Политика

"Це модно і драйвово", - Петр Порошенко подписал закон "об украинском языке". Какие изменения в связи с этим нас ждут

Президент Украины Петр Порошенко сегодня, 15 мая, подписал закон «Об обеспечении функционирования украинского языка как государственного».

Об этом сообщается на странице действующего президента в социальной сети Facebook.

Этот закон об украинском языке он назвал «одним из главных актов для сохранения украинской государственности».

«Ми намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику. Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, – це думка Москви. Нехай займаються російською мовою. А українцям ми просто дали право слухати українські пісні, дивитися українські фільми, читати українські книги. Бо люди прагнуть це робити. Це модно і драйвово. А немодно – не знати української мови!», — заявил Порошенко.

О том, какие изменения ждут украинцев после принятия закона о языке, рассказал начальник Главного территориального управления юстиции в Николаевской области Роман Возняк:

«Відповідно до Закону, громадяни України мають володіти українською мовою. Сфера дії Закону не поширюється на приватне спілкування та здійснення релігійних обрядів. Відтепер за необхідністю кожен дорослий українець може безкоштовно пройти курси української мови.

Крім того, Законом визначено перелік осіб, які зобов’язані застосовувати державну мову під час виконання своїх службових обов’язків. Українська мова визнана робочою для діяльності:

— органів державної влади та органів влади АР Крим;
— органів місцевого самоврядування;
— підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності;
— закордонних дипломатичних установ України.

Передбачено створення нового державного органу — Національної комісії зі стандартів державної мови у складі 9 членів. Вона буде перевіряти рівень володіння державною мовою і видавати відповідні сертифікати для кандидатів на посади Президента, депутатів, їхніх помічників, чиновників, суддів та їхніх помічників, адвокатів, нотаріусів, керівників навчальних закладів. Також буде впроваджена посада Уповноваженого з захисту державної мови, який здійснюватиме захист української та прав громадян на можливість її отримання.

Законом передбачені також зміни у медіа-сфері. Незалежно від форми власності телерадіоорганізації повинні будуть здійснювати мовлення українською. Встановлені такі ліміти:

— тривалість іншомовних програм не може перевищувати 20 % добового мовлення для телерадіоорганізацій, які транслюються менш ніж на половину областей України;

— 10 % для інших телеканалів і радіостанцій.

Друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови публікації й українською.

Також зміни торкнулися сфери книговидання. Державні видавництва зобов’язані видавати державною мовою не менше 50 % книжок на рік.

У мистецтві дозволено показ культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів недержавною мовою, якщо цього потребує творчий задум автора. Однак, вистава в державному чи комунальному театрі у такому випадку повинна супроводжуватися перекладом українською за допомогою субтитрів чи звукового перекладу.

Фільми мають демонструватися державною мовою. Не заборонено показ іноземних фільмів мовою оригіналу з субтитруванням українською. Але встановлено ліміт: не більше 10% від сеансів кінотеатру на місяць.
Комп’ютерні програми з користувацьким інтерфейсом повинні буди виконані державною мовою та/або англійською мовою, або іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Виняток складають програми:

— органів державної влади;
— органів місцевого самоврядування;
— підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності;
— заклади освіти державної і комунальної форм власності.

Прикінцевими положеннями передбачено адміністративну відповідальність за порушення Закону. Утім введення цієї норми перенесено на три роки з метою дати громадянам достатньо часу для опанування української на належному рівні.

Передбачено такі штрафи:

5100 — 6800 гривень для суб’єктів господарювання у разі повторного порушення протягом року;
3400 — 6800 гривень для державних службовців, у судочинстві, правоохоронцями тощо;
3400 — 5100 гривень за порушення у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту».

Читайте новини першими

Связанные статьи

40 комментариев

  1. а на тех кого с детства учили русскому языку и он для них стал родным Петр Алексеевич забил большой и жирный болт......никак власть не сдаст .....все не уймется .....передавай скипетр и вали нах

    1. Высоцкий Алексей: "а на тех кого с детства учили русскому языку и он для них стал родным ..."

      Розумію. Сам стикнувся з такою проблемою. Закінчив українську школу, а у технікумі довелося навчатися мовою окупанта. Тому щиро співчуваю жертвам русифікації.

      1. Давно ли ты лошара писал комменты на Русском, теперь срочно перекрасился Рязанский крестьянин.

        1. Корабелів Інфо, громадкість просить заблокувати сепарну істоту під маскою Профессор Шариков, тому що
          воно принижує гідність Української мови, та сіє сепаратизм!!!

        2. Ты уже себя ассоциируешь с гидностью Украины? А ведь твое место на помойке.

        3. Тварь, ты в своих комментах, именно ты, сеешь сепаратизм противопоставляя Русский и Украинский языки, противопоставляя Русскоязычное население насаждаемой Украинизации националистами. Ты настолько глуп что даже не понимаешь что несешь.

        4. Гівно не казись, твое рюССкое обделане население зібрало лахи та дриснуло в па-рашу, бежі за ними скоріх гідота!!!

        5. Перекладіть мені, будь ласка, з москальської на українську: що таке "громадкість"... Це "громадна кість", або "гром-ад-кість"..? Хто там принижує гідність моєї мови?

        6. громадкiсть -это на украинском языке,на русском-общественность.так,что,вчи рiдну мову краще,неук

        7. Мені завжди здавалося, що "общественность" (рус.) - це "громадськість" (укр.)

        8. Молодець. Поставив на місце (октябського) честь тобі і хвала.

        9. Больше всего бесят вот такие искусственные патриоты. Пытаются учить тому чего сами не понимают. Громадськість- это на украинском, а то что ты здесь написал это неуважение к украинскому языку

        10. Человек правильный вопрос задает, а ему минусов наставили будто ни читать ни думать не умеют

        11. Шарик, ты не просто балбес, а лишнехромосомный бОлбес. Хочешь слышать русский язык вокруг себя, собирай манатки и вали в пидораху. Там хуйло всем лишнехромосомным паспорта выдает. Можешь с ним без виз в Сирию ездить. Ну и в мае дидов на палку одевать и беситься по поводу и без повода.

      2. Я не считаю себя жертвой русификации и очень люблю свой русский язык

        1. Высоцкий Алексей сепар ватний, чого ж ти со своїм рюССким в Україні живешь?
          Збирай лахи та вперед там де тебе розуміють півня!!

      3. Не "стикнувся", а "зiткнувся", грамотей. И такие неучи еще берутся поучать людей. Спочатку самi вивчiть свою мову, потiм iнших повчайте.

        1. Андрец: /Не "стикнувся", а "зiткнувся", грамотей./

          Поучи мене моєї мови москворотий.

    2. Значит нужно в жизни что- то менять. Говори с теми кто тебя учил на русском. Тебе интеллект не позволяет понимать украинский язык?

  2. Слава Україні!!!
    Українська мова дуже співуча та доброзичлива!!
    На неї не можливо сваритись, саме спілкування українською мовою піднімає настрій та світ навколо змінюється!!
    Це дійсно дуже потужна мова, людина яка говорить на українській мові світиться немов сонце від щирості
    та доброти!!
    Да будуть щасливі наші діти, настає світлий та чарівний час нашої коханої України!!!

    1. Что еще мог написать проамериканский идиот ЛяШко? Предсказуемо , глупо, трусливо.

      1. Профессор Шариков щеня іди до путлера та лижи йому дупу біомусор как-цапський!!

        1. Ты настолько глуп, что отвечать тебе просто унижение.

    2. Ну погодься, дурнику ЛяШко! Неможливо "говорить на українській мові". Розмовляють не "на мові", а "мовою". Цього не знають лише москалі.

  3. Еще несколько дней и эта проамериканская тварь Порошенко с награбленными миллиардами канет в прошлое, неплохо бы что бы вместе с ним ушли в ад Ялогиновы и ЛяШки, для которых национальная идея затмевает разум и человечность, которые не имеют ни рода ни племени.

    1. Лайно Профессор Шариков, ще декілька днів і твоя дупа буде надіта на кол правосуддя!!

  4. Ребята. Не обращайте внимание на этого идиота ляшко. его мама рожала стоя. поэтому он сильно ударился теменем об землю. его лечащие врачи уже поняли. лечению не поддается!!!!!!!

  5. "Це модно і драйвово". А вот и нет. Может быть на Украине и пыжатся сделать так, но в той Европе куда мы нагло пытаемся проникнуть, ровным счётом наоборот. Лично знаю несколько случаев, когда носителям мовы было отказано в высокооплачиваемой работе в Италии по причине незнания, в одном случае, русского языка, а во втором случае из-за ужасного малороссийского акцента, который не позволял вести дела с российским бизнесом. В обоих случаях претенденты сдавали экзамен по разговорному русскому языку представителю фирмы, которая была носителем русского языка.
    Ввиду же отсутствия бизнеса с Украиной, спрос на носителей мовы в Италии, да и по всей Европе, вообще нулевой. Украинский язык - это язык для внутреннего употребления в самой отсталой стране Европы. А поскольку экономика Украины продолжает деградировать, то в месте с ней неизбежно будет деградировать и украинская мова.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button