Культура

"День без творчості - час на вітер", – стверджує дипломант конкурсу «Лиманські зорі» від Корабельного району

Думаю, саме з таким гаслом живуть учасники Першого Всеукраїнського фестивалю “Лиманські зорі”, що проходив у Миколаєві з 21-го по 23-тє жовтня. Протягом попередніх вихідних творчі люди південного регіону України мали можливість показати себе і подивитися на таланти інших. Зіркове журі у складі відомої моделі, “Міс Україна-1995” Влади Литовченко, заслуженого артиста України, поета, композитора Олександра Сичова, заслуженої артистки України, акторки кіно й театру Ніни Ільїної, композитора, педагога, Члена НСКУ Коршунова Владислава, професійної артистки балету вищої категорії, лауреату міжнародного конкурсу в Берлині Ірини Пак,  провідної актриси Кримськотатарського театру м. Сімферополя, Республіки Крим Лейли Омерової об’єктивно оцінювало учасників усіх номінацій. А таких було багато: вокал, хореографія, інструментальна музика, мала театральна форма, а в цьому році ще й кіномистецтво та література.

Я спостерігала за суботньою на недільними частинами конкурсу. Раннім осіннім ранком в Палаці культури “Молодіжний” зібралися вокалісти. Від наймолодшого Ярослава Вашуріна (трирічний співак) до найстаршої Кіри Тарасевич (вісімдесят шість років). Через те, що претендентів на призові місця багато — конкурсантів просили співати у другому виступі лише перший куплет та приспів. Але журі повідомило про те, що це ніяк не впливає на результати. Ну, звісно, професійне вухо членів ж юрі чує талановиті голоси з перших нот. Незважаючи на хвилювання і тремтіння через відсутність опалення, співочі таланти фестивалю закінчили свої виступи на гарній ноті.

Змусив мене посміхатися фольклорний колектив “Ветеран”. Активним та завзятим учасникам не менше вісімдесяти років! За критеріями оцінювались: чистота інтонації, чіткість дикції, ознаки голосу (тембр, сила, діапазон), артистизм, наявність образу, естетика костюма та реквізиту. Хотілось би зазначити, що деяким учасникам не вистачало власного образу та оригінальності. Але дехто з виконавців розчулив до сліз.

Третій день фестивалю відзначився марафоном дитячого кіножурналу “Байки” в концерт-холлі “Юність”. В конкурсі було представлено роботи з восьми міст України. Особисто мені сподобалась сучасна форма відродження всім відомого радянського кіножурналу “Єралаш”. Звісно, ще є куди рухатись, але початок покладено, а це — найголовніше.

В довгій перерві між закінченням марафону та гала-концертом я намагалась «вчепити» відомого українського поета Олександра Сичова. Для мене було несподіванкою, що він в складі журі конкурсу, адже знала про його творчість раніше. Неочікувана зустріч в одному з коридорів і на мене була направлена привітна посмішка молодого чоловіка. Не довго думаючи, я почала задавати йому запитання.

— Як композитор, як ви можете оцінити якість підбору композицій та їх виконання?

— Чомусь молодші завжди виглядають крутіше від старших. Відчуття, що молодші виконавці працюють більше, і це добре видно зі сцени. Виступи учасників старшої вікової категорії свідчать про те, що ці співаки готуються до конкурсів менше. Хоча молодші часом не слідкували за етикетом (десь не вклонялися, десь неправильно працювати з мікрофоном). А взагалі, репертуар вірно підібрано на тридцять відсотків. Потрібно виділити вокальний ансамбль “Едельвейс” , солістку Олену Буткалюк, дует “Ян+Софія”. Їх репертуар на сьогоднішній день — це приклад.

— Щоб ви сказали про кіноаматорів, котрі продемонстрували свої роботи на «Лиманських зорях»?

— Щойно ми дивилися відеоролики з різних міст від кіножурналу “Байки”, який очолює Олександр Молодцов, то виділю кіноаматорів з Херсону. Вони представили найбільше робіт. Тут відчувається якісна гра зовсім юних акторів, навіть п’ятирічні були. Учасники із Запоріжжя представили серію про безлюдний острів. Цікаво, оригінально, фентезі просто. Самодіяльний рівень, але ж вони працюють!

Є що показати, і в плані поезії, і в плані літератури — на правильному шляху, якщо брати молодих поетів, кінематографів, режисерів. Напрям обирає сам автор. Вчора, у другому турі, конкурсанти читали вірші як свої, так і відомих поетів — дуже здивував театр “Дарунок неба”, керівник Віктор Смирнов. Він взяв кількістю. Було враження, що це звітний концерт театру. Але ніхто інший цього не зробив! Мало дійсно цікавих робіт. Мало.

— А як ви вважаєте, як можна визначити наявність літературного таланту у молодого автора?

— Насамперед людина — душа жива. Людина — інтелект. Людина, що розуміє, хто батько й матір, що таке слово “Вітчизна”. Людина, що знає і пам’ятає свою історію та культуру. Є діти, які знають усі столиці всіх держав, всіх поетів, композиторів. Ось за такими поетами майбутнє. Котрі дійсно розуміють усі терміни. Виносять слова із глибин душі та серця, проникливо, щиро. А діти — найщиріші. Справжній поет знає свою історію, нехай він народний. Я дуже люблю Ліну Костенко, Вона пише:”Артист лякати людей не має права…”, — тому давайте не будемо лякати людей, а будемо творити майбутнє України.

— Дякую, успіху!

Після розмови з членом журі я переглянула Гала-концерт переможців фестивалю у різних номінаціях, що тривало близько двох годин. Учасники чекали, тремтіли, але кожен заслужено отримав свою грамоту, медаль, а дехто ще й кубок гран-прі!

Потрапила на сцену і я, де була нагороджена  разом з іншими вихованцями гуртка «Школа журналістики» ДЦ позашкільної роботи Корабельного района (керівник М.Б.Полупанова (член НСЖУ). У двух номинациях «Філосовський нарис» та «Оповідання на природничу тему» Віолетта Антоненко, Марія Машина, та я, Аліна Данилова, нагороджені відповідно за друге та третє місця.

Так поважане журі «Лиманських зорів» оцінило ваші зусилля у літературно-художньому жанрі.

Аліна Данилова, вихованка гуртка «Школа журналістики»
ДЦ позашкільної роботи, учениця гімназії №3

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Поздравляем всх победителей и участников!!!!А теперь,только без обид, ибо "Насамперед людина — душа жива. Людина — інтелект.", уважаемая Алина Данилова,Ви же учитесь в школе журналистики!А журналистам, как, в принципе, и филологам не допустимо делать ошибки: лексико-грамматические, стилистические, орфографические!Пожалуйста, вычитайте ваш текст несколько раз перед тем, как пускать его в работу!Еще раз говорю критика должна восприниматься нормально и адекватно)А так - молодци!Успехов на профессиональном поприще))))Дерзайте!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button