Общество

Учням не задаватимуть "домашку" на вихідні та канікули. В Україні впроваджується нова шкільна програма

Здрастуй, школо! Про головні зміни, які чекають на вчителів, школярів і батьків у новому навчальному році

Навчальний рік 2016-2017 почнеться для школярів по-новому: Міністерство освіти і науки розпочало реформу середньої освіти. І перші зміни почнуть впроваджувати вже 1 вересня. Відомство вже розіслало керівникам навчальних закладів відповідні рекомендації.

Документ налічує 157 сторінок. Бажаючі ознайомитися з його повною версією можуть це зробити за посиланням. Для всіх інших «Главком» зробив добірку найголовніших нововведень, які чекають на школярів у новому навчальному році.

Як змінюється шкільна програма

У цій статті ми розповімо, як змінюються:

вимоги до вчителів;

система оцінювання;

програми предметів;

позашкільне навантаження.


Нові вимоги до вчителів

Нова система оцінювання в школах України

Педагогам рекомендують мінімізувати використання паперових зошитів

У Міністерстві освіти вирішили кардинально змінити підхід до викладання предметів. У відомстві вважають, що школярі легше засвоюватимуть інформацію, якщо заняття матимуть практичну спрямованість. Що це означає?

  • Учителі мають проводити більше екскурсій та квестів;

  • Більшість занять має проводитися у формі конкурсів та практикумів;

  • Засвоєнню матеріалу також допомагатимуть зустрічі. Наприклад, для вивчення іноземних мов – з їхніми носіями.

«Серед методів навчання мають домінувати інтерактивні методи навчання… Діапазон навчальної взаємодії школярів має розширюватися поступово: у 1-2 класах це переважно робота в парах і в малих групах (три учні), у 3-4 класах – групова командна робота», – сказано у рекомендаціях МОН.

Також у відомстві радять відмовитися від практики механічного заучування навчального матеріалу, натомість використовувати способи поступового запам’ятовування у процесі роботи. На думку експертів міністерства, вчитель має, наприклад, застосовувати з учнями на практиці таблицю множення, доки школярі її не запам’ятають. Це можуть бути різноманітні ігри або практичні завдання.

Ще одна рекомендація від міністерства – мінімізувати використання паперових зошитів. Перед усім це стосується предметів, де зошити практично не потрібні. Наприклад, на уроках інформатики.


Нова система оцінювання

Першокласникам дозволили писати олівцем

Першокласникам дозволили писати олівцем

Головна мета реформування системи оцінювання – виключити психологічний тиск на дитину. Тому в міністерстві вирішили, що оцінки учня мають бути конфіденційними. У своєму листі до керівників навчальних закладів МОН рекомендує не розголошувати оцінки:

  • на батьківських зборах;

  • під час занять у класі.

Першокласникам тепер дозволяється користуватися простим олівцем.

Також у початкових класах за виправлення вчителі не мають права знижувати оцінку. «…Наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на оцінку за роботу… Необхідно пам’ятати, що дитина має право на помилку», – сказано в рекомендаціях відомства.

Для виправлення помилок у початкових класах учителям не рекомендується використовувати червону ручку.


Головні зміни у навчальних програмах

Для початкових класів зі шкільної програми видалено письмо на дошці

Для початкових класів зі шкільної програми видалено письмо на дошці

До найбільш істотних Міністерство освіти відносить такі зміни у навчальних програмах:

  • Зняття фіксованої кількості годин на вивчення кожної теми. Учителі визначатимуть їх самостійно, враховуючи рівень підготовки класу, наявність навчально-методичного забезпечення та регіональні особливості;

  • Вилучення дублювання змісту у навчальних предметах. Наприклад, у таких, як «Основи здоровʼя», «Я у світі» та «Природознавство».

  • Здійснення перерозподілу тем між класами.

  • Уніфіковано термінологію програм. Наприклад, у навчальній програмі з української мови вилучено ті слова, що, на думку фахівців, не є поширеними в мовленні молодших школярів. Серед слів, які вилучило МОН, – «цемент», «фанера», «республіка». Серед доданих – «аеропорт», «милосердний» та «ноутбук».

Із програмових вимог до молодших класів видалено:

  • письмо на дошці;

  • кількісні показники темпу читання.

Зазнали змін і самі програми.

  • З програми «Трудове навчання» вилучено теми «Виготовлення об’ємних виробів з дроту» та «Бісероплетіння».

  • З програми «Фізична культура» вилучено систему оцінювання фізичної підготовленості школярів 7–10 років.

  • До навчальної програми «Мистецтво» додано «цирк».

  • Уроки інформатики буде орієнтовано на роботу в інтернеті.

  • Додано таке поняття, як «інтегровані уроки», коли в межах одного уроку вивчається матеріал різних навчальних предметів. Вони можуть проводитись як одним, так і двома вчителями.

Нові вимоги до позашкільного навантаження

Перш за все батькам треба бути готовими до того, що їхня роль у шкільному вихованні дитини не буде обмежуватися батьківськими зборами. Міністерство освіти порадило вчителям залучати їх до організації навчально-виховного процесу як «рівноправних учасників».

Батьки мають слідкувати за виконанням дитиною домашнього завдання. Нові вимоги до позашкільного навантаження виглядають таким чином:

 

  • У 1-му класі домашні завдання не задаються.

  • Також домашні завдання не задаються учням на вихідні, святкові та канікулярні дні.

  • У 2–4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували:

    – у 2-му класі – 45 хвилин;
    – у 3-му класі – 1 години 10 хвилин;
    – у 4-му класі – 1 години 30 хвилин.

У міністерстві зазначають, що «неприпустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбовування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів тощо». Завдання мають бути посильними для самостійного виконання учнями.

Читайте новини першими

Связанные статьи

9 комментариев

  1. Детям работу облегчили, а учителям добавили... а зарплату им добавят.
    Новая программа, новые правила а в 5 класс ребёнок пойдёт не приспособленный много писать и читать, а тем более заучивать полученную в школе информацию.... А если ребёнок ещё и в университет где то поступит, там вообще всё вручную писать надо, а контрольные по 24 листа (это минималка).
    Моё мнение что детям нужно и читать и контролировать технику чтения, нужно писать ручкой а не карандашиками... и писать в обычных тетрадях и не картинки рассматривать в напечатанных тетрадях.

  2. Что-то позорно умалчивают про цель этой, так называемой, реформы, что должно получиться на её выходе и как, в конце концов, проверить, что реформа получилась. Или это очередная имитация реформы?

  3. Да круто - выходные должны быть выходными для всех. Нормально там все должно усваиваться. В любом раскладе выходные у всех разные - кто то с родителями, а кто-то доучивает. Но понедельник должен начинаться со свежих сил, без домашки. Всеравно 80% у нас ее не делают на выхах. Просто чтоб дети не тратили выходные на комп - нужны всякие кружки и секции.

  4. Браво!Даешь дЭБИЛОВ и дЕГЕНЕРАТОВ,родная страна!ОЛигарховские чада и так будут круглосуточно учиться няньками, и частными преподами,а Вы- дети страны третьего мира,учитесь МАТАМ,РУГАНИ,и распиванию пивасика на скамеечках,пока бегать будут ваши детишки рядом со спящими бродячими собаками,которые ночью превращаютя в диких,озверелых тварей!Апокалипсис, не заставит себя ждать!

    1. Уважаемые посетители зоопарка, как вы можете увидеть , некоторые тяжелые психические заболевания протекают с осложнениями. Начнем с того что какой-то малограмотный видимо человек начинает называть себя учителем, болезнь прогрессирует и больной начинает игнорировать правила языка на котором пытается разговаривать. То есть не ставит пробелов после знаков препинания, путает капс лок и шифт, но дальше больше, обращаясь к группе людей пациент путает обращения и обращается к лечащему врачу, из уважения называя его на Вы, далее наступил приступ и больной, видимо испытывая сильные боли совершает непростительную ошибку - ставит перед союзом "и" запятую после чего наступает катарсис и галлюцинации проявляющиеся в видениях превращения детей в зверей. Умирая в конвульсиях комментатор внезапно ставит запятую, как бы обращаясь, после чего бездыханный падает в объятия санитаров.

      А если серьёзно, то дядя, похмелись уже, не с твоим знанием языка тут вообще хоть что-то вякать. Ты хоть восемь классов закончил?

    2. дубина, почитай для какого класса, и следи за своим ребенком, небось сам ху***ришь пивасик перед детьми?

  5. Кла-а-а-сс! Наконец-то! Домашку на выходные отменили!!! Ура!!!! Больше общаться семьей по- хорошему, без обид! Больше мамы, меньше драмы!!!!

  6. Нет, образование это важно, конечно, но есть много других интересных, поучительных и познавательных занятий, не только книжных знаний набираться...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button