За все, що зараз є у нас,
За кожен наш щасливий час,
За те, що сонце світить нам,
Ми вдячні їм – захисникам!

Серед почесних учасників заходу були голова ради ветеранів війни та праці Корабельного району Мезінов Володимир Іванович, учасники бойових дій у ІІ Світовій війні Понац Антоніна Петрівна та Гончар Тарас Андрійович, ветеран війни і поет Бєлошапкін Олександр Клавдійович, почесний громадянин м. Миколаєва, почесний голова ради ветеранів війни та праці Корабельного району Білий Віктор Олександрович, депутати міськради, голова адміністрації Корабельного району та інші.

Присутні схилили голови перед світлою пам’яттю тих, хто увійшов у безсмертя, вшанувавши їх хвилиною мовчання, та поклали квіти до пам’ятного знаку героям-ольшанцям.

— Велика і страшна війна навчила нас цінити те, що маємо, але ніколи не забувати того, що вже сталося і заради чого жертвували своїми життями наші діди і прадіди… — зазначила Олена Рябенко, заступник директора школи №43, що з гордістю носить ім’я К.Ф. Ольшанського.

Почесне право покласти вінок на воду надали учням цієї школи: Слюсару Вадиму – переможцю Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв військово-історичного профілю і Маснюк Марії – лауреату обласного конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв, віце-прем’єр-міністру Шкільної Республіки «Червоні вітрила».

Фото, відео — Наталія Турухіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. еще бы статью на русском написали - вообще красавцы! проведение подобных мероприятий учитывая текущую оккупационную "власть" Украина уже может быть приравнено к сепаратизму! участникам почет и уважение!

  2. Кореспонденти, ви звідки родом? Ви п'єте воду з тієї річки чи з річки Дніпро(з водопроводу) біля села , що вище [censored] Якби пили, то зрозуміли б навіть по смаку, що то Бузький лиман. Або хоча б карту Миколаєва в Інтернеті глянули. Та й по ширині то вже не річка. І це вже не перший раз ваш сайт таку неграмотність показує

  3. Цей сайт вперто не друкує назву сусіднього обласного центру, а воду Корабельний район , як і Миколаїв п'є з села Микільського на Дніпрі вище [censored]

  4. Именно с Корабельного района началась операция по освобождению Николаева. 22 марта 1944 года освободили Балабановку, далее села: Богоявленское и Широкую Балку. Память о легендарных 68-ми десантниках-освободителях хранит Мемориал Героям-Ольшанцам. Его установили на месте, откуда отряд на семи баркасах переправился в морской порт в тыл вражеских войск. Два дня отряд держал оборону, стягивая на себя силы гитлеровцев, отбил 18 атак и в конце позволил основным войскам прорваться в Николаев.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button