ОбществоПолитика

Сміття і кладовище - про що розмовляли Москаленко і Матвєєв

Голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко провела робочу нараду з головою Вітовської районної ради Ігорем Матвєєвим

Пресс-служба Миколаївської обласної ради повідомляє, що керівництво району звернулося до Вікторії Вікторівни з рядом депутатських зверненнь від районних депутатів. Головним тезисом зустрічі стала – катастрофічна ситуація зі стихійними несанкціонованими сміттєзвалищами у селищах Калинівка та Мішково-Погорілове.

Ситуація зі сміттєзвалищами катастрофічна по всій Миколаївській області, але до мене звернувся тільки голова Вітовскої районної ради Ігор Матвєєв , — відзначила голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко.

Загальний стан сміттєзвалищ у Вітовському районі незадовільний. Обурення мешканців та ряд звернень депутатів районної ради обумовлені тим, що, 9 липня, в Службу порятунку «101» надійшло повідомлення про загорання на відкритій території с. М-Погорілове, Мішково-Погорілівської сільської ради. По прибуттю було встановлено, що в черговий раз виникло горіння сміття, яке скидається сюди самовільно. 14-го липня рятувальникам надійшло повідомлення про велике загорання сміття на відкритій території біля села Мішково-Погорілове. За вказаною адресою були направлені чергові караули Державних пожежно-рятувальних частин Центрального, Заводського, Інгульського і Вітовського районів, чергова зміна оперативно-координаційного центру і мобільна група Головного управління ГСЧС України в Миколаївській області. Також до роботи були залучені представники бізнес структур. Пожежно-рятувальні дії були б неможливі без допомоги співробітників ТОВ «Термінал-Укрхарчозбутсировина» та ТОВ «Ммиколаївський цукровий завод». Регулярно виникають пожежі в районній екосистемі.

Горіння сміття сталося через те, що на відкритій території вже тривалий час створене несанкціоноване звалище і воно сильно захаращене побутовими відходами та висушеною рослинністю , — розповів Ігор Матвєєв.

Нагадаймо, що 13 липня відбулась виїзна нарада депутатської робочої групи Вітовської районної ради. Комісія, очолювана заступником голови Сергієм Красівським, у складі Тетяни Остафійчук, Дмитра Бачинського, Арутюна Рушаняна, Наталі Фільтанович, Валерія Мурги та Руслана Маламана провела дослідження сміттєзвалищ поблизу села Калинівки.

Спеціалізований автотранспорт з Інгульського та Корабельного районів вивозить сміття та вивантажує на несанкціонованому звалищі біля села Калинівка, а не на Велику Корениху. Мало того у підприємств з вивезення сміття в калькуляції по тендеру прописано вивезення сміття на сміттєзвалище у Велику Корениху, а вони вивозять в Калинову, тому що це несанкціоноване звалище ближче і їм виходить транспортній шлях дешевше, вони економлять. По цим фактам я направила ряд звернень до відповідних правоохоронних та контролюючих органів , — прокоментувала причини пожеж Вікторія Москаленко.

Найстрашніше те, що сміття не сортується і на звалищі у Калинівці, біологічні відходи разом із промисловими утворюють суміш, — розповів Ігор Матвєєв.

Враховуючи стан голова обласної ради надала розпорядження, щоб із наступного тижня була організована співпраця постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів із комісією з питань АПК, земельних ресурсів, соціального розвитку села, житлово-комунального господарства, охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів Вітовської районної ради над вивченням питань щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища біля села Калинівка та поліпшення стану сміттєзвалища біля села Мешково-Погорілове Вітовського району.

Також на нараді обговорювалось питання щодо можливого розташування міського кладовища на території Калинівської сільської ради.

Мешканці занепокоєні можливістю розташування міського кладовища через дорогу від їх села , — пояснив Ігор Матвєєв.

Вікторія Москаленко звернулась до миколаївського міського голови Олександра Сенкевича щодо вирішення цього питання.

Необхідно розглядати інші варіанти. У разі необхідності будемо збирати спільну нараду за участю представників всіх гілок влади , — запевнила голови Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко.

Також голова Вітовської районної ради Ігор Матвєєв мав розмову щодо розташування міського кладовища з Миколаївським міським головою Олександром Сенкевичем. Отримано відповідь, що на сьогодні перспектива кладовища тільки пропрацьовується, розглядається ряд інших пропозицій щодо його розташування. Тому ніякого кінцевого рішення ще не прийнято.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Сміття та поводження з твердими побутовими відходами – проблема багатьох населених пунктів. Вирішити питання можна тільки об'єднавши зусилля декількох громад. Як саме можна успішно реалізувати подібний проект за моделлю DESPRO можна дізнатися на їх сайті тут:
    http://despro.org.ua/detsentral%D1%96zovan%D1%96-poslugi/povodzhennya-z-pobutovimi-v-dkhodami/

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button