Общество

На 25 тисяч чоловік скоротилась кількість миколаївців за рік

25 жовтня в конференц-залі обласної лікарні відбулась колегія управління охорони здоров’я облдержадміністрації за підсумками роботи медичної галузі Миколаївщини протягом 9 місяців 2016 року.
У колегії під головуванням начальника УОЗ ОДА Маргарити Капусти взяли участь головні лікарі закладів охорони здоров’я, фахівці управління, обласні та районні спеціалісти.

Під час заходу спеціалістами розглянуто низку важливих питань щодо поліпшення якості надання медичної допомоги населенню області, зазначили в прес-службі облздраву.

Як відзначила Маргарита Олександрівна під час свого виступу, комплексним показником роботи галузі охорони здоров’я є демографічна ситуація, яка залишається досить складною. В порівнянні з 2010 роком чисельність населення області зменшилась з 1 182,6 тис. осіб до 1 157,5 тис. осіб, тобто на 25,1 тис. осіб.

Природний приріст населення зберігає від’ємний характер, і складає (-5,8) проти (-5,7) за 8 місяців 2015 року.

Смертність працездатного населення дещо зменшилась у порівнянні з минулим роком з 2204 до 2027 і становить 2,97 проти 3,21 за 9 місяців 2015 року (на 1 тисячу працездатного населення).

За підсумками 9 місяців 2016 року в області народилось по середньомісячному показнику 8420 малюків, за аналогічний період 2015 року – 9407 малюків.

В структурі захворюваності серед працездатного населення за 9 місяців 2016 року перше місце посіли хвороби органів дихання – 29,43%, друге місце хвороби сечостатевої системи – 12,28%, третє місце хвороби системи кровообігу  — 11,30%, четверте місце травми та отруєння — 6,69, п’яте місце хвороби органів травлення – 6,49%, шосте місце хвороби шкіри та підшкірної клітковини – 6,22%.

 

Начальник управління розглянула та проаналізувала показники захворюваності на гострий інфаркт міокарда, гіпертонічну хворобу (всі форми), інсульт, цукровий діабет.

В області на початок 2016 року на обліку із захворюванням на цукровий діабет знаходилось 34548 хворих.

Починаючи з 2015 року в закладах охорони здоров’я області впроваджено Реєстр хворих, які отримують інсулінову терапію.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну.
Цей Порядок визначає механізм відшкодування вартості препаратів інсуліну суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності та підпорядкування, аптечні заклади яких розташовані в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Відшкодування вартості препаратів інсуліну здійснюється на рівні затвердженої МОЗ референтної ціни (ціни відшкодування) на лікарський засіб.

На виконання постанови КМУ «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну» рішенням сесії обласної ради загальний обсяг видатків для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на 2016 рік складає 23 млн. 347 тис. грн., з яких 19 млн. 847 тис. грн. – за рахунок коштів медичної субвенції, а  3 млн. 500 тис. грн. – кошти обласного бюджету.

У січні-лютому поточного року проведено закупівлю препаратів інсуліну та десмопресину в обсязі 20% від укладених договорів 2015 року. Крім того проведено тендерну закупівлю лікарських засобів, яка забезпечить хворих життєво необхідними ліками орієнтовно до серпня 2016 року.

Наприкінці 2015 року у відповідності до розпорядження КМУ для Миколаївської області збільшено обсяг медичної субвенції на 63 млн.614 тис. 400 грн., з них на цільові видатки на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет та на лікування методом гемодіалізу – 24 млн. 983 тис. 400 грн., з них 11 млн. 319 тис. 400 грн. на  лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет.

Бюджет галузі, покращення матеріально-технічної бази закладів, кадрове забезпечення – ці та інші питання також розглянуто в доповіді Маргарити Олександрівни.

Серед іншого, доповідач розкрила і питання реформування галузі.

За підсумками колегією визначено, що робота управління і закладів охорони здоров’я області ведеться на достатньому рівні з урахуванням потреб сучасного розвитку галузі, однак є напрями, які потребують удосконалення.

Читайте новини першими

Связанные статьи

7 комментариев

  1. редакция пишет заголовки не читая статью? на 25 тысяч население сократилось не за год а за шесть. и не николаевцев а жителей николаевской области.

  2. Редакция пишет то , что заказывает заказчик . В данном случае платит "Відродження" ( кусок бывшей ПР) , ведь нынешюю власть и последствия ее работы нужно обгадить , чтобы выглядеть приличнее на фоне мнимого "бардака" . Ведь не спроста топ персоной на Корабелов.инфо есть печально известный поддержкой рассттрела Майдана депутат А. Ильюк.

    1. Ильюк известен не поддержкой расстрела а за голосование за расстрел . " Хороший "парень Артем ИЛЬЮК лично ДАЛ ДОБРО НА УБИЙСТВО людей.

    1. Так те кто может уже спаслись-покинули наш благословенный город.Жаль,что некоторые уже никогда не вернутся.А кто-то будет писать письма из далека.Печально.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button