Общество

«Ой, це менталітет такий». Відпочиваючі на пляжі в Корабельному повільно перетворюють його на сміттєзвалище (ВІДЕО)

Прибережну зону відпочинку в Корабельному районі, що розтяглася від кордону яхт-клубу до залізної стічної труби (що спускається у воду з вулиці Металургів) і далі, багато хто з місцевих мешканців всю вважають комунальним пляжем, але це, за словами заступника голови райадміністрації Валентина Красножона, не так.

За словами Валентина Леонідовича, пляж «Чайка», який міська влада офіційно визначила як одне з місць для масового відпочинку миколаївців на водних об’єктах, займає невелику територію і має межі від яхт-клубу до початку лісо-парку на березі (саме на «Чайці» розташовані торгові палатки).

Як уже повідомлялося, для підтримки чистоти і порядку цієї території визначений відповідальним (за договором з ДЮСОК) приватний підприємець Василенко В.В., підлеглі якого працюють не тільки в торгових наметах на березі, а й прибирають сміття на пляжі, чергують на рятувальній вишці. І якщо тут за неохайними відпочивальниками щодня підбирають, то далі розташована територія має зазвичай зовсім інший вигляд.

 

Минулої неділі, 17 липня, журналіст «Корабелів.Інфо» спілкувалася з відпочиваючими на березі, з’ясовуючи, в чому причина того «свинства», що їй довелося спостерігати на пляжі Корабельного району. До уваги читачів — репортаж Катерини Козачинської:

Починаючи від спуску серед лісової посадки, та на самому березі перед нею – купи сміття. Відпочиваючі засмагають та насолоджуються пікніком серед пляшок, пластмасового посуду та недоїдків. Такий собі екзотичний відпочинок  для тих, хто хоче спробувати щось незвичне та подекуди навіть екстремальне: поплавати у зеленій воді, пройтись по скляним пляшкам та лягти засмагати серед недопалків.

У чому ж проблема такої занедбаності цього пляжу та як її вирішити, спитаємо у самих відпочиваючих.

ВСЬОМУ ПРОВИНОЮ – МЕНТАЛІТЕТ

_DSC0118відвідувачка пляжу, прийшла відпочити з родиною

— Яке враження від пляжу?

— Якщо кожен буде після себе прибирати, то буде добре.

— А ви часто тут відпочиваєте?

— Так, і завжди за собою прибираємо.

— Ви бачите як хтось залишає сміття? Робите зауваження?

— Так, звісно бачу. Немає сенсу комусь щось говорити. Сам за собою прибереш — і буде порядок. Просто приходиш і дивуєшся: який безлад, повсюди все валяється. Кожен приходить з пакетом. Можна взяти сміття після себе та й скласти. Ніхто просто цього не робить.

Пляж в Корабельном районе подготовили к летнему сезону

— Ви знаєте, що на початку літа миколаївці прибирали берег і підготували його до сезону?

— Так-так, знаємо.

— І за цей час вже так багато сміття?

— Так. – Відповідає чоловік поруч. — Склали б у пакет і віднесли у смітники, які стоять перед входом на пляж.

— Як вирішити цю проблему?

— Ой, це менталітет такий.

— Нас не змінити. – Продовжила відпочиваюча. —  Якщо сутність людини насмітити  і залишити, її не змінити. Але багато хто все одно прибирає за собою і виносить у смітник.

r4HMv0JP2Kwа ось ця ж родина відпочиває серед сміття          

ПЕРЕД ВІДПОЧИНКОМ ДОВЕЛОСЬ ПРИБИРАТИ

_DSC0132подружжя, яке прийшло на відпочинок з дитиною

— Ви часто відпочиваєте на цьому пляжі?

— Вперше.

— І як враження?

— Жахливо. Особливо відпочивати поряд з купою сміття – це взагалі..

— Знаєте, що на початку літа пляж очистили від сміття?

— Почекайте! Початок літа! Вже середина літа і треба взагалі-то кожен тиждень прибирати. Я мовчу про кожен день, але хоча б перед вихідними.

Пивовари прибирали на пляжі у Корабельному районі

— Бачили за час відпочинку, що  хтось не прибрав після себе сміття?

— Зараз ні. Але ми перед тим як лягти, прибирали самі. Тому що те сміття —  відпочиваюча показує на велику згорнуту купу, —  лежало  тут.

— Як думаєте, що з цим треба робити?

— Сміттєві баки можна ж поставити. Мені здається, що якби стояли смітники, то всі люди  кидали б сміття туди.

— Перед входом на пляж є сміттєві баки.

— Ну і хто про них знає? Ми не знаємо. Поставили б тут на видному місці. Ми на машині, ми з собою заберемо. А люди ж є різні. Хто не на машині, невідомо, будуть з собою нести чи не будуть.

мусор на пляже в Корабельном районепопереду родина відпочиваючих, а перед ними купа сміття,
яке їм довелось згортати, аби зайняти вподобане місце на пляжі

ПРИБИРАЄМО ТА СМІТНИК СТАВИМО, А ВСЕ ІНШЕ – НА СОВІСТІ ЛЮДЕЙ

_DSC0145бармен (за сумісництвом рятівник) з торгової палатки,
що належить ФОП Василенко

— Як вам обстановка на пляжі?

— Вода не дуже, звісно, — брудна.  А на пляжі тут прибирають.

— Тобто ваш заклад відповідає за прибирання цієї частини пляжу?

— Так. Наша прибиральниця прибирає цю частину.

— Помічаєте, як люди залишають сміття? Робите зауваження?

— Так, помічаємо. Зауважень не робимо.

— Чому?

— Прибиральниця все одно потім приходить, і не один разу у день, а тричі, тобто зранку, в обід і ввечері. Здебільшого люди намагаються прибирати за собою.

— У вас немає ніяких штрафів для тих, хто смітить?

— Ні, такого немає.

— А це ваш смітник на пляжі?

— Так, звісно. Стараємось усе потрібне поставити. Ну а все інше  – вже на совісті людей.

DSC0148 (1)частина пляжу, де прибирають робітники ФОП Василенка

Як бачимо, ця сторона пляжу, дійсно, виглядає більш цивілізовано, тому що прибирання здійснюють тричі на день, і люди можуть користуватись смітником біля торгової палатки, а не тільки тими, що помічаємо перед входом на пляж та біля лісової посадки.

Попри те, що відсутність прибирання і справді є чи не найважливішою проблемою частини пляжу, що розташована ближче до сточної труби, неможливо не брати до уваги поведінку деяких відпочиваючих. Донести сміття до контейнерів, які, насправді, у двох кроках від пляжу;  зробити зауваження тим, хто на ваших очах насмілився не прибрати за собою – особистий вибір кожного.

смітники біля лісової посадки, щоправда, майже переповнені

Отже, питання занедбаності брудної частини пляжу залишається відкритим, а причина такого стану двосторонньою. По-перше, це відсутність регулярного прибирання та достатньої кількості смітників на пляжі, а, по-друге, це людська невихованість та байдужість до навколишнього середовища. А от нарікання на менталітет – це своєрідне «скидання» проблеми на доволі узагальнене та суб’єктивне судження. Таким чином, без найближчих змін, пляж у Корабельному районі все більше ставатиме схожим на сміттєзвалище. Від останнього його відрізнятимуть хіба тільки люди, які все ще шукатимуть місця для відпочинку.

 

Ось таким побачила районний пляж 17 липня Катерина Козачинська…

Як розповів нам у п’ятницю, 22 липня, Валентин Красножон, за прибирання на тій занедбаній частині пляжу має нести відповідальність підприємець, що купив будову колишньої дискотеки.

— Я з ним розмовляв пару тижнів тому, нагадував (взагалі то я майже щодня на пляжі буваю, контролюючи порядок), але власник того закладу, хоч і робить щось потрішки (нещодавно зробив обрізку дерев), але регулярного прибирання сміття на пляжі немає поки в його звичці.

Вчора ми організували «чистий четвер» (Центр зайнятості надіслав людей, що перебувають в них на обліку), і вони мішків 8 сміття там зібрали, сьогодні комунальники підприємства «Обрій» повинні були вивезти. Але ж ми не можемо постійно тих людей на пляж залучати – є й інші об’єкти, — каже заступник голови районної адміністрації.

Цікавий той факт (а може, це звичайний збіг?), що таке «грандіозне» прибирання на прибережній території адміністрація району влаштувала точнісінько на наступний день від того, як журналіст нашого видання обмовилася одній з заступників голови адміністрації району, що готується матеріал про засилля сміття на пляжі. Та як би не було, активізація чиновників у напрямку наведення порядку – то добре.

DSCN0914

До речі, на тій частині пляжу, за яку відповідає ФОП Василенко (за Договором з ДЮСОК), також «підбадьорилися». Здається, тут стало ще чистіше.

DSCN0927

— От якби ще пісочок чистили, як це колись дуже давно було… — зітхають місцеві «старожили».

DSCN0936

DSCN0913

Журналіст «Корабелів.Інфо» Наталія Турухіна поспілкувалася з прибиральницею на пляжі «Чайка»:

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=lDhgn3P7QfA[/embedyt]

 

 

Але як би не намагалася прибиральниця тримати в чистоті територію пляжу, поодинці їй не впоратися, якщо відвідувачі зони відпочинку не навчаться бути охайними та поважати себе й інших, не залишаючи після себе безлад. Тож, люди, не будьте свинями!!!

Читайте новини першими

Связанные статьи

15 комментариев

  1. Приручить наших зверей к чистоте и порядку, и элементарной культуре в обществе не возможно! Это также тяжело как приручить свинью не рыть носом дерьмо, так и с нашим населением! Есть единицы которые ещё следят за собой и за тем что они оставляют, но это капля в море!

  2. да в жопу им эти бутылки надо позасовывать. выделили бы пару-тройку полицейских патрулей для дежурства и штрафили бы административку, все никак не решаются власть проявить. Золотое место, полицаи еще будут драться за кормушку.

  3. Потом эти уроды прыгают со столбиков,сдирают себе скальпы,режут ноги об бутылки,и ещё чего то требуют от властей,,лучше бы быдлота,которой приятно отдыхать прямо на свалке,начала с себя....
    А вообще всегда поражал такой класс людей,которому нравится или пофик где купаться и загорать,пусть даже вокруг кучи мусора ,бутылок,гнили и вони....Деградирующий класс населения...

  4. так это коммуняки приучили народ так засерать за собой территорию !!!
    так и хотят, что бы в эуропу нас не взяли ...

  5. Не давно приехал из так называемой "Временно аккупированной" так там.мало того что по всему феодосийскому пляжу урн понастовляли и убирают каждое утро и вечер,так еще заставили народ не пить в общественном месте,даже самые алкаши и то в пакетики пиво прячут.Вот оккупанты клятые,пусть вон у нас свободе учатся)))

      1. Ага,разговоры только о том как бы до следующего сезона дожить,ведь не воды не еды и я их дразнил как единственный турист.И всё ждут как вернуться в Украину и заживут получив её налоги,зарплаты и главное КОМУНАЛКУ!!! (Сарказм)

    1. Аналогично, только отдыхал на Ялтинском побережье. Хочешь выпить вперед в кафешку, а на пляже извини. Хочешь покурить - вперед есть специально оборудованные и визуализированные места для курения не в пляжной зоне. Еще поразило наличие функционирующих медпунктов и спасателей. Причем не бармен-спасатель, а реальные спасатели плавающие на лодках в районе буйков, которые кстати тоже установлены. Короче мучают оккупанты Крымчан порядком и чистотой.
      Так же поразило полное отсутствие рекламы алкоголя и табачных изделий. Сигареты в магазинах только под закрытой ширмой с надписью "табак". Че там говорить ломают психику наших граждан оккупанты.

  6. я уже лет 20 не купался у нас на пляже !!!!!!! но смотрю не перевелись еще идиоты ходить на этот пляж !!!!!!!!?????????

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button