Экономика

У 2016 відремонтували 1000 км доріг — рекорд за останні 10 років, — міністр Омелян

А в планах на 2017 відремонтувати вдвічі більше — 2000-2500 км доріг, — повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Ремонт та будівництво доріг у 2017 році, «революція» в атобусних перевезеннях, введення електронного квитка — про всю інфраструктуру країни говоримо з міністром Володимиром Омеляном.

Ірина Ромалійська: Чи вже знайдена причина, чому люди стояли в заторах на дорогах під час свят по кілька годин?

Володимир Омелян: Укравтодор спрацював на межі можливого, враховуючи людські та матеріально-технічні ресурси, які в них є.

Була дуже правильна реакція прем’єр-міністра, який вчора зустрівся з керівництвом Укравтодору і пообіцяв закупити нову техніку. Фінансування на таку закупівлю має складати мінімум 750 мільйонів гривень. Це буде однією з умов того, що дороги розчищатимуться набагато швидше.

Але коли ми виходимо з попередженням про несприятливі погодні умови, з проханням до водіїв утриматися від поїздок, цього теж варто дослухатися. Часто причиною утворення заторів, неможливості розчистити дорогу є не тільки погана техніка, а й те, що фури блокують шляхи, під’їзди для розчищення, люди опиняються в жахливих заторах.

Цього року ми мали кращу ситуацію, ніж у попередні роки. Незважаючи на те, що негода накрила 16 областей України, ми змогли оперативно спрацювати, вчасно були розгорнуті штаби для обігріву людей, які застрягли в дорозі.

Анастасія Багаліка: Як справилася із снігопадами Укрзалізниця?

Володимир Омелян: І залізниця, і аеропорти працювали в штатному режимі. Були затримки, але вони тривали до години часу. Аеропорт «Бориспіль» працював повноцінно.

Ірина Ромалійська: За рахунок чого?

Володимир Омелян: Було достатньо техніки, яка очищала смуги, антильодових машин, які обробляли літаки. Це теж показник того, що ми були готові до зими. У випадку залізниці дякую залізничникам, які віддано працювали, і у нас фактично не було збоїв по пасажирському сполученні.

Анастасія Багаліка: Але були нарікання від пасажирів на сніг в купе, випущені в неналежному стані старі поїзди.

Володимир Омелян: Це дещо інше питання, яке стосується технічного стану вагонів Укрзалізниці. Фактично 85-90% пасажирських потягів зношені. Одне з ключових питань — модернізація рухомого складу Укрзалізниці. Сподіваюся, нове керівництво до цього серйозно ставиться.

У 2016 році капітально було відремонтовано 7 вагонів. Найближчим часом буде їх запуск. Тим не менше, цю роботу треба посилити, бо має бути ремонт не одиниць, а десятків і сотень.

Ірина Ромалійська: Якщо пасажир їде, а в його купе сніг, він може поскаржитися на це, отримати назад частину грошей?

Володимир Омелян: Є «гаряча лінія», Укрзалізниця повинна фіксувати та компенсувати ці випадки. Коли була зафіксована така ситуація на одеському напрямку, спеціальна комісія Укрзалізниці виїхала на місце та розбиралася, в чому причина, хто випустив несправний вагон.

Ірина Ромалійська: Але був і застряглий Хюндай під Львовом.

Володимир Омелян: Там була проблема не в самому Хюндаї, а з налипанням мокрого снігу на контактну мережу, яка провисла. Це було більш-менш оперативно полагоджено. Після того стрес-тесту, який мали в грудні з раптовим випадом снігу, ми навчилися не лише оперативно повідомляти пасажирам про проблеми, але й говорити «пробачте» за проблеми, які люди зазнали під час подорожі.

Ірина Ромалійська: Що в 2017 році ми побачимо на дорогах України, аби вони не були нашою головною проблемою в інфраструктурі?

Володимир Омелян: Надзвичайно важливо те, що уряд є послідовним у своїх діях щодо будівництва і ремонту українських автошляхів. У нас було декілька років хронічного недофінансування. У минулому році, завдяки діям уряду Яценюка, ми отримали близько 15 мільярдів гривень. У цьому році очікуємо на 30-35 мільярдів гривень для ремонту українських автошляхів.

Цього недостатньо, але це більше, ніж ми могли отримати насправді, коли вели переговори в парламенті. Тут свою роль відіграв президент України, який особисто втрутився, лідери обох фракцій коаліції. З 2018 року ми будемо мати Дорожній фонд і нарешті позбудемося традиційного питання всіх автомобілістів: якщо платимо стільки грошей за бензин, чому не ремонтуються дороги?

З 2018 року половина акцизів йде на Дорожній фонд, напряму фінансується ремонт українських шляхів. З 2020 року 100% акцизів передбачено акумулювати в Дорожньому фонді.

У минулому році ми відбудували рекордну кількість доріг за останні десять років — 1000 км. Більше будували тільки короткий період під час Євро-2012, але треба розуміти об’єктивно, що дороги в 2011-2012 роках будувалися за кредитні гроші, які ми досі повертаємо.

Минулого та цього року — це державне фінансування. Державний бюджет спрямовує кошти на ремонт. Сподіваюся, при такому фінансуванні через 2-3 роки ми зможемо перейти до будівництва нових автошляхів, а не ремонтувати те, що є.

Цього року має бути зроблено 2-2,5 тисячі кілометрів доріг.

Ірина Ромалійська: Які пріоритетні напрямки чи дороги?

Володимир Омелян: Насамперед, міжнародні транзитні шляхи, які пролягають територією України; шляхи на півдні України, які були масово знищені через недотримання ваги фур. Я б хотів, щоб ми акумулювали достатньо грошей для відбудови інфраструктури східної України, яка була суттєво понищена.

Ми ще маємо додаткове надходження — митний експеримент, коли за перевиконання планів митниці 50% від отриманих надходжень йде на утримання доріг.

Але ми не забуваємо і про контроль якості. Зараз ми маємо низькі цифри за ремонт українських шляхів — це в 4-5 разів нижче, ніж відбувалося під час Євро-2012. Капітальний ремонт коштує близько 7-8 мільйонів гривень за кілометр. Але контроль повинен бути.

Саме тому ми запровадили системи FIDIC, CoST, які незалежно від уряду, підрядників, будуть контролювати весь процес — від проведення тендерів до завершення самих робіт.

Ірина Ромалійська: Є ключова дорога, яка точно буде відремонтована?

Володимир Омелян: Траса Одеса-Рені цього року повинна бути завершена (вчора під час візиту президента України в Одесу у мене була коротка розмова з цього приводу). Окрім цього, ми повинні відремонтувати трасу Одеса-Київ, яка ремонтується третій рік поспіль. Ми досягли домовленості з підрядником, що 2017 буде останнім роком ремонту. До жовтня-листопада 2017 року київська ділянка (більше 80 км) повинна бути повністю завершена.

Ми хочемо відійти від практики попереднього року, коли ремонтували шматочками по 5-10 км, та перейти на більші кілометражі — хоча б 40-50 км.
Окрім цього, плануємо ще декілька капітальних ремонтів. Ми хочемо відійти від практики попереднього року, коли ремонтували шматочками по 5-10 км, та перейти на більші кілометражі — хоча б 40-50 км. Зараз наше бачення погоджується на рівні Укравтодору, Міністерства інфраструктури, потім передамо до Кабміну. Але на початок весни хочемо вийти з першими тендерами і одразу приступити до робіт, а не чекати літа чи кінця осені.

Ірина Ромалійська: З системами FIDIC та CoST ми можемо розраховувати на більш якісний ремонт доріг?

Володимир Омелян: Ми точно можемо розраховувати на публічний і фаховий контроль за якістю доріг. Це означає, що замовник робіт та підрядники будуть розуміти, що вкрасти не вдасться — кожна копійка буде порахована, зважено, наскільки ощадливо використана.

FIDIC — незалежний міжнародний контроль якості у будівництві. Ми застосували його до Укравтодору. Кожен контракт, передбачений на капітальний ремонт доріг у 2017 році та в подальші роки, передбачає залучення незалежного консультанта, який має сертифікат якості FIDIC для ремонту українських шляхів. На кожному етапі цей інженер дає своє узгодження, що ремонт відбувся якісний, закупили відповідні матеріали, можна переходити до наступного етапу.

Система CoST працює в Україні з минулого року. Це незалежний контроль якості, вони дотримуються міжнародних стандартів при будівництві та ремонті. Вони контролюють уряд, будівельні організації і за підсумками видають свій аналіз та рекомендації, що було зроблено добре, а що — погано.

Вони вже опублікували оцінку 2016 року. Ми чітко бачимо, що ринок монополізований, бачимо, які й де відбулися тендери, вартість робіт, що саме було зроблено, як потрібно покращити сировину, технологію. Тому це достатньо цінний матеріал та об’єктивна оцінка.

Анастасія Багаліка: У Фейсбуці запитують, чи відремонтують всю трасу Київ-Одеса чи якусь ділянку?

Володимир Омелян: Ми сконцентрували зусилля на будівництві (за гроші міжнародних фінансових організацій) ділянки від Києва до Одеси — перші 80 км. Але безумовно треба буде відремонтувати найбільш проблемні ділянки по протяжності траси.

Дуже цікава картинка на одеській трасі в сторону Одеси — на підйомах дорога просто зруйнована, бо перевантажені фури йдуть в порти. Тут гостро стоїть питання вагового контролю. Я звернувся до очільників областей з проханням, щоб вони виділяли фінансування з обласних бюджетів та закуповували автоматичні системи зчитування ваги.

Анастасія Багаліка: Як будуть розподілятися кошти по областях у 2017 році?

Володимир Омелян: Ми виходимо з реального стану транспортної мережі в кожній області, з її протяжності. Намагаємося зберігати пропорцію при виділенні грошей. Раніше був певний «перекос» в бік західних областей та міста Київ, які були першими, де запустили митний експеримент. З цього року митний експеримент поширився на всі області — думаю, фінансування буде більш рівномірне.

Ірина Ромалійська: Те, що з акцизів, буде лишатися в місцевих бюджетах?

Володимир Омелян: З 1 січня 2018 року запрацює Дорожній фонд, 60% якого спрямовується на дороги державного значення — це 50 000 км доріг. 35% — на 120 000 км доріг, передаються на муніципальний рівень. 5% — на заходи безпеки. Кожного року тисячі українців гинуть на дорогах. Якщо в 2015 році ми мали смерть 5000 людей, 2016 року цифру вдалося скоротити до 4000. Але цифри все одно жахають — це більше, ніж на війні. І ми повинні це зупинити.

Ірина Ромалійська: Чи є цифри, скільки піде на Донецьку та Луганську області, які дороги будуть відновлені? І чи є сенс їх відновлювати, адже військова техніка продовжує йти?

Володимир Омелян: Сенс є. Ми повинні забезпечити найкращі умови для наших громадян, які перебувають в дуже непростій ситуації. Кінцеві цифри будемо публічно повідомляти на своєму сайті, зараз ми в процесі погодження. Але східні області є серед пріоритетних.

Ірина Ромалійська: Так званий пістолетний збір, який мав піти на будівництво місцевих доріг, багато місцевих рад утримують на депозитах. Це проблема?

Володимир Омелян: Це велика проблема. Ми комунікуємо з громадами, закликаємо їх, що це неприпустимо. Був певний «перекос», оскільки селище чи село, яке мало заправку на своїй території, отримувало збір, сусіднє, не маючи заправки, не мало і збору.

Тим не менше, були дивні ситуації. Голови громад, які дбайливо ставляться до мешканців, пускали гроші на дороги, знаходили додаткове фінансування. Інші могли купити автомобілі чи виписати собі додаткові премії і далі пересуватися по ямах. Сподіваюся, місцеві громади більш свідомо до цього підійдуть.

Анастасія Багаліка: Один зі слухачів пише у Фейсбуці про ваговий контроль на дорогах і зазначає, що існує ідея підключити його до системи «Рубіж», що зменшить вартість.

Володимир Омелян: Я погоджуюся з цим підходом стосовно місць, де є дуже інтенсивний трафік. Коли одразу встановимо і контроль швидкості, і контроль ваги, буде дешевша вартість. У тих місцях, де трафік неінтенсивний, це недоцільно. Є ключові напрямки, де є перевантаження з боку фур. Поки ми ставимо там мобільні комплекси ГВК. Думаємо над об’єднанням зусиль із Нацполіцією та МВС. Але це, мабуть, питання другого півріччя.

Ірина Ромалійська: Чи є програма, яка б реформувала сферу автобусних перевезень?

Володимир Омелян: У цьому плані розроблена маленька «революція». Я сподіваюся, найближчим часом Кабмін розгляне та затвердить її. У першу чергу, хочемо створити вільний ринок, щоб перевізники конкурували між собою.

У нас є маса скарг до комісії: комусь дали маршрут, комусь не дали. Щоб цього не було, ми  створюємо вільний ринок. Усі вільні працювати на будь-яких маршрутах.

Ринок сам встановить, хто є ефективнішим перевізником, хто більше вкладає коштів в комфортніші автобуси, створює додаткові послуги — там люди проголосують гаманцем.
Ми також спрощуємо процедури узгодження автостанцій. Але обов’язкова вимога, що автобус рухається від автостанції до автостанції. У моєму розумінні, ми повинні запроваджувати електронні послуги від GPS-маяків до електронного квитка, щоб спростити процедури перевірки, створити комфорт для жителів. Ми створюємо невелике податкове навантаження, щоб вивезти перевізників з тіні. Не таємниця, що фактично 80-90% ринку міжобласних і вище перевізників діють нелегально.  

Кінцева мета реформи — наскрізний квиток, коли ви в селищі чи селі купуєте квиток на автобус, автоматично пересідаєте у потяг на залізниці, а потім, наприклад, на літак — куди вам зручно.

Ірина Ромалійська: Що буде з автовокзалами?

Володимир Омелян: Будуть прописані чіткі вимоги і стандарти для автовокзалів. Якщо людина хоче збудувати автовокзал та отримати дозвіл на нього, він повинен мати мінімальний набір критеріїв, щоб отримати ліцензію.

Анастасія Багаліка: Це можуть бути і приватні автовокзали?

Володимир Омелян: Безперечно. Вони, в першу чергу, будуть приватні. Зараз дуже багато приватних автовокзалів. Ми не бачимо сенсу для держави займатися цією сферою. Ми просто повинні регулювати це, щоб розуміти, що податки платяться, а пасажири в безпечних умовах, рухаються за графіком і в комфорті.

Анастасія Багаліка: Якою є пріоритетна сфера на 2017 рік?

Володимир Омелян: Їх дуже багато. Є низка пріоритетів у різних сферах. Якщо говоримо про море — захід стратегічних інвесторів, реформа морської індустрії та переведення на європейські стандарти; залізниця — подальша корпоратизація та створення прозорої компанії, яка буде працювати та приносити країні дивіденди; авіація — захід європейських лоукостів в Україну; дороги — теж наш пріоритет.

Ірина Ромалійська:  Я знаю, ви були проти запровадження посад держсекретарів. Вам його призначили?

Володимир Омелян: Скажімо так, у нас шлюб без любові. Але працюємо. Я на державній роботі і він теж. У нас є одна мета — держава. Якщо хтось буде займатися приватними речами, прийматимемо інші рішення. 

hromadskeradio.org

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Хвастает количеством а качество где?
    Всё экономят экономисты долбаные через год -два дороги станут хуже чем были.Стелят дорогу как папиросной бумагой.выже,козлы,по этим дорогам и ездить будите или вы как параша с Одессы в Николаев на самолёте чтобы не видеть развалившуюся Украину под вашим руководством ?Всё в Европу претесь лучше бы поучились у европейцев дороги строить.!!!!!!!!!!!!!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button