Общество

«Стратити не можна помилувати», або чи знищить «Голос майдану» сторічні видання?

Друге офіційне засідання примирної комісії з вирішення колективного трудового спору між Міністерством культури України та трудовим колективом Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво», до складу якого входять сім україномовних видань культурологічного, націонал-патріотичного спрямування відбулося 14 лютого.

Щоправда примирення, поки що, очікувати зарано, адже команда «голосу Майдану» пана Нищука, з невідомих причин, налаштована до проукраїнських патріотичних видань вороже, а й подекуди агресивно.

Світла в кінці тунелю по вирішенні проблем видавництва не бачать очільники редакцій, зокрема песимістично налаштований учасник АТО, кримчанин, головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Мержвинський:

«Позиція Міністерства стосовного нашого спору однозначна, її можна проілюструвати у формі непорушного каменя. Трудовий колектив та профспілка можуть йти на які завгодно поступки, Міністерство нічим поступатись не збирається. Їх позиція однозначна – «вмирайте».

«Які тільки докази правомірності вимог трудового колективу не наводь – вони їх абсолютно не цікавлять. “Ми не винні, це все війна та злий мінфін”, говорять нам в Мінкульті. При цьому передавати колективний трудовий спір на розгляд органу, який може його вирішити, представники примирної комісії від Міністерства схоже теж не збираються», – коментує ситуацію член примирної комісії від працівників НГЖВ Віктор Мержвинський, – «Заступник міністра Тамара Мазур взагалі заявила, що можна видавати газету без грошей, як це робить Віктор Качула в Криму… Виходить, заступник Міністра закликала українське підприємство вести видавничу діяльність на окупованій території? Всупереч законній забороні?»

«Другий меседж, який викликає здивування, це репліка про те, що друковані ЗМІ в епоху інтернету нікому не потрібні, треба переходити в електронний формат. Насправді це так само абсурдно, як і заявити, що а давайте закриємо усі театри і транслюватимемо вистави на ютуб-каналах. Безпідставні звинувачення, аргументи і репліки заступника Міністра пані Мазур засвідчують якусь некомпетентність цієї особи», – підводить підсумок пан Мержвинський.

Представники Міністерства публічно коментувати дану ситуацію Незалежній медіа-профспілці відмовились, посилаючись на зайнятість. У всякому разі, медіа-профспілка буде рада опублікувати позицію Мінкульту з питання знищення державних ЗМІ, які були засновані майже сто років тому. Для прикладу, рік заснування журналу «Український театр» – 1917, журналу «Музика» та газети «Культура і життя» – 1923. Цікаво, чи багато в Україні справді проукраїнських патріотичних друкованих видань, які мають таку багату історію і чому саме 2017 року, на сторіччя одного із журналів Мінкульт вирішив його знищити ?

Перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов здивований позицією Міністерства стосовно підвищення зарплати:

«Мінкульт продовжує гнути лінію про те, що підвищення зарплат має відбуватись лише творчим працівникам, а усі інші – нехай звільняються, або сидять без оплати. Вони не розуміють, що невиплата зарплати верстальнику, дизайнеру, коректору – зупинить випуск газет і журналів, видання втратять свого читача, збанкрутують, й потім їх вже не треба реформувати. Журнали зі столітньою історією залишиться тільки ліквідувати».

Олександр Тарасов переконаний, що пост-майданівський Міністр Нищук та його команда наступають на ті самі граблі, що й «Азіров» та Янукович. Вони намагаються майже сімдесят людей просто викинути на вулицю, знищивши унікальне видавництво. На думку першого заступника голови НМПУ, чиновники не розуміють, що створення соціальної напруги, невирішення колективного трудового спору в рамках примирної процедури, може призвести до страйку. А там недалеко до появи під стінами Кабміна нового наметового містечка… І не лише з числа працівників НГЖВ, медійників можуть підтримати медики, освітяни, гірники… Команді міністра-актора варто пам’ятати, що Революція Гідності теж починалась з молоді та студентів…

Наступне засідання примирної комісії має відбутися вже цього тижня за участі представників Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, парламентських комітетів з питань духовності та культури та з питань свободи слова.

Зазначимо, що 21 листопада 2016 р. трудовий колектив НГЖВ на загальних зборах оголосив початок колективного трудового спору з Міністерством культури України. 27 грудня Національна служба посередництва та примирення винесла розпорядження про реєстрацію колективного трудового спору.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button