ОбществоЭкономика

Офіційний коментар філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» з приводу пікету

02.12.2016 ТОВ «Навір Сервіс» провело пікетування будівлі головного офісу філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ». Учасники пікету – 4 колишні морські лоцмани, які за власним бажанням звільнились з філії «Дельта-лоцман» в жовтні 2016 року (копії заяв про звільнення викладено у додатку) та працевлаштувались до ТОВ «Навір Сервіс», а також до 20  невідомих осіб під керівництвом Миколи Чекана, колишнього заступника капітана порту «Южний».

Під час пікету офіційних документів з вимогами до філії «Дельта-лоцман» не надано. Виходячи із висловів учасників пікету, метою було спонукання видати звільненим працівникам посвідчення лоцманів. Це є апріорі неможливим.

В Николаеве капитаны митингуют против «рабства» лоцманов

Філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» в своїй діяльності керується виключно законодавством України. У відповідності до «Положення про морських лоцманів», затвердженого наказом Мінінфраструктури України від 08.05.2013 №292, зареєстрованим в Мінюсті 10.06.2013 за №920/23452 (далі — Положення):

— у випадку звільнення лоцмана з підстав та в порядку, передбачених Кодексом законів про працю України, посвідчення морського лоцмана підлягає поверненню лоцманському підприємству та є анульованим з дня такого звільнення. Інформація про звільнення лоцмана та реєстраційний номер анульованого посвідчення направляється лоцманським підприємством Укртрансбезпеки, кваліфікаційній комісії та капітану відповідного морського порту (п.7.20 Положення). Доречі, відповідна норма містилась і у наказі Мінтрансу України від 11.09.2000 №498 (зареєстровано в Мінюсті 17.10.2000 №717/4938), на заміну якого видано наказ Мінінфраструктури від 08.05.2013 №292, тобто їй вже 16 років;

— оцінку кваліфікації, підготовки кандидатів у лоцмани, лоцманів, перепідготовки лоцманів, присвоєння кваліфікаційних категорій здійснюють Державні кваліфікаційні комісії, що створюються Мінінфраструктури України (п.7.2 Положення);

— Укртрансбезпека на підставі протоколу кваліфікаційної комісії приймає рішення щодо видачі посвідчення морського лоцмана (п.7.15 Положення).

Наказ Мінінфраструктури України від 08.05.2013 №292 є чинним нормативно-правовим та регуляторним актом, погодженим в установленому порядку відповідними центральними органами виконавчої влади.

Відповідно до вимог Положення, зазначеними чотирма морськими лоцманами, що звільнились за власним бажанням, були добровільно, згідно вимог законодавства, здані посвідчення, а філією «Дельта-лоцман» в установленому порядку повідомлено відповідні органи (копії листів викладено у додатку).

Видачу нових посвідчень здійснює виключно Укртрансбезпека згідно чинного законодавства та на підставі протоколу Державної кваліфікаційної комісії, а не філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ».

Враховуючи те, що звільнені за власним бажанням лоцмани, — це дорослі та фахові особи, які, з урахуванням процитованих норм законодавства, в жовтні свідомо та добровільно здали посвідчення, то сьогоднішній пікет викликає здивування.

Щодо питання монополізації. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 03.06.2013 №405 лоцманські послуги віднесено до сфери природних монополій. До діючого Реєстру суб’єктів природних монополій, який ведеться Антимонопольним комітетом України, включено ДП «АМПУ», до складу якого входить філія «Дельта-лоцман».

Питання регулювання сфери природних монополій є компетенцією Антимонопольного комітету України та, в даному випадку, Мініфраструктури України.

У разі отримання від ТОВ «Навір Сервіс» офіційних вимог, філією «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» будуть надані додаткові коментарі.

В найближчі дні філія «Дельта-лоцман» оприлюднить власну комплексну позицію щодо сфери лоцманських проведень.

Додатки:
копії листів щодо анулювання посвідчень лоцманів;
копія заяв про звільнення лоцманів.

Прес-служба «Дельта-лоцман»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button